INSÄNDARE/DEBATT: Jag skriver som ordförande i Lärarnas Riksförbund i Lindesbergs kommun. Som facklig organisation lägger vi inte oss i politiken annat än när det gäller våra medlemmars villkor och arbetsmiljö. Den debatt om glesbygdsskolornas vara eller inte vara är alltså inte vår sak att ta ställning till så länge det finns resurser i kommunen som ger möjlighet att ge varje barn det stöd det behöver vare sig man bor i t ex Ramsberg, Fellingsbro eller Lindesberg. Varje anställd ska ha tillräckliga resurser och tillräckligt stöd för att kunna sköta sitt uppdrag.
Nu har vi blivit informerade om att det inte finns tillräckliga resurser för att driva nuvarande kommunala verksamhet i Lindesberg. Att skatteintäkterna inte räcker till den service politikerna vill ge utan bara till det nödvändigaste. Att besparingar på verksamheter måste ske och även på skolan. Lindesberg är en kommun med många samhällen och byar och är därför dyrare än många kommuner där allt finns samlat, dvs stordrift är billigare än småskalighet. Ju fler små skolenheter desto dyrare alltså. Med det sättet att räkna är en elev i en liten skola dubbelt så dyr som en elev i en större skola. I en mindre skola finns också sämre möjligheter för personalen att få varandras stöd och kunskap, vilket kanske gör det oattraktivt att jobba där. Kvaliteten kan bli lidande. En lösning jag hört från medborgare i byarna är då att bussa barn från andra byar och samhällen till deras skola. Hur ekonomin och arbetsmiljön skulle se ut i ett sådant scenario har vi inte fått presenterat för oss, men prognosen vi har sett är att barnantalet minskar i Ramsberg och Rockhammar.
Vi som fackförbund ser nu framför oss två alternativ. Det ena är att småskolorna behålls och att barnen i dessa skolor får den extra resurs i form av pengar som behövs för att driva småskalighet, vare sig de enskilda barnen har särskilda behov eller inte. Det betyder att andra barn i kommunen inte kan vara säkra på att de får de resurser som behövs, eftersom man måste dra ner på personal på andra skolor. Personal som blir överbelastade blir ofta sjuka eller har svårare att sköta sitt uppdrag. Inget vi kommer att acceptera. Vad är alltså jämlik skola och likvärdiga resurser? Vad är rättvis fördelning?
Ni politiker som kommer att rösta för småskolornas bevarande MÅSTE nu visa VAR ni tar resurserna för detta! Och redan för kommande år! Eller fokuserar ni inte på VARJE elevs behov, VARJE elevs rätt till måluppfyllelse samt personalens arbetsmiljö.
Som ni ser är jag mycket oroad över våra medlemmars arbetsmiljö, men hoppas att ni alla har en fungerande lösning! Väntar på svar.
Lisbeth Fasth
Ordförande i Lärarnas Riksförbund, Lindesberg
I denna veckas fotokrönika tänkte jag visa en blandning bilder som jag fotograferat under den gångna veckan. Det börjar röra på sig ute i naturen. Fåglar har börjat bygga bon och skyddar sina revir. Däggdjuren har börjat visa sig ute på öppna marker för att äta upp sig efter vintern. Det är en väldigt fin tid ute i naturen nu. Högtid för mig som naturfotograf.
Inför sommarens Hockey VM i Sverige kommer Tre Kronor att bära en helt ny matchtröja, där man bytt ut de klassiska blå kronorna mot kronor fyllda av klubbmärken från spelarnas moderklubbar. På de unika matchtröjorna kommer klubbemblem från både Lindlövens IF och Guldsmedshytte SK att synas.
– Det är hedrande för vår förening att vi kommer att synas på landslagströjan. Vi tycker det är viktigt att visa upp att grunden i svensk hockey är alla mindre klubbar med bred ungdomsverksamhet, säger Henry Nordlund, Ordförande, Lindlövens IF i ett pressmeddelande.
INSÄNDARE/DEBATT: Vi är mycket förvånade över att ledamöter i BUN missat information och diskussioner som förts i nämnden men även i andra forum när det gäller Vedevågsskolan. På decembermötet i BUN, på beredande möte, delade ordförande ut yrkandet som nu i mars kom upp som ett ändringsyrkande till liggande förslag. Detta för att partierna skulle ha möjlighet att diskutera yrkandet. Förslaget är alltså känt sedan länge.
Nu ska Lindesbergs kommun pyntas inför påsk. Det är arbetsgruppen från enheten Anläggning och snickeriet från arbetsmarknadsenheten, som med stort engagemang och kreativitet hjälps åt att skapa påskkärringar, harar och ägg som kommer att placeras ut för att sprida glädje.
– Vi vill bidra med något roligt och positivt, och vi hoppas att våra invånare ska tycka att det är trevligt att se pyntet runtom i vår kommun, förklarar Monica Lind, enhetschef för Anläggning.
INSÄNDARE/DEBATT: Förtätning har varit ett modeord ganska länge, eller snarare så att små städer satt likhetstecken mellan framsteg, utveckling och förtätning.
UPPDATERAD KL. 14.08: Det brinner just nu i området Östra Hagen, Gusselby/Aspa, utanför Lindesberg. Enligt polisen skall det röra sig om en kontrollerad eldning som har spridit sig till terrängen.
– Det blåser ganska kraftigt på platsen och elden sprider sig snabbt, uppger operatör vid SOS Alarm som svarar för räddningsregion Bergslagen.
En man i 35-årsåldern greps på fredagsmorgonen av polis misstänkt för misshandel av sin partner. Misshandeln skall ha skett i parets gemensamma bostad där även barn har befunnit sig under händelsen. Mannen misstänks därför även för barnfridsbrott.
– Vi blir kontaktade klockan 06.05 med anledning av en pågående misshandel i en bostad i Lindesberg. På plats upptäcker vi att det även finns barn i bostaden och att det ser ut att ha varit ett rejält bråk där, säger Sophia Jiglind, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.
På fredagseftermiddagen stod det klart att det lokala glassföretaget ”En får tacka” i Danshyttan, Storå, återigen tilldelats en ädel valör i Glass-SM, som gick av stapel vid Stockholmsmässan under dagen. Med sin unika fårglass kammade man hem ett brons i kategorin ”Pistage”.
– Det känns väldigt roligt, det är en ny smak som jag inte har gjort förut, men den gick hem, säger Björn Johansson till LindeNytt.