Idag, onsdag, föreläste Julian Better på Lindeskolan för en stor grupp gymnasieelever. Julian Better var barn i Gulag och hans berättelse lämnar inte någon oberörd. Under en och en halvtimme öppnade Julian upp sig själv och delgav sin historia utan några skygglappar.
Julian Better besökte idag Lindeskolan tillsammans med frilansjournalisten Eva Wymark. Tillsammans berättade de framförallt om ”Den stora terrorn” som rådde omkring 1936 och ett par år framåt i tiden. Kulturums aula fylldes över gränserna och det ställdes fram flera extrarader stolar, några fick sitta i trappan och när man trodde att det inte kunde gå in fler, då kom ytterligare en hel klass och ville vara med.
– Jag hoppas att ventilationerna är på och jag uppmanar alla att ta av sig ytterkläderna med risk för att det kommer att bli jättevarmt, säger läraren Lillemor inledningsvis.
Eva Wymark börjar med att berätta om den röda terrorn under 1930-talet som ledde till den stora massvälten då sju miljoner människor svalt till döds under bara två år. Man kom på att det var absolut nödvändigt att använda sig av tvångsarbete, och allt det hårda jobbet gjordes enbart för hand. När Eva berättar om en av sångerna arbetarna sjöng, är det tyst i lokalen.
– Jag kommer dö, jag kommer dö, det finns inte någon som vet vart min kropp ligger begravd, återger Eva och när melodin spelas upp i högtalarna kan man se hur Julian tyst nynnar med, hans blick är outgrundlig.
Julian talar om sin familj, sin far Pawel och sin mor Hetty. Han berättar att hans pappa arresterades och såväl hans mor. De togs till fånga, Hetty då gravid i sjätte månaden med Julian. Den polska auktionen då man bestämde sig för att arrestera 140000 polacker och fortsatte därefter med folkslag efter folkslag.
– 1937 föddes Julian i fängelset. Hetty blev medvetslös men en kriminell medfånge gav av sin bröstmjölk så Julian kunde överleva, säger Eva.
När barnen var mellan ett och ett och halvt år gamla, togs de ifrån sina mödrar och sattes på barnhem. Barnen tillhörde ju säkerhetspolisen och födelseuppgifterna förfalskades, barnens namn ersattes med siffror och majoriteten förlorade helt kontakten med sin mor. Fäderna behövs inte ens nämnas, då i princip alla redan var avrättade, liksom även Julians pappa Pawel.
– Han avrättades genom arkebusering, vilket innebär att han och tiotusentals andra togs till ett skjutfält och sköts och begravdes i massgrav, förklarar Eva.
Det som följer sedan är en lång rad av händelser. Julian och hans mor Hetty hade tur i oturen flera gånger men innan det leder till befrielse hinner Julian byta barnhem. Då han av olika skäl, framförallt psykiskt, men även på grund av kylan, kissar på sig varje natt, ruttnar så småningom hans halmbädd som han sover på.
– Halmbädden blev genomvåt och genom kemisk formel, bakterierna i halmen och näringen i urin, kom det fram vita, stora, feta maskar ur detta, så jag funderade över var jag skulle lägga mig någonstans, säger Julian och tittar på publiken.
För dig som vill höra hela Julians fantastiska och samtidigt så hemska berättelse live, besöker han ikväll klockan 18.30 Lindesbergs stadsbibliotek.
För en vecka sedan så fick jag syn på ett par rävvalpar som sprang ute på en åkermark. Jag har alltid velat ha bilder på rävvalpar så jag kontaktade omedelbart markägaren och frågade om tillstånd att sätta mig på span där – och det gick bra. De var bara glada över informationen och tacksamma över att jag frågade.
Det är nu klart vilka som kommer att få chansen att fiska kräftor i slutet av sommaren, när allmänhetens kräftfiske arrangeras i Bottenån, Lindessjön och Dalkarlshytteån. Kolla i vinnarlistan om just ditt namn finns med.
Själv beskriver han sig skämtsamt som en 82-årig, enögd Parkinsongubbe, men sanningen är att Jerry Ragnarsson är en otroligt begåvad guldsmed som varit verksam sedan 1957. I sin hemmaverkstad i villan i Lindesberg har han långt efter sin pension fortsatt sin passion för hantverket, men på hobbynivå.
– Jag kan ju inte riktigt låta bli, det är ju så roligt, säger han med ett leende.
Åtta band, en stor scen, mat och merch – så ser det ut när Lindesberg får en ny utomhusfestival med premiär den 26 juli som fått namnet Solsting. Bakom festivalen står ett gäng musikintresserade ungdomar från Hillstreet, som siktar på att blåsa liv i en gammal tradition i musikstaden Lindesberg.
– Det här är startskottet. Kanske kan det bli som ett nytt Augustibuller, säger Malte Nilsson från festivalgruppen.
För fjortonde sommaren i ordningen genomför Sparbanken Bergslagen sitt projekt Drömjobbet, där ett antal drivna ungdomar i åldern 17-22 år får chansen att utveckla sina affärsidéer och prova på att driva eget företag som sommarjobb. I år handlar det om bivaxdukar, nagelförlängningar samt renovering och försäljning av möbler.
Förra året firade jag min midsommar i de värmländska skogarna i hopp om att få se en vit älg. Men ingen framgång den resan. Under årets midsommarhelg gjordes en nytt försök då jag återvände till de värmländska skogarna i min fortsatta jakt efter mitt första möte med en vit älg. Hur det gick berättar jag i denna veckas fotokrönika.
För många barn och ungdomar är fiske en favoritsysselsättning på sommarlovet. Just denna sommar gör Lindesbergs kommun en satsning för att krydda till det lite extra för sommarlediga barn – detta tillsammans med Lindessjöns FVO.
– Vi har satt ut 200 kilo regnbåge i ån och det är riktigt fina bitar dessutom, berättar Kurt Ahlström, ordförande för Lindessjöns Fiskevårdsområdesförening.
Jag börjar denna veckas fotokrönika med att önska er alla en glad midsommar. Mitt midsommarfirande startade faktiskt redan klockan 01.30 i natt. Då var det nämligen dags att åka iväg på en fotoresa med min kompis. På vägen till slutdestinationen så hade jag planerat in ett stopp som bara var ett måste. Det är nämligen så att för tredje gången någonsin så har en Wilsonbeckasin (Amerikansk Beckasin) observerats i Sverige. Jag ville försöka fotografera denna fågel.