Ett snöfattigt och varmt december verkar inte ha haft någon negativ påverkan på de restauranger som dukat upp för julbord i år. Vi har talat med julbordsgeneralerna på Lindegården, Stadshotellet samt Bistro Bellman och fått förklarat för oss att det faktiskt varit ett riktigt, riktigt bra julbordsståhej trots att många menar att julstämningen är botten pga ”värmen”.
På Lindegården har man dukat upp för drygt 3000 bokningar i år. När alla dessa gäster är mätta och belåtna räknar man med att ca 400 kilo julskinka pressats ner, och hur många kilo Janssons som gått åt då ska vi inte tala högt om. Faktum är att den gräddestinna potatisrätten faktiskt är en av huvudfavoriterna på julbordet. Julskinkan får helt enkelt ursäkta, men det finns starkare kandidater på julbordet.
Johnny Johansson med övrig personal är glada åt årets stök och menar att man får en trevlig summering av årets julbordsruljans.
-Ja, vi är mycket nöjda med hur det har gått i år. Antalet bokningar kommer att landa på samma nivå som i fjol trots att vi har en kortare julbordperiod på grund av hur julen infaller i år, förklarar Johnny.
Ungefär samma summering lär även Stadshotellet göra. Där har cirka 1000 bokningar gjorts sammanlagt vilket också är samma siffra man redovisade för 2005 års julbord.
-Det har gått över förväntan faktiskt, konstaterar Johan Kreij på hotellet.
Hos Bistro Bellman var det första året man dukade upp ett riktigt julbord. Den för restaurangen nye kocken Mathias Johansson fick äran att komponera ett passande koncept.
-Vi hade ett lite mindre och traditionellt julbord, istället för kvantitet satsade vi på kvalitet. Jag har fått mycket god respons från gästerna, så jag tror vi lyckades bra med det här. Och det var ju första gången och alltså lite på försök, säger Mathias som serverat cirka 250 julbordsgäster.
Sill och lax är fina fisken
På Lindegården dukar man alltid upp ett rekorderligt bord med allehanda godsaker på. Men det är ändå de ”vardagliga” inslagen som går bäst.
-Vår egna inlagda sill är mycket populär och likaså vår Janssons. Jag tror det beror på att man faktiskt sätter sin egen prägel på det man gör och att man kan variera smakerna, säger Johnny.
På hotellet upplever man liknande tendenser, att gästerna nappar på fisken.
-Det är nog laxen som har gått allra bäst överlag, och det är ju faktiskt lite överraskande, säger Johan Kreij.
Efter två succéår återvänder Vårmönstringens egen utomhusfestival för ett tredje år. Den här gången byter man dock plats till Brasserie All In, och gästas av kultbandet Drängarna.
– Just vårfesten blir ännu bättre belägen inne i stan, då den blir en del av själva cruisingen, säger Johan Eriksson på JME Music.
Under torsdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen kom på besök för att bekanta sig med skolans olika program, och kanske få en klarare bild av vad de ska söka in till. För skolan var årets mässa kanske viktigare än någonsin, efter ett år med hot om nedläggningar och besparingar.
Sedan gaskrisen 2022 har intresset för att ha koll på sin energiförbrukning och energipriserna ökat. Linde energi lanserar därför en ny energiapp, där användarna lättare kan få koll på förbrukning och kostnader.
– Vi har sett att allt fler kunder önskar att vi tar fram en app, de flesta behöver inte alla de detaljer som finns att ta fram via ”Mina sidor”, utan behöver en smidig snabb överblick, säger Jessica Järlstam, chef Kundservice på Linde energi i ett pressmeddelande.
INSÄNDARE/DEBATT: Lindesbergs kommun tillhör finskt förvaltningsområde sedan 2012. Detta innebär bland annat att man helt eller till väsentlig del ska bedriva äldreomsorg på finska. De merkostnader som detta kan innebär får Lindesbergs kommun extra statsbidrag för. Tyvärr så bedrivs inget systematiskt arbete för att möta de äldre av finskspråkig personal. På kommunens hemsida (Den finskspråkiga) har man ”städat” bort informationen om rätten till finskspråkig personal.
Om det var positiva tongångar på stormötet i Storå under onsdagen, var det desto dystrare i Vedevåg under torsdagskvällen, där man samlats för att diskutera skolans framtid. Det blev ett möte med mycket känslor, många frågor, men få svar från politikerna.
Det börjar bli kallare ute. Under den senaste tiden har det varit en hel del dimma också. Jag brukar ofta söka mig ut i naturen under sådana väderförhållanden – och den senaste tiden är absolut inget undantag.
Efter onsdagens medborgardialog i Storå ser det hoppfullt ut för Storåskolans högstadium, åtminstone om man får tro politikerna som närvarade. Merparten var rörande överens om att utredningen av flytten har gått alldeles för fort, och att skolan är viktig att bevara i sin nuvarande form.
Från och med den 1 februari 2025 var det tänkt att företaget Medikus AB skulle ta över och driva vårdcentralen i Storå i egen regi. Men nu drar sig företaget ur förhandlingarna med Region Örebro län, något som Sveriges Radio Örebro var först med att rapportera.