Julgransplundring i församlingshemmet lockade många till dans. Foto: Ida Lindkvist
Julen utdansad och slut för den här gången
Julen är slut för den här gången, och för att markera det ordentligt passade det utmärkt med en julgransplundring. I församlingshemmet tog prästen Gunilla Skottsberg täten och såg till att ringar bildades, och att rävar raskade över isen, och att de små grodorna hoppade kring granen.
I församlingshemmets stora lokal står den glittrande, pyntade granen på mitten, redo att dansas ut. Och prästen Gunilla
Foto: Ida Lindkvist
Skottsberg ser inte ut att behöva bli själv i år heller. In genom dörrarna väller det in vuxna och barn som vill vara med vid kyrkans julgransplundring. Intresset är stort, och så har det varit under alla de tre åren som plundringen arrangerats.
– Första året trodde vi inte att det skulle komma så många, så vi började ragga in folk från pulkabacken här utanför, ler Gunilla och konstaterar att de snart blev varse om att de var helt ute och cyklade.
– Rätt som det var så bara strömmade det till!
Och den här lördagen, flera år senare, är sannerligen inte något undantag. Gunilla tycker att det är kul att se att så många uppskattar plundringen här i församlingshemmet, och att traditionen verkar få fortsätta leva vidare ett tag till.
– Det är kul att vi kan hålla liv i en sådan här tradition, det anordnas inte så många julgransplundringar längre, säger Gunilla.
Foto: Ida Lindkvist
Hela stora gänget i Linde Symphonic Band, iklädda glittrande tomteluvor, intar position på scenen och greppar sina instrument. Och under den inledande sången är det få barn som har ro att sitta still och lyssna, utan improviserar på dansgolvet med en avundsvärd inlevelse och energi.
– Nu är det dans som gäller!, förkunnar Gunilla när ”Rudolf med röda mulen” tagit slut, och de som fortfarande sitter på stolar får överge sina platser.
– En del av er har redan värmt upp, men nu ska vi göra ringar, säger Gunilla högt och tydligt, och ingen är sen att lyda.
Foto: Ida Lindkvist
Det är barn i alla möjliga varierande åldrar, även en och annan liten pepparkaksgubbe och tomtegumma finns att skönja i folkmassan, som tillsammans med föräldrar och mor- och farföräldrar fattar varandras händer och bildar två ringar på golvet kring granen. Det är många som vill vara med, och det går inte i någon rasande fart, utan man smyger sig runt i
Foto: Ida Lindkvist
behagligt tempo.
Det sjungs om mors- och farsgrisar samtidigt som man spatserar kring granen, och det är inte bara räven som raskar över isen, utan också större djur vill vara med.
– Det är visst en isbjörn som går över isen också, meddelar Gunilla bandet och Ulrika Bernövall som håller i sången, och så spelar de melodin om igen.
Musikanterna från Skaraborg får också vara med vid plundringen, liksom både de små grodorna och de små grisarna, och således är också Prästens lilla kråka ute och sladdar omkring en stund. Och alldeles snart är julen utdansad för den här gången, och det dröjer elva månader innan den kommer på besök nästa gång.
Tack för ert stöd!
LindeNytt vill passa på och tacka alla er som genom swishgåvor har stöttat och hjälpt oss att bedriva vår verksamhet.
Era gåvor gör skillnad. Vill du också stötta LindeNytt?
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
Jerry Ragnarsson är 82 år, och har varit verksam som guldsmed sedan han var 14 år gammal. Foto: Camilla Lagerman
Själv beskriver han sig skämtsamt som en 82-årig, enögd Parkinsongubbe, men sanningen är att Jerry Ragnarsson är en otroligt begåvad guldsmed som varit verksam sedan 1957. I sin hemmaverkstad i villan i Lindesberg har han långt efter sin pension fortsatt sin passion för hantverket, men på hobbynivå.
– Jag kan ju inte riktigt låta bli, det är ju så roligt, säger han med ett leende.
Leo Larsson, Theodor Warvelin, Felicia Falk och Malte Nilsson är fyra av ungdomarna som tagit initiativ till festivalen Solsting.
Foto: Jennie Einarsson
Åtta band, en stor scen, mat och merch – så ser det ut när Lindesberg får en ny utomhusfestival med premiär den 26 juli som fått namnet Solsting. Bakom festivalen står ett gäng musikintresserade ungdomar från Hillstreet, som siktar på att blåsa liv i en gammal tradition i musikstaden Lindesberg.
– Det här är startskottet. Kanske kan det bli som ett nytt Augustibuller, säger Malte Nilsson från festivalgruppen.
Ingela Björkman, HR-chef på Sparbanken Bergslagen och Jonathan Rudman från StartCentrum tillsammans med årets Drömjobbare. Dlin Hasso saknades dessvärre vid fototillfället. Foto: Privat
För fjortonde sommaren i ordningen genomför Sparbanken Bergslagen sitt projekt Drömjobbet, där ett antal drivna ungdomar i åldern 17-22 år får chansen att utveckla sina affärsidéer och prova på att driva eget företag som sommarjobb. I år handlar det om bivaxdukar, nagelförlängningar samt renovering och försäljning av möbler.
Förra året firade jag min midsommar i de värmländska skogarna i hopp om att få se en vit älg. Men ingen framgång den resan. Under årets midsommarhelg gjordes en nytt försök då jag återvände till de värmländska skogarna i min fortsatta jakt efter mitt första möte med en vit älg. Hur det gick berättar jag i denna veckas fotokrönika.
För många barn och ungdomar är fiske en favoritsysselsättning på sommarlovet. Just denna sommar gör Lindesbergs kommun en satsning för att krydda till det lite extra för sommarlediga barn – detta tillsammans med Lindessjöns FVO.
– Vi har satt ut 200 kilo regnbåge i ån och det är riktigt fina bitar dessutom, berättar Kurt Ahlström, ordförande för Lindessjöns Fiskevårdsområdesförening.
Under två veckors tid kommer underhållsarbete ske längs de större genomfartslederna i Lindesbergs kommun. Det är huvudsakligen så kallade potthål som nu skall åtgärdas på dessa vägar. Detta meddelar Gatuavdelningen via kommunens hemsida.
INSÄNDARE/DEBATT: På måndagens möte i BUN så röstade majoriteten av ledamöterna för en nedläggning av skolan i Vedevåg. Det jag slås över är politikers brist på vision och vilja! Återigen ser vi hur politiker försöker att hitta flera argument för en nedläggning än själva kärnan, ekonomin. Helt plötsligt pratar många om att skolan i Vedevåg är för dålig, att det saknas resurser och att barnen där inte får samma chans som andra barn i kommunen. Även förvaltningen säger att det är den bästa lösningen för en ”likvärdig skola”. Varför kan man bara inte stå rak i ryggen och säga som det är, vi måste spara pengar och vi väljer att göra det utanför Lindesberg? Det handlar om ekonomi och en övertro på centralisering som först och främst drivs av moderaterna.
De tre unga män i 20-årsåldern hemmahörande i Lindesberg som häktades den 28 februari, misstänkta för bland annat våldtäkt mot barn, dömdes under fredagen till 6,5 respektive 7 års fängelse vid Örebro Tingsrätt. Männen ska även betala 680 000 kronor i skadestånd till det ena offret samt 490 000 till det andra.
Dramatisk biljakt fick sitt slut i Vedevåg
Under natten till måndag blev polisen i region Bergslagen kontaktade av polisen i region Mitt. Anledning var en pågående biljakt på E18 som ...
Bildspecial: Studentkortegen 2025
Strax efter klockan 13.00 på fredagen fylldes Kristinavägen med festligt utsmyckade lastbilar som dunkade ut musik ur gigantiska högtalare, medan...
Bildextra: Utspringet!
Stämningen var på topp - och likaså vädret, som dagen till ära bjöd på sommar i ordets rätta bemärkelse. Se när studenterna på fredagen ...