Idag, onsdag, föreläste Julian Better på Lindeskolan för en stor grupp gymnasieelever. Julian Better var barn i Gulag och hans berättelse lämnar inte någon oberörd. Under en och en halvtimme öppnade Julian upp sig själv och delgav sin historia utan några skygglappar.
Julian Better besökte idag Lindeskolan tillsammans med frilansjournalisten Eva Wymark. Tillsammans berättade de framförallt om ”Den stora terrorn” som rådde omkring 1936 och ett par år framåt i tiden. Kulturums aula fylldes över gränserna och det ställdes fram flera extrarader stolar, några fick sitta i trappan och när man trodde att det inte kunde gå in fler, då kom ytterligare en hel klass och ville vara med.
– Jag hoppas att ventilationerna är på och jag uppmanar alla att ta av sig ytterkläderna med risk för att det kommer att bli jättevarmt, säger läraren Lillemor inledningsvis.
Eva Wymark börjar med att berätta om den röda terrorn under 1930-talet som ledde till den stora massvälten då sju miljoner människor svalt till döds under bara två år. Man kom på att det var absolut nödvändigt att använda sig av tvångsarbete, och allt det hårda jobbet gjordes enbart för hand. När Eva berättar om en av sångerna arbetarna sjöng, är det tyst i lokalen.
– Jag kommer dö, jag kommer dö, det finns inte någon som vet vart min kropp ligger begravd, återger Eva och när melodin spelas upp i högtalarna kan man se hur Julian tyst nynnar med, hans blick är outgrundlig.
Julian talar om sin familj, sin far Pawel och sin mor Hetty. Han berättar att hans pappa arresterades och såväl hans mor. De togs till fånga, Hetty då gravid i sjätte månaden med Julian. Den polska auktionen då man bestämde sig för att arrestera 140000 polacker och fortsatte därefter med folkslag efter folkslag.
– 1937 föddes Julian i fängelset. Hetty blev medvetslös men en kriminell medfånge gav av sin bröstmjölk så Julian kunde överleva, säger Eva.
När barnen var mellan ett och ett och halvt år gamla, togs de ifrån sina mödrar och sattes på barnhem. Barnen tillhörde ju säkerhetspolisen och födelseuppgifterna förfalskades, barnens namn ersattes med siffror och majoriteten förlorade helt kontakten med sin mor. Fäderna behövs inte ens nämnas, då i princip alla redan var avrättade, liksom även Julians pappa Pawel.
– Han avrättades genom arkebusering, vilket innebär att han och tiotusentals andra togs till ett skjutfält och sköts och begravdes i massgrav, förklarar Eva.
Det som följer sedan är en lång rad av händelser. Julian och hans mor Hetty hade tur i oturen flera gånger men innan det leder till befrielse hinner Julian byta barnhem. Då han av olika skäl, framförallt psykiskt, men även på grund av kylan, kissar på sig varje natt, ruttnar så småningom hans halmbädd som han sover på.
– Halmbädden blev genomvåt och genom kemisk formel, bakterierna i halmen och näringen i urin, kom det fram vita, stora, feta maskar ur detta, så jag funderade över var jag skulle lägga mig någonstans, säger Julian och tittar på publiken.
För dig som vill höra hela Julians fantastiska och samtidigt så hemska berättelse live, besöker han ikväll klockan 18.30 Lindesbergs stadsbibliotek.
Det är nu klart vilka som kommer att få chansen att fiska kräftor i slutet av sommaren, när allmänhetens kräftfiske arrangeras i Bottenån, Lindessjön och Dalkarlshytteån. Kolla i vinnarlistan om just ditt namn finns med.
Det bäddades upp för en duell i årets största travlopp på Fornaboda Travbana och favoriterna svek inte publiken. Med dryga halvvarvet kvar till mål så fick elithästarna Castor The Star och Hades de Vandel göra upp om segerkransen. Båda hästarna visade prov på en rejäl styrka men trots en tung resa utvändigt ledaren, så blev det Hades de Vandel som var starkast med sin kusk Robin Bakker.
– Idag kämpade båda hästarna tappert fram till mållinjen, säger segerkusken
Åtta band, en stor scen, mat och merch – så ser det ut när Lindesberg får en ny utomhusfestival med premiär den 26 juli som fått namnet Solsting. Bakom festivalen står ett gäng musikintresserade ungdomar från Hillstreet, som siktar på att blåsa liv i en gammal tradition i musikstaden Lindesberg.
– Det här är startskottet. Kanske kan det bli som ett nytt Augustibuller, säger Malte Nilsson från festivalgruppen.
Trädet står i fokus – som form, idé och kreativ drivkraft – när Tormek bjuder in till sommarutställningen In Between Trees – Through Grind and Motion. Denna gång har man valt en ny riktning med fokus på det konstnärliga uttrycket och ambitionen att ge besökarna en helhetsupplevelse.
– Det är ett steg framåt i vår utveckling. Vi är väldigt glada över att få möjligheten att visa upp dessa fantastiska verk från utställare på den här nivån, säger Malin Karlsson, Social Media Specialist på slipmaskinstillverkaren Tormek.
Förra året firade jag min midsommar i de värmländska skogarna i hopp om att få se en vit älg. Men ingen framgång den resan. Under årets midsommarhelg gjordes en nytt försök då jag återvände till de värmländska skogarna i min fortsatta jakt efter mitt första möte med en vit älg. Hur det gick berättar jag i denna veckas fotokrönika.
Lördagen den 19 juli är det återigen dags att maxa hästkrafterna ur bygdens motorer, då den tredje upplagan av Bergslagens Snabbaste går av stapeln på Linde Raceway.
– Vi hoppas att det blir riktigt roligt och att lindesbergarna tycker det är skoj att det kommer igång igen. Vi har ju märkt att det är väldigt efterlängtat, säger Peter Hayden på SHRA.
Under två veckors tid kommer underhållsarbete ske längs de större genomfartslederna i Lindesbergs kommun. Det är huvudsakligen så kallade potthål som nu skall åtgärdas på dessa vägar. Detta meddelar Gatuavdelningen via kommunens hemsida.
Midsommarafton närmar sig – med dans kring stången, sill, blomsterkransar och allt som hör därtill. Som traditionen bjuder arrangeras firanden på flera platser runt om i Lindesbergs kommun. LindeNytt har listat de platser som har kommit till vår kännedom.