INSÄNDARE/DEBATT: Jag skriver som ordförande i Lärarnas Riksförbund i Lindesbergs kommun. Som facklig organisation lägger vi inte oss i politiken annat än när det gäller våra medlemmars villkor och arbetsmiljö. Den debatt om glesbygdsskolornas vara eller inte vara är alltså inte vår sak att ta ställning till så länge det finns resurser i kommunen som ger möjlighet att ge varje barn det stöd det behöver vare sig man bor i t ex Ramsberg, Fellingsbro eller Lindesberg. Varje anställd ska ha tillräckliga resurser och tillräckligt stöd för att kunna sköta sitt uppdrag.
Nu har vi blivit informerade om att det inte finns tillräckliga resurser för att driva nuvarande kommunala verksamhet i Lindesberg. Att skatteintäkterna inte räcker till den service politikerna vill ge utan bara till det nödvändigaste. Att besparingar på verksamheter måste ske och även på skolan. Lindesberg är en kommun med många samhällen och byar och är därför dyrare än många kommuner där allt finns samlat, dvs stordrift är billigare än småskalighet. Ju fler små skolenheter desto dyrare alltså. Med det sättet att räkna är en elev i en liten skola dubbelt så dyr som en elev i en större skola. I en mindre skola finns också sämre möjligheter för personalen att få varandras stöd och kunskap, vilket kanske gör det oattraktivt att jobba där. Kvaliteten kan bli lidande. En lösning jag hört från medborgare i byarna är då att bussa barn från andra byar och samhällen till deras skola. Hur ekonomin och arbetsmiljön skulle se ut i ett sådant scenario har vi inte fått presenterat för oss, men prognosen vi har sett är att barnantalet minskar i Ramsberg och Rockhammar.
Vi som fackförbund ser nu framför oss två alternativ. Det ena är att småskolorna behålls och att barnen i dessa skolor får den extra resurs i form av pengar som behövs för att driva småskalighet, vare sig de enskilda barnen har särskilda behov eller inte. Det betyder att andra barn i kommunen inte kan vara säkra på att de får de resurser som behövs, eftersom man måste dra ner på personal på andra skolor. Personal som blir överbelastade blir ofta sjuka eller har svårare att sköta sitt uppdrag. Inget vi kommer att acceptera. Vad är alltså jämlik skola och likvärdiga resurser? Vad är rättvis fördelning?
Ni politiker som kommer att rösta för småskolornas bevarande MÅSTE nu visa VAR ni tar resurserna för detta! Och redan för kommande år! Eller fokuserar ni inte på VARJE elevs behov, VARJE elevs rätt till måluppfyllelse samt personalens arbetsmiljö.
Som ni ser är jag mycket oroad över våra medlemmars arbetsmiljö, men hoppas att ni alla har en fungerande lösning! Väntar på svar.
Lisbeth Fasth
Ordförande i Lärarnas Riksförbund, Lindesberg