Fokus hos Jussi Salo är riktat mot tränarens tredje år i Bergslagen. ARKIVFOTO: Hannes Feldin

Jussi bygger vidare på Lindlöven: ”Det måste vara det stora målet”

En fantastisk höst slutade i en vår av besvikelse. Lindlöven tappade fart halvvägs in i AllEttan och missade playoffspel, men säsongen var ändå en stor erfarenhet. Nu bygger Jussi Salo för framtiden och lägger pusselbitarna i Lövens nya lagbygge.

– Jag tycker att vi tog ett steg till. Första säsongen som jag var här klarade vi oss till playoff via fortsättningsserien. Den här säsongen var målsättningen att spela AllEttan och det klarade vi av, sportsligt gick det alltså åt rätt håll, inleder Jussi Salo.

Ganska exakt en månad har passerat sedan Lindlöven avslutade sin säsong. Laget föll då hemma mot Mariestad, en match som betydde slutpunkten på AllEttan Södra och en niondeplats för Löven. Laget missade med det playoffspel med en ynka placering, något som var en liten missräkning. Men målsättningen som spelartruppen satte inför säsongen uppnåddes.

– Vi hade en målsättning att spela en längre säsong än vad vi gjorde förra året, sen hur man tolkar det är upp till var och en haha. Men rent datummässigt spelade vi längre och vi hade även samma antal matcher, berättar Jussi.

Tränaren gjorde en urstark höstserie med sitt lag. Lindlöven stormade där genom HockeyEttan Västra, radade under en period upp åtta raka vinster och landade trea i tabellen. Det gav en plats i AllEttan, en serie som Bergslagsgänget öppnade lovande och halvvägs in slogs laget i mitten. Då kom raset och efter åtta förluster på de nio sista matcherna var säsongen över.

– Först och främst var det skador som i laget där under den första halvan. Det gjorde att vi kanske var lite trötta under andra delen, och den fördelen kan man inte ge till motståndare i den serien, förklarar Jussi och utvecklar sig.

– Sen var vi det yngsta laget i hela AllEttan sett till snittålder. Man kunde se att vi var lite orutinerade av att spela tuffa matcher hela tiden. I grundserien kunde vi vinna även om vi inte spelade på toppnivå i någon match här och där, men det gick inte i AllEttan.

AllEttan ska ge lärdomar: ”Har varit väldigt utvecklande”

Det här var den andra säsongen under Lindlövens nysatsning. Dåvarande sportchefen John Falck plockade sommaren 2015 in Jussi Salo som tränare och under finländarens styre fick laget en enorm kick. Från att ha kämpat i mittenskiktet av HockeyEttan Västra blev Löven en toppkandidat som även nådde playoffspel våren 2016.

Nu tog laget nästa steg, det menar Jussi. Lindlöven kvalificerade sig alltså för AllEttan och även om resultaten där inte mynnade ut i något playoff var det en nyttig upplevelse. Endast tre spelare hade tidigare erfarenhet från spel i serien, för övriga i truppen var det helt nytt.

– Att ha spelat i den serien har varit väldigt utvecklande. Vi fick se vad som krävs och det var många spelare som kunde ta steg även där. Jag tror att alla spelare som var med förra året kommer att komma bättre förberedda, de kommer veta hur det är att spela tuffa matcher hela tiden. Eftersom att alla är så pass unga går utvecklingskurvan fortsatt uppåt, säger Jussi som förstod att omställningen till AllEttan skulle bli en utmaning.

– Det visste vi om, och jag talade många gånger om att vi betalade läropengar i början. Vi visste att det skulle bli tufft, sen att det började bra gav oss energi och vi fick luft under vingarna. Men ganska fort insåg vi att det skulle bli jobbigt för oss.

Ja, Lindlöven hade svårt att stå upp mot tungviktare som Kristianstad och Troja/Ljungby. Laget nollades i fyra hemmamatcher och just målskyttet var ett stort problem. Det noterade även den sportsliga ledningen, som nu vill ha in nya spelartyper.

– Vad vi har analyserat utifrån matcherna är att vi skulle vilja ha in storlek på forwardssidan. Det skulle göra att vi kan gå bättre på mål och vinna andrapuckar där. Vi hade en storleksmässigt ganska tunn forwardssida om man tittar fysiskt, menar Jussi Salo.

Fem spelare klara: ”Vi jobbar stenhårt med att behålla stommen”

Sedan serieavslutningen 25:e februari har spelartruppen bara haft ett par frivilliga ispass. Den senaste tiden har varit ledig, men laget samlas igen 10:e april och kör sedan kontinuerlig träning fram till midsommar. Parallellt med det pågår arbetet med att sätta spelartruppen. Förra sommaren lyckades Lindlöven med konststycket att förlänga med 17 spelare, det hoppas man på igen.

– Vi jobbar stenhårt med att behålla stommen. Jag och ”Osten (Tomas Östlund) arbetar också med flera nya spelare, men självklart talar vi med de som redan varit här i första hand. Jag tror att vi kan behålla en ganska stor del av årets lag, avslöjar Jussi som redan har säkrat upp fem namn.

– Sen letar vi efter några spelskickliga spelare, som kan gå in och avgöra matcher och göra poäng. Vi hade inte så jättemånga som kunde leverera poängmässigt i AllEttan.

Tränaren har gjort två år i Bergslagen och har slagit sig ner ordentligt med sin familj. Avtalet med Lindlöven löper på ytterligare två säsonger, ett upplägg som ger Jussi Salo möjligheten att verkligen bygga vidare på det han startat upp. Och visst har den noggranne tränaren redan ställt in siktet för hockeyåret 2017-18.

– Kollar man rent på resultaten måste vi kunna nå AllEttan igen. Självklart ska jag också vilja att vi lyckades där, känna att vi verkligen kan tävla på toppen. Det måste vara det stora målet – AllEttan och playoffspel, slår Jussi fast.

– Spelmässigt gäller det att vi kan spela lite snabbare och lite rakare än vad vi gjorde i grundserien. Att vi lyckas med det blir viktigt för att kunna nå målsättningen. Det här har vi diskuterat och vi vet vad som krävs, vi jobbar med det.

Klara Lindlövenspelare till nästa säsong:
André Astley Rydberg
David Berg
Emil Rooth
Felix Lundqvist
Max Lalander

Publicerad 30 mars 2017 klockan 15:00


Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Elin Kämpe och Amanda Orrbo fick med sig ett silver hem från Nederländerna. Foto: Frövi judo

Dubbla medaljer för Frövi judo efter mäktig tävlingshelg

Efter en intensiv tävlingshelg kan Frövi judo återigen stoltsera med två nya mästerskapsmedaljer. Amanda Orrbo och Elin Kämpe tog ett välförtjänt silver vid World Kata Games i Nederländerna, medan Ingrid Nilsson kämpade hem en bronsmedalj vid Junior European Cup i Polen.

15 april 2024 klockan 10:58 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Hemmatrenden håller i sig! IFK Lindesberg höll nollan i 89 minuter mot IFK Askersund och tog en behaglig seger i Frövi. IFK Lindesberg har med detta ännu inte förlorat en hemmamatch sedan juni 2023. Foto: Timmy Lundegård

Storslagen seger efter tidig fyramålsledning

Trots hårda vindar så blev det en klar och mersmakande seger för IFK Lindesberg, som under lördagen gjorde sin första hemmamatch för säsongen. Hemmatruppen gick ut hårt till den första halvleken och svarade för en toppinsats med 3-0 efter matchens första tjugo minuter. Nollan höll sig länge och även om det blev trötta ben mot slutet, så blev det en behaglig seger som gav tre poäng.

10 april 2024 klockan 23:16 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Inför IFK-IFK Askersund: Hemmapremiären spelas i Frövi

Säsongens första match inom Fotbollsfemman är avgjord, där det blev en snöplig förlust för IFK ...

IFK Lindesberg inleder säsongen på bortaplan

Efter fem matcher under försäsongen så är det äntligen dags för IFK Lindesberg att inleda årets ...

Andreas Svahn (S). Foto: Camilla Lagerman

Svahns utspel – antydde att media sprider ”fake news”

Onsdagens stora politikerdebatt i Lindesberg fokuserade till största del på frågorna gällande besparingar inom vården i den norra länsdelen. Regionrådet Andreas Svahn (S) tog dock tillfället i akt att vid flera tillfällen påtala att man inte ska tro allt man läser i tidningen.
– Man ska inte tro allt man läser i tidningen eller på nätet. Hjälp till att döda fake news, uppmanade han församlingen.

28 mars 2024 klockan 14:36 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Ingemar Engstrand visade upp fotot på det numera beryktade handslaget, som många ifrågasatte under kvällen. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Enormt intresse för politisk utfrågning om vården i Lindesberg – hundratal kom inte in

Onsdagskvällens debatt gällande besparingsförslagen inom vården i den norra länsdelen blev en välbesökt sådan. Över hundra åhörare kom inte ens in i biografsalongen då den var fullsatt, utan fick istället vända hemåt. Debatten blev bitvis het, med mycket frågor och upprörda känslor från både sjukvårdspersonal och allmänhet.
– Är det billigare att renovera människan i Örebro än i Lindesberg? undrar Peter Larsson.

27 mars 2024 klockan 23:36 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

LIF Lindesberg återvänder till Ettan som jumbo
Trots otroliga matcher på hemmaplan så faller LIF Lindesberg på sina tunnare bortamöten. Tisdagens bortamatch mot IFK Ystad HK var säsongens ...
26 mars 2024 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Amanda Orrbo tilldelas prestigefyllt pris
Vartannat år delar Svenska Downföreningen ut det prestigefyllda UPP-priset i syfte att lyfta fram personer som bidrar till att förbättra mö...
25 mars 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Lindlövens slutspelsäventyr är över
Resan i säsongens slutspel till Allsvenskan är över för Lindlövens del. Trots att man inte har släppt in ett enda mål mot Brödernas/Väsby IK ...
20 mars 2024 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Jimmi Ehlers plockade hem flest priser bland de aktiva från Fornaboda. Däribland titeln Årets Häst som gick till stallets V75-vinnare Deeply Express. Foto: Christian Gorski

bildspel Fornaboda plockade flest priser på Travgalan

Varje år så har Örebro och Fornaboda en gemensam travgala där man tillsammans hyllar regionens största prestationer. Båda banorna har sju egna priser att dela ut, där man även har totalt åtta priser som de aktiva från de båda banorna har chans att ta för sig av. Under helgens gala så plockade Fornaboda flest titlar och landade på tolv priser mot Örebros tio.
– Vi på Fornaboda kan vi också, säger Jimmi Ehlers.

18 mars 2024 klockan 17:55 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

LIF Lindesberg har slagit topplag efter topplag på hemmaplan. Totalt åtta av säsongens tretton hemmamatcher slutar med seger. Nu väntar en ödesmatch mot Ystad. Arkivbild: Hasse Persson

LIF Lindesberg avgör mot tabellsexan

Det var vinna eller försvinna när LIF Lindesberg skulle spela sin sista hemmamatch inom Allsvenskans grundserie. En hemmaförlust mot tabellsexan IFK Karlskrona skulle öka LIF Lindesbergs risker att halka tillbaka till Division 1. Trots en svagare första halvlek, så lyckades hemmatruppen att komma tillbaka och avgöra måstematchen till sin fördel.

17 mars 2024 klockan 19:45 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Dubbla hemmaförluster i Lindlövens första semi

Lindlöven har stått för en av de större skrällarna, både inom AllEttan och slutspelet till Allsvenskan. ...

LIF Lindesberg jagar poäng i sista hemmamatchen

Tabellpoäng är ett måste för LIF Lindesbergs överlevnad i Allsvenskan. Innan helgen så placerar sig ...

Lindlöven kan få slutspelsrevansch mot Väsby

För två säsonger sedan så slogs Lindlöven ut ur kvartsfinalen mot ett då favorittippat Väsby. Nu möts de ...

På lördag kan Isabella Jansson Wiklund bli landets yngsta kusk att ta emot pris som Årets Kusk. En av hästarna som Isabella vann med under året var Sweet Breeze som från årsskiftet står i stallet utanför Lindesberg. Foto: Timmy Lundegård

Isabella kan bli landets yngsta Årets Kusk

Det är inte ofta som en juniorkusk blir nominerad till ett större pris på travgalorna. Efter en segerrik säsong som landets segerrikaste kusk under 18 år, så har det nu inträffat för Isabella Jansson Wiklund. På lördag har 17-åringen möjligheten att bli landets första juniorkusk till att mottaga priset som Årets Kusk när Fornaboda har sin travgala i Örebro.
– Det är ju väldigt mäktigt att ens vara nominerad, säger Isabella.

13 mars 2024 klockan 14:14 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Lindlöven till semifinal!

De lyckades! Efter två segrar i Lindehov och en tredje seger på bortais så gör Lindlöven en så kallad ”Clean sweep” i ...

Lindlöven är en seger från historisk semi

Två matcher inom kvartsfinalen, två segrar. Lindlövens vecka har nog inte kunnat börjat på något bättre sätt...

Lindlöven inleder slutspelet med seger

Det börjar bra för Lindlöven när slutspelet drog igång under tisdagskvällen. Trots en snabbspelad första period s...

Nu börjar slutspelet: ”Det är vi mot världen nu”

Vid 19-slaget på tisdag så släpps pucken i Lindehov till Lindlövens fjärde slutspel mot ...

LIF Lindesberg i fara efter helgens förlust

Det är bara viktiga matcher kvar i LIF Lindesbergs spelschema. Till helgen tog man resan till Torslanda, där båda...

Lindlöven väljer Vallentuna till slutspelet

Under söndagen skulle kvartsfinalen till HockeyAllsvenskans kval få sitt spelschema. Lindlöven fick välja som ...

LIF Lindesbergs klubbchef Ricky Nordahl är stolt att kunna presentera den femte upplagan i Libo Cup. Foto: Timmy Lundegård

bildspel Till helgen gör Libo Cup sin femte upplaga

Ungdomsturneringen Libo Cup blev en succé redan under sitt första år i Lindesberg Arena. På rekordtid så har cupen etablerats i handbollssverige, där 90 lag har anmält intresse inför den femte upplagan som spelas till helgen. De sista finslipningarna är i full gång under torsdagen, där man även bygger om Lindehov till en handbollsplan.
– Vi är inte störst, men vi har blivit större än en vanlig cup, säger Ricky Nordahl.

29 februari 2024 klockan 17:03 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Stabila Lindlöven segrar men missar semin
Under onsdagskvällen skulle det avgöras hur Lindlöven spelar sitt kommande slutspel. Av kvällens fem matcher så var tre av dessa viktiga att fö...
28 februari 2024 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Fri entré när Lindlöven kan gå till semifinal
Semifinal i ett kval till Allsvenskan eller att bli ett av de första lagen att välja motståndare i kvartsfinalen är belöningen om Lindlöven tar ...
27 februari 2024 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Lindlövens drömmar om semifinal lever
Det blev en tuff norrlandsturné för Lindlöven där man inleder med en stor förlust mot Boden för att dagen därefter, ta en övertidseger mot ...
25 februari 2024 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-02-25

2024-02-21

2024-02-21

2024-02-08

2024-02-07

2024-02-07

2024-02-05

2024-02-05

2024-02-01

2024-02-01

2024-01-30

2024-01-29

2024-01-25

2024-01-25

2024-04-21 16:10