INSÄNDARE/DEBATT: En jämlik hälso- och sjukvård innebär att bemötande, vård och behandling ska erbjudas på lika villkor till alla oavsett bland annat personliga egenskaper, bostadsort, ålder, kön, funktionsnedsättning, utbildning, socioekonomisk status, födelseland, sexuell läggning, könsidentitet, könsuttryck och etnisk eller religiös tillhörighet. Detta kan man läsa i en utredning av socialstyrelsen 2020-02-25
Hälso- och sjukvårdsnämnden menar att man uppnår en jämlik vårdvistelse i vår region genom att stänga primärjouren på Lindesbergs lasaretts akutmottagning nattetid och helger.
KD Lindesberg har några frågor kring detta:
-Är det jämlikt att man i de norra länsdelen ska behöva åka 40 min längre för att få akutvård?
-Är det jämlikt att man minskar ambulanstätheten i den norra länsdelen och då framförallt i Nora och Hällefors?
-Är det jämlikt att sjukvårdspersonal på Lindesbergs lasarett behöver göra medicinska bedömningar på patientgrupper som egentligen inte ligger inom deras ansvarsområde?
-Är det jämlikt att personalen på Lindesbergs lasarett inte, som utlovat, kommer i kontakt med bakjouren? Detta har hänt vid ett flertal tillfällen.
-Är det jämlikt att man ökar trycket på en redan ansträngd akutverksamhet i Örebro?
Nedstängningen motiveras bland annat med ekonomiska besparingar, men i praktiken kommer den medföra ökade kostnader. Bara genom att man kör några extra ambulanstransporter till Örebro i veckan så är hela besparingen utraderad. Måste man även utöka med ytterligare en ambulans så är det en förlust på ca 9 miljoner på ett år. Vi har vid ett flertal tillfällen ställt denna fråga men inte fått något svar.
Hälso- och sjukvårdsnämnden ska utreda sitt beslut efter sex månader. Vi hoppas att de väger in en jämlik sjukvård i sin utvärdering och att det inte har blivit en prestigefråga.
Markus Lundin
Ordförande KD Lindesberg
Margareta Andergard
Vice ordförande KD Lindesberg