Fokus hos Jussi Salo är riktat mot tränarens tredje år i Bergslagen. ARKIVFOTO: Hannes Feldin

Jussi bygger vidare på Lindlöven: ”Det måste vara det stora målet”

En fantastisk höst slutade i en vår av besvikelse. Lindlöven tappade fart halvvägs in i AllEttan och missade playoffspel, men säsongen var ändå en stor erfarenhet. Nu bygger Jussi Salo för framtiden och lägger pusselbitarna i Lövens nya lagbygge.

– Jag tycker att vi tog ett steg till. Första säsongen som jag var här klarade vi oss till playoff via fortsättningsserien. Den här säsongen var målsättningen att spela AllEttan och det klarade vi av, sportsligt gick det alltså åt rätt håll, inleder Jussi Salo.

Ganska exakt en månad har passerat sedan Lindlöven avslutade sin säsong. Laget föll då hemma mot Mariestad, en match som betydde slutpunkten på AllEttan Södra och en niondeplats för Löven. Laget missade med det playoffspel med en ynka placering, något som var en liten missräkning. Men målsättningen som spelartruppen satte inför säsongen uppnåddes.

– Vi hade en målsättning att spela en längre säsong än vad vi gjorde förra året, sen hur man tolkar det är upp till var och en haha. Men rent datummässigt spelade vi längre och vi hade även samma antal matcher, berättar Jussi.

Tränaren gjorde en urstark höstserie med sitt lag. Lindlöven stormade där genom HockeyEttan Västra, radade under en period upp åtta raka vinster och landade trea i tabellen. Det gav en plats i AllEttan, en serie som Bergslagsgänget öppnade lovande och halvvägs in slogs laget i mitten. Då kom raset och efter åtta förluster på de nio sista matcherna var säsongen över.

– Först och främst var det skador som i laget där under den första halvan. Det gjorde att vi kanske var lite trötta under andra delen, och den fördelen kan man inte ge till motståndare i den serien, förklarar Jussi och utvecklar sig.

– Sen var vi det yngsta laget i hela AllEttan sett till snittålder. Man kunde se att vi var lite orutinerade av att spela tuffa matcher hela tiden. I grundserien kunde vi vinna även om vi inte spelade på toppnivå i någon match här och där, men det gick inte i AllEttan.

AllEttan ska ge lärdomar: ”Har varit väldigt utvecklande”

Det här var den andra säsongen under Lindlövens nysatsning. Dåvarande sportchefen John Falck plockade sommaren 2015 in Jussi Salo som tränare och under finländarens styre fick laget en enorm kick. Från att ha kämpat i mittenskiktet av HockeyEttan Västra blev Löven en toppkandidat som även nådde playoffspel våren 2016.

Nu tog laget nästa steg, det menar Jussi. Lindlöven kvalificerade sig alltså för AllEttan och även om resultaten där inte mynnade ut i något playoff var det en nyttig upplevelse. Endast tre spelare hade tidigare erfarenhet från spel i serien, för övriga i truppen var det helt nytt.

– Att ha spelat i den serien har varit väldigt utvecklande. Vi fick se vad som krävs och det var många spelare som kunde ta steg även där. Jag tror att alla spelare som var med förra året kommer att komma bättre förberedda, de kommer veta hur det är att spela tuffa matcher hela tiden. Eftersom att alla är så pass unga går utvecklingskurvan fortsatt uppåt, säger Jussi som förstod att omställningen till AllEttan skulle bli en utmaning.

– Det visste vi om, och jag talade många gånger om att vi betalade läropengar i början. Vi visste att det skulle bli tufft, sen att det började bra gav oss energi och vi fick luft under vingarna. Men ganska fort insåg vi att det skulle bli jobbigt för oss.

Ja, Lindlöven hade svårt att stå upp mot tungviktare som Kristianstad och Troja/Ljungby. Laget nollades i fyra hemmamatcher och just målskyttet var ett stort problem. Det noterade även den sportsliga ledningen, som nu vill ha in nya spelartyper.

– Vad vi har analyserat utifrån matcherna är att vi skulle vilja ha in storlek på forwardssidan. Det skulle göra att vi kan gå bättre på mål och vinna andrapuckar där. Vi hade en storleksmässigt ganska tunn forwardssida om man tittar fysiskt, menar Jussi Salo.

Fem spelare klara: ”Vi jobbar stenhårt med att behålla stommen”

Sedan serieavslutningen 25:e februari har spelartruppen bara haft ett par frivilliga ispass. Den senaste tiden har varit ledig, men laget samlas igen 10:e april och kör sedan kontinuerlig träning fram till midsommar. Parallellt med det pågår arbetet med att sätta spelartruppen. Förra sommaren lyckades Lindlöven med konststycket att förlänga med 17 spelare, det hoppas man på igen.

– Vi jobbar stenhårt med att behålla stommen. Jag och ”Osten (Tomas Östlund) arbetar också med flera nya spelare, men självklart talar vi med de som redan varit här i första hand. Jag tror att vi kan behålla en ganska stor del av årets lag, avslöjar Jussi som redan har säkrat upp fem namn.

– Sen letar vi efter några spelskickliga spelare, som kan gå in och avgöra matcher och göra poäng. Vi hade inte så jättemånga som kunde leverera poängmässigt i AllEttan.

Tränaren har gjort två år i Bergslagen och har slagit sig ner ordentligt med sin familj. Avtalet med Lindlöven löper på ytterligare två säsonger, ett upplägg som ger Jussi Salo möjligheten att verkligen bygga vidare på det han startat upp. Och visst har den noggranne tränaren redan ställt in siktet för hockeyåret 2017-18.

– Kollar man rent på resultaten måste vi kunna nå AllEttan igen. Självklart ska jag också vilja att vi lyckades där, känna att vi verkligen kan tävla på toppen. Det måste vara det stora målet – AllEttan och playoffspel, slår Jussi fast.

– Spelmässigt gäller det att vi kan spela lite snabbare och lite rakare än vad vi gjorde i grundserien. Att vi lyckas med det blir viktigt för att kunna nå målsättningen. Det här har vi diskuterat och vi vet vad som krävs, vi jobbar med det.

Klara Lindlövenspelare till nästa säsong:
André Astley Rydberg
David Berg
Emil Rooth
Felix Lundqvist
Max Lalander

Publicerad 30 mars 2017 klockan 15:00


Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Jimmi Ehlers hade en bra dag när Fornaboda körde sin säsongspremiär. Foto: Timmy Lundegård

bildspel Ehlers visade stallform i premiären

Under lördagen gick startskottet, för Fornabodas nya travsäsong. Det blev stort hemmajubel hos Kopparbergstränaren Jimmi Ehlers, som tidigt säkrade säsongens första hemmaseger. Detta med Danois Simoni, som var helt överlägsen på upploppet.
– Han var jättebra idag, säjer Jimmi efter loppet.

8 maj 2021 klockan 20:58 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

På lördag inleds Fornabodas nya travsäsong. Arkivfoto: Timmy Lundegård

Fornaboda firar 70 år!

På lördag inleder Fornaboda sin nya säsong, där ”Sveriges grönaste travbana” firar ett stort jubileum. Ett helt nytt lopp med sexsiffrig vinstsumma, en tävlingsserie för ston med en betäckningsrätt i potten och upphöjd status av Bergslagsloppet, är tre nyheter att vänta när Fornaboda Travbana fyller 70 år.

7 maj 2021 klockan 12:09 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Linde Volley döms till stor skuld

Elitserieföreningen Linde Volley, står med ekonomiska problem. Den tidigare tränaren Sébastien Bougeâtre har, genom sitt ...

bildspel Nu rivs Lindesbergs curlinghall

Det är ett stort rivningsarbete igång på Ishockeygatan, där den 51-åriga curlinghallen kommer att få ett riktigt ...

bildspel Isabella vann flest ponnylopp under fjolåret

Bara några kilometer från Fornabodas ovala tävlingsbana bor Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ...

Per Sander från Lindesbergs Fastigheter tillsammans med Magnus Gutavsson som blir hallchef på Lindesbergs Padelcenter. Foto: Camilla Lagerman

Fler bollar i luften när ytterligare två padelhallar planeras på norra industriområdet

Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att stå färdiga längs Stafettgatan under hösten. Bakom de två nya satsningarna står Johan Svensson på Lindesbergs Bygg och Per Sander på Lindesbergs Fastigheter, som nu bygger varsin anläggning längs ”industrirakan”.

31 mars 2021 klockan 16:04 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

En 2500 kvadratmeter stor padelhall är det senaste tillskottet på Charlottenlunds Handelsplats. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Smygtitta hos Charlottenlunds Padelcenter

Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället för stora tryckpressar fylls nu den drygt 2500 kvadratmeter stora hallen av 6 stycken sprillans nya padelbanor.
– Det som är så bra med padel är ju att det är något som går att utöva även i coronatider, förklarar Per Eriksson som står bakom Lindesbergs nya padelhall.

31 mars 2021 klockan 13:24 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Dubbla nomineringar för Linde Volley
Att säsongens Elitseriespel är över, betyder inte att Linde Volleys säsong är färdig. I veckan kom nomineringarna till ”Säsongens utmä...
24 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Värdiga vinnare på digitalt Travfirande
En stjärna avtackades och priser delades ut under lördagskvällen. Även om Örebro och Fornabodas årliga travgala sköttes digitalt, kunde man i ...
21 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel LIF avslutar säsongen på elfte plats
Den minst sagt speciella handbollssäsongen är i mål. Skånela gästade arenan för vad som skulle bli ett stort målregn. 75 mål gjordes i den ...
19 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Nästjumbon säkrade sitt kontrakt

Efter att Torslanda blivit av med sin seger från i lördags, hade LIF chansen att ta ett högt kliv i den Allsvenska tabellen under tisdagen. Trots en stark upphämtning från 10-3 till 25-25, lyckades man inte att avgöra matchen vilket gav segern till nästjumbon Tyresö. En seger som slår ner AIK till Division 1.

16 mars 2021 klockan 21:14 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Efter söndagens match mot Surahammar kom Max Lalander med beskedet att karriären är över Foto: Hasse Persson

Max Lalander avslutar sin hockeykarriär

Med 9-2 mot Surahammar på hemmaisen, så tog säsongen slut för Lindlöven under söndagen. Direkt efter matchen kom däremot lagets stjärnspelare Max Lalander med beslutet, att vänsterforwardens hockeykarriär har nått sitt slut.
– Jag har tagit beslutet att dagens match mot Surahammar var den sista i min hockeykarriär, säjer Max Lalander.

14 mars 2021 klockan 21:02 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Storslagen avslutning för Lindlöven

9-2 efter sextio spelade minuter, blev resultatet när Vårserien skulle avslutas. Surahammar bjöd på tjuriga miner och ...

Förlust med två matcher kvar

Med bara en seger ifrån att säkra nästa säsong, åker LIF Lindesberg tomhänta från Torslanda under lördagskvällen. ...

Lindlövens kvalchanser lever!

Det blev seger för Eskilstuna Linden när dessa gästade Surahammar under fredagen. Detta innebär att tre lag ännu har en chans...

Annons

Simon Ongeri, en målvakt med framtiden framför sig Foto: Hasse Persson

Lånetiden är klar – Ongeri tillbaka i Aranäs

Tre matcher återstår för LIF Lindesberg, samtliga framflyttade till följd av pandemin. Dessvärre kommer matcherna att ske utan lagets inlånade målvakt Simon Ongeri, som redan under helgen återgår till sitt ordinarie hemmalag HK Aranäs.
– Simon var inte inlånad till oss, under de resterande matchernas ursprungliga datum, säjer Ricky Nordahl.

7 mars 2021 klockan 17:08 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Värnamo slog ut Linde ur SM-slutspelet

Det blev ingen längre resa i SM-slutspelet för Linde Volley. Efter förlusten på hemmaplan mot Värnamo i å...

Inget återkval för Lindlöven

Efter en ren utklassning mot Grums med 7-0 på hemmaisen, fortsätter Lindlöven sina målrika matcher. Med tre nya poäng till ...

bildspel Förlust trots ett starkt försvarsspel

LIF Lindesberg visade upp ett gigantiskt försvarsspel, när tabellettan Hammarby gästade arenan under fredagskvällen. ...

bildspel Makalös utklassning av Lindlöven

Röös-matchen skulle spelas där Lindlöven skulle hylla sin stora supporter Ernst Röös. Matchen var gratis att se genom ...

bildspel En seg start blev avgörande

Åttondelsfinalen är igång. Två matcher ska spelas, där en seg start gav den första segern till gästande Värnamo. Fina upphä...

bildspel Oavgjord drabbning gav en poäng

VästeråsIrsta gästade arenan under onsdagskvällen och bjöd upp till en jämn kamp. Trots ständiga ledarskiften under ...

Ida Larsson är redo för slutspel Foto: Hasse Persson

Linde Volley laddar mot slutspel

Bäst av två matcher mot Värnamo. Det är förutsättningarna, när Linde Volley går in för SM-slutspelets inledande åttondelsfinal. Med ett utvecklande spel på planen och en stark spelarform, står Lindelaget laddade mot säsongens tuffaste uppgift.
– Vi är redo för att gå vidare, säjer Ida Larsson.

1 mars 2021 klockan 21:34 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Gratis hemmamatch när Röös hyllas
Lindlövens IF ger alla som vill, chansen att se onsdagens hemmamatch mot Grums, genom HockeyEttans sändning utan kostnad. Detta när föreningen, f...
1 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tiomålsförlust i Alstermo
Det blev en stor förlust, när LIF Lindesberg gästade tabellfyran Amo under söndagen. De tekniska felen avlöste varandra, medan Amos målvakt såg...
28 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

En förlust avrundade grundspelet
Det blev en förlust i grundseriens sista match, inför SM-slutspelet. Stora upphämtningar genom matchens gång, där 20-11 blev 24-23, följde ...
27 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-02-26

2021-02-24

2021-02-21

2021-02-21

2021-02-20

2021-02-14

2021-02-14

2021-02-13

2021-02-12

2021-02-12

2021-02-10

2021-02-06

2021-02-05

2021-02-05

2021-05-09 21:23