Under de två senaste åren har LindeNytt uppmärksammat en rad IVO-anmälningar gällande äldreomsorgen i Lindesbergs kommun. Nu har IVO, Inspektionen för vård och omsorg, gjort en nationell tillsyn över den medicinska vården på särskilda boenden för äldre i landet, där Lindesbergs kommun får kritik på flera punkter.
– Då kommunen har ansvaret för den medicinska vården inom SÄBO upp till sjuksköterskenivå, är det också kommunen som bär ansvar för att bristerna åtgärdas, säger Lennart Pettersson, enhetschef på IVO.
Under 2021 avslöjade LindeNytt ett flertal anmälningar gällande äldreomsorgen i Lindesbergs kommun, där både före detta anställda och anhöriga berättade om brister i vården av de äldre. Under hösten 2022 gjorde IVO en fysisk inspektion i Lindesbergs kommun, varpå myndigheten fattat ett beslut om de brister som finns inom SÄBO i kommunen.
Bland punkterna där Lindesbergs kommun uppvisar brister nämns bland att vården i livets slutskede inte sker enligt gällande regelverk.
”IVO:s tillsyn visar att det finns brister kopplade till vård i livets slutskede i Lindesbergs kommun. IVO kan av den kommunala hälso- och sjukvårdsjournalen inte utläsa att brytpunktssamtal genomförts när vården övergår i livets slutskede. IVO anser att dessa brister medför att patienten inte får god vård och det förekommer att personal som arbetar med patienter i livets slutskede inte har tillgång till information om hur vården ska genomföras.”
– Alla i Sverige ska kunna lita på att de får en god och säker vård genom hela livet. Att äldre personer i livets slutskede inte får den vård och behandling de har rätt till är allvarligt. Då kommunen har ansvaret för den medicinska vården inom SÄBO upp till sjuksköterskenivå, är det också kommunen som bär ansvar för att bristerna åtgärdas, säger Lennart Pettersson, enhetschef på IVO.
Vidare anges att den personal som gör medicinska bedömningar inte har tillräcklig kompetens för arbetsuppgiften och inte behärskar det svenska språket i tillräcklig omfattning.
”IVO bedömer att den bristande kompetensnivån och bristerna i svenska språket utgör en patientsäkerhetsrisk och medför att kommunen inte säkerställer att kraven på en god vård uppfylls. IVO konstaterar vidare att många livsavgörande bedömningar av patienter på SÄBO görs av den personal som har den lägsta utbildningsnivån. Tillgången till läkare är ibland otillräcklig.”
Läkemedelshanteringen sker inte på ett patientsäkert sätt
”IVO anser att det saknas tillräckliga förutsättningar för den vård- och omsorgspersonal som har delegerats arbetsuppgiften att ge läkemedel att utföra denna uppgift på ett patientsäkert sätt. Detta utgör enligt IVO en brist.”
Dokumentationen sker inte enligt gällande regelverk och det finns inte en kontinuitet i personalgruppen som främjar en god vård.
”IVO:s granskning visar att dokumentationen på SÄBO i Lindesbergs kommun inte sker enligt gällande regelverk och att det till viss del saknas kontinuitet i personalgruppen som främjar en god vård. IVO konstaterar att det för flera patienter på SÄBO helt saknas vårdplaner. IVO bedömer att bristerna utgör en patientsäkerhetsrisk.”
Lindesbergs kommun ska senast den 11 april 2023 redovisa till IVO vilka åtgärder man avser vidta med anledning av IVO:s beslut.