Den tjugoförsta september befinner sig Jenny Lindkvist i Stockholm för att få sin matlagning bedömd. Hon är uttagen till audition inför den femte säsongen av det populära tv-programmet Sveriges mästerkock.
Jenny Lindkvist, 25 år gammal och bosatt i en villa i Vedevåg tillsammans med sambo, hundar och katter. Hon jobbar just nu som undersköterska på ett demenscenter, men innan hon valde att sadla om gick hon Hotell- och restauranglinjen. Och intresset för matlagning har i stort sett alltid funnits där. Redan som liten hjälpte hon sin pappa att laga mat och det var han som stod för de goda och lite mer avancerade maträtterna. Men då han jobbade skift fick den mindre matkonstnärliga modern ibland rycka in. Då blev det mestadels pyttipanna och makaroner.
– Och då kände jag att jag måste lära mig, säger Jenny som vid den insikten var ungefär 10 år gammal. Och så har det fortsatt, intresset har hållit i sig.
Jenny har alltid kollat på de tidigare säsongerna av Sveriges mästerkock men inte alls planerat att själv söka.
– Jag har tittat och tänkt att det där och det där kan ju jag också göra, berättar hon.
Men så nu i år efter många om och men, då hon egentligen kände att hon inte vågade, skickade Jenny iväg en ansökan. Och blev antagen!
– Jag blev förvånad, först tänkte jag inte åka, berättar Jenny som från början inte varit särskilt seriös med sin ansökan.
Men efter peppning från vänner och arbetskamrater som gladeligen bytte jobbhelg med henne så tog beslutsamheten över tveksamheten.
– Ja, jag kände mig tvungen att åka när alla sa att jag måste åka.
Så den tjugoförsta september bär det av till vår huvudstad för att få en valfri, tillagad rätt bedömd av en första-jury. I instruktionerna hon har fått står det att rätten kommer att avsmakas kall, vilket juryn också är van vid.
– Ja, jag får se till att laga något som smakar bra kallt också. Sladdriga makaroner brukar inte vara så roliga kalla, säger Jenny.
Om allt går vägen skickas hon vidare till ”jurydagen” som är redan dagen efter. Då ska mat lagas igen och serveras till ytterligare en ännu mer kritisk jury.
– Det är bara att hoppas att jag får gå vidare till dag två, så jag får visa någonting mer och servera varmt mat.
Deltagarna kommer att bli bedömda inte bara efter maten och dess smak, utan även efter upplägget och presentationen både utav rätten och av sig själva. Det man väljer att laga ska visa vem du är och på vilken matlagningsnivå du befinner dig.
Jenny säger själv att hon inte alls brukar bli särskilt nervös, men nu helt plötsligt har hon blivit det ändå. Dels för att hon ännu inte vet vilken maträtt hon ska bjuda på.
– Jag har några förslag som jag tänkte testlaga nästa helg. Jag får provlaga och greja lite, hitta smakerna. Och blir ingenting av det bra, då blir det panik, säger Jenny och skrattar.
Till stöd under den spännande och nervösa dagen får Jenny med sig sambon Staffan. Nu återstår bara att ladda upp och hitta den perfekta rätten som faller juryn på läppen.
Det är nu klart vilka som kommer att få chansen att fiska kräftor i slutet av sommaren, när allmänhetens kräftfiske arrangeras i Bottenån, Lindessjön och Dalkarlshytteån. Kolla i vinnarlistan om just ditt namn finns med.
Det bäddades upp för en duell i årets största travlopp på Fornaboda Travbana och favoriterna svek inte publiken. Med dryga halvvarvet kvar till mål så fick elithästarna Castor The Star och Hades de Vandel göra upp om segerkransen. Båda hästarna visade prov på en rejäl styrka men trots en tung resa utvändigt ledaren, så blev det Hades de Vandel som var starkast med sin kusk Robin Bakker.
– Idag kämpade båda hästarna tappert fram till mållinjen, säger segerkusken
Åtta band, en stor scen, mat och merch – så ser det ut när Lindesberg får en ny utomhusfestival med premiär den 26 juli som fått namnet Solsting. Bakom festivalen står ett gäng musikintresserade ungdomar från Hillstreet, som siktar på att blåsa liv i en gammal tradition i musikstaden Lindesberg.
– Det här är startskottet. Kanske kan det bli som ett nytt Augustibuller, säger Malte Nilsson från festivalgruppen.
Trädet står i fokus – som form, idé och kreativ drivkraft – när Tormek bjuder in till sommarutställningen In Between Trees – Through Grind and Motion. Denna gång har man valt en ny riktning med fokus på det konstnärliga uttrycket och ambitionen att ge besökarna en helhetsupplevelse.
– Det är ett steg framåt i vår utveckling. Vi är väldigt glada över att få möjligheten att visa upp dessa fantastiska verk från utställare på den här nivån, säger Malin Karlsson, Social Media Specialist på slipmaskinstillverkaren Tormek.
Förra året firade jag min midsommar i de värmländska skogarna i hopp om att få se en vit älg. Men ingen framgång den resan. Under årets midsommarhelg gjordes en nytt försök då jag återvände till de värmländska skogarna i min fortsatta jakt efter mitt första möte med en vit älg. Hur det gick berättar jag i denna veckas fotokrönika.
Lördagen den 19 juli är det återigen dags att maxa hästkrafterna ur bygdens motorer, då den tredje upplagan av Bergslagens Snabbaste går av stapeln på Linde Raceway.
– Vi hoppas att det blir riktigt roligt och att lindesbergarna tycker det är skoj att det kommer igång igen. Vi har ju märkt att det är väldigt efterlängtat, säger Peter Hayden på SHRA.
Under två veckors tid kommer underhållsarbete ske längs de större genomfartslederna i Lindesbergs kommun. Det är huvudsakligen så kallade potthål som nu skall åtgärdas på dessa vägar. Detta meddelar Gatuavdelningen via kommunens hemsida.
Midsommarafton närmar sig – med dans kring stången, sill, blomsterkransar och allt som hör därtill. Som traditionen bjuder arrangeras firanden på flera platser runt om i Lindesbergs kommun. LindeNytt har listat de platser som har kommit till vår kännedom.