Den tjugoförsta september befinner sig Jenny Lindkvist i Stockholm för att få sin matlagning bedömd. Hon är uttagen till audition inför den femte säsongen av det populära tv-programmet Sveriges mästerkock.
Jenny Lindkvist, 25 år gammal och bosatt i en villa i Vedevåg tillsammans med sambo, hundar och katter. Hon jobbar just nu som undersköterska på ett demenscenter, men innan hon valde att sadla om gick hon Hotell- och restauranglinjen. Och intresset för matlagning har i stort sett alltid funnits där. Redan som liten hjälpte hon sin pappa att laga mat och det var han som stod för de goda och lite mer avancerade maträtterna. Men då han jobbade skift fick den mindre matkonstnärliga modern ibland rycka in. Då blev det mestadels pyttipanna och makaroner.
– Och då kände jag att jag måste lära mig, säger Jenny som vid den insikten var ungefär 10 år gammal. Och så har det fortsatt, intresset har hållit i sig.
Jenny har alltid kollat på de tidigare säsongerna av Sveriges mästerkock men inte alls planerat att själv söka.
– Jag har tittat och tänkt att det där och det där kan ju jag också göra, berättar hon.
Men så nu i år efter många om och men, då hon egentligen kände att hon inte vågade, skickade Jenny iväg en ansökan. Och blev antagen!
– Jag blev förvånad, först tänkte jag inte åka, berättar Jenny som från början inte varit särskilt seriös med sin ansökan.
Men efter peppning från vänner och arbetskamrater som gladeligen bytte jobbhelg med henne så tog beslutsamheten över tveksamheten.
– Ja, jag kände mig tvungen att åka när alla sa att jag måste åka.
Så den tjugoförsta september bär det av till vår huvudstad för att få en valfri, tillagad rätt bedömd av en första-jury. I instruktionerna hon har fått står det att rätten kommer att avsmakas kall, vilket juryn också är van vid.
– Ja, jag får se till att laga något som smakar bra kallt också. Sladdriga makaroner brukar inte vara så roliga kalla, säger Jenny.
Om allt går vägen skickas hon vidare till ”jurydagen” som är redan dagen efter. Då ska mat lagas igen och serveras till ytterligare en ännu mer kritisk jury.
– Det är bara att hoppas att jag får gå vidare till dag två, så jag får visa någonting mer och servera varmt mat.
Deltagarna kommer att bli bedömda inte bara efter maten och dess smak, utan även efter upplägget och presentationen både utav rätten och av sig själva. Det man väljer att laga ska visa vem du är och på vilken matlagningsnivå du befinner dig.
Jenny säger själv att hon inte alls brukar bli särskilt nervös, men nu helt plötsligt har hon blivit det ändå. Dels för att hon ännu inte vet vilken maträtt hon ska bjuda på.
– Jag har några förslag som jag tänkte testlaga nästa helg. Jag får provlaga och greja lite, hitta smakerna. Och blir ingenting av det bra, då blir det panik, säger Jenny och skrattar.
Till stöd under den spännande och nervösa dagen får Jenny med sig sambon Staffan. Nu återstår bara att ladda upp och hitta den perfekta rätten som faller juryn på läppen.
I helgen går startskottet för årets julmarknader, när Frövifors pappersbruksmuseum bjuder in till en av de största sådana i regionen. I år har man ett 80-tal försäljare på plats, med ett stort och varierat utbud. Dessutom kommer självaste tomten på besök.
– Vi försöker få en bra variation på utbudet, både hantverk, mat och roliga julklappar som hör julen till, berättar museichef Mikael Tiderman.
INSÄNDARE/DEBATT: Den 13 november ställdes politikerna till svars om skolutredningen gällande Storåskolan. Jag blev otroligt imponerad över Storåupprorets representanter som på ideell basis hade tagit fram fakta över konsekvenserna om högstadiet lades ner. De ledande politikerna var tvungna att hålla med.
I slutet av förra veckan träffades representanter från fyra kommuner, Region Örebro län, två lokalpolisområden samt polisens nationella operativa avdelning för att underteckna en samverkansöverenskommelse, som ska leda parterna i rätt riktning när det handlar om att säkerställa varje barns rätt till bästa möjliga start i livet. Därmed blev även lokalpolisområde Lindesberg det första i Sverige, där samtliga samarbetskommuner är med från början i ”Backa barnet”.
Sångaren, låtskrivaren och producenten i bandet Tribe Friday, Noah Deutschmann, blev i fredags kväll rejält uppvaktad under Manskören Harmonis årliga sponsorevent.
Efter LindeNytts publicering under torsdagen, där två före detta elever från Lindbackaskolan uttalade sig kritiskt, gavs skolledningen möjligheten att bemöta kritiken.
– Som verksamhetschef i grundskolan blir jag jätteglad att det går bra för Luna och Zacharias i Storåskolan, säger Åsa Jönsson.
Med över 200 åhörare på plats blev onsdagens medborgardialog i Storå en välbesökt sådan. Två av ungdomarna som hade kommit för att lyssna var Luna och Zacharias. Trots de positiva tongångarna bland politikerna var högstadieeleverna inte imponerade.
– Jag tycker de snackar skit, mycket snack och lite verkstad, säger femtonåriga Zacharias Söderström.
Trots att Linde Volley kunde inleda säsongen med 3-0 mot Gislaved, så har segerantalet inte ökat. Till onsdagen var det dessutom dags för det första av två länsderbyn under säsongen, vilket gav Örebro ett utökat självförtroende. Det obesegrade Örebro har tidigare varit dominanta i derbyspelen och under onsdagen kom deras 24:e raka derbytriumf mot Linde Volley.
INSÄNDARE/DEBATT: När skattepengar förvaltas och beslut fattas bakom stängda dörrar, riskeras allmänhetens förtroende. Varje beslut som fattas utan stöd i lagen eller varje handling som göms undan från insyn väcker frågan: Vem tar ansvar? Och vem skyddar vem?