Den tjugoförsta september befinner sig Jenny Lindkvist i Stockholm för att få sin matlagning bedömd. Hon är uttagen till audition inför den femte säsongen av det populära tv-programmet Sveriges mästerkock.
Jenny Lindkvist, 25 år gammal och bosatt i en villa i Vedevåg tillsammans med sambo, hundar och katter. Hon jobbar just nu som undersköterska på ett demenscenter, men innan hon valde att sadla om gick hon Hotell- och restauranglinjen. Och intresset för matlagning har i stort sett alltid funnits där. Redan som liten hjälpte hon sin pappa att laga mat och det var han som stod för de goda och lite mer avancerade maträtterna. Men då han jobbade skift fick den mindre matkonstnärliga modern ibland rycka in. Då blev det mestadels pyttipanna och makaroner.
– Och då kände jag att jag måste lära mig, säger Jenny som vid den insikten var ungefär 10 år gammal. Och så har det fortsatt, intresset har hållit i sig.
Jenny har alltid kollat på de tidigare säsongerna av Sveriges mästerkock men inte alls planerat att själv söka.
– Jag har tittat och tänkt att det där och det där kan ju jag också göra, berättar hon.
Men så nu i år efter många om och men, då hon egentligen kände att hon inte vågade, skickade Jenny iväg en ansökan. Och blev antagen!
– Jag blev förvånad, först tänkte jag inte åka, berättar Jenny som från början inte varit särskilt seriös med sin ansökan.
Men efter peppning från vänner och arbetskamrater som gladeligen bytte jobbhelg med henne så tog beslutsamheten över tveksamheten.
– Ja, jag kände mig tvungen att åka när alla sa att jag måste åka.
Så den tjugoförsta september bär det av till vår huvudstad för att få en valfri, tillagad rätt bedömd av en första-jury. I instruktionerna hon har fått står det att rätten kommer att avsmakas kall, vilket juryn också är van vid.
– Ja, jag får se till att laga något som smakar bra kallt också. Sladdriga makaroner brukar inte vara så roliga kalla, säger Jenny.
Om allt går vägen skickas hon vidare till ”jurydagen” som är redan dagen efter. Då ska mat lagas igen och serveras till ytterligare en ännu mer kritisk jury.
– Det är bara att hoppas att jag får gå vidare till dag två, så jag får visa någonting mer och servera varmt mat.
Deltagarna kommer att bli bedömda inte bara efter maten och dess smak, utan även efter upplägget och presentationen både utav rätten och av sig själva. Det man väljer att laga ska visa vem du är och på vilken matlagningsnivå du befinner dig.
Jenny säger själv att hon inte alls brukar bli särskilt nervös, men nu helt plötsligt har hon blivit det ändå. Dels för att hon ännu inte vet vilken maträtt hon ska bjuda på.
– Jag har några förslag som jag tänkte testlaga nästa helg. Jag får provlaga och greja lite, hitta smakerna. Och blir ingenting av det bra, då blir det panik, säger Jenny och skrattar.
Till stöd under den spännande och nervösa dagen får Jenny med sig sambon Staffan. Nu återstår bara att ladda upp och hitta den perfekta rätten som faller juryn på läppen.
Efter två succéår återvänder Vårmönstringens egen utomhusfestival för ett tredje år. Den här gången byter man dock plats till Brasserie All In, och gästas av kultbandet Drängarna.
– Just vårfesten blir ännu bättre belägen inne i stan, då den blir en del av själva cruisingen, säger Johan Eriksson på JME Music.
Under torsdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen kom på besök för att bekanta sig med skolans olika program, och kanske få en klarare bild av vad de ska söka in till. För skolan var årets mässa kanske viktigare än någonsin, efter ett år med hot om nedläggningar och besparingar.
Sedan gaskrisen 2022 har intresset för att ha koll på sin energiförbrukning och energipriserna ökat. Linde energi lanserar därför en ny energiapp, där användarna lättare kan få koll på förbrukning och kostnader.
– Vi har sett att allt fler kunder önskar att vi tar fram en app, de flesta behöver inte alla de detaljer som finns att ta fram via ”Mina sidor”, utan behöver en smidig snabb överblick, säger Jessica Järlstam, chef Kundservice på Linde energi i ett pressmeddelande.
INSÄNDARE/DEBATT: Lindesbergs kommun tillhör finskt förvaltningsområde sedan 2012. Detta innebär bland annat att man helt eller till väsentlig del ska bedriva äldreomsorg på finska. De merkostnader som detta kan innebär får Lindesbergs kommun extra statsbidrag för. Tyvärr så bedrivs inget systematiskt arbete för att möta de äldre av finskspråkig personal. På kommunens hemsida (Den finskspråkiga) har man ”städat” bort informationen om rätten till finskspråkig personal.
Om det var positiva tongångar på stormötet i Storå under onsdagen, var det desto dystrare i Vedevåg under torsdagskvällen, där man samlats för att diskutera skolans framtid. Det blev ett möte med mycket känslor, många frågor, men få svar från politikerna.
Det börjar bli kallare ute. Under den senaste tiden har det varit en hel del dimma också. Jag brukar ofta söka mig ut i naturen under sådana väderförhållanden – och den senaste tiden är absolut inget undantag.
Efter onsdagens medborgardialog i Storå ser det hoppfullt ut för Storåskolans högstadium, åtminstone om man får tro politikerna som närvarade. Merparten var rörande överens om att utredningen av flytten har gått alldeles för fort, och att skolan är viktig att bevara i sin nuvarande form.
Från och med den 1 februari 2025 var det tänkt att företaget Medikus AB skulle ta över och driva vårdcentralen i Storå i egen regi. Men nu drar sig företaget ur förhandlingarna med Region Örebro län, något som Sveriges Radio Örebro var först med att rapportera.