Under onsdagen och torsdagen får Brotorpsskolan författarbesök av den välkända barnboksspecialisten Helena Bross från Stockholm. Hon har under sina tjugoåtta författarår hittills hunnit med att skapa över sjuttio böcker som ligger många barn varmt om hjärtat.
Lunchen är precis över och två av Brotorpsskolans förskoleklasser samlas på led för att gå till klassrummet där man ska få träffa författaren Helena Bross. Det är ett besök som barnen spänt ser fram emot och man har i klasserna läst flera av Helenas älskade barnböcker.
– Vi har läst tre böcker. De var spännande och jätteroliga. Det var roligt när hon Helena Bross skrev andra boken, den hade en fin utsida och bra text. Vår klass tyckte att den var bra och då ville vi läsa den tredje så då fick vår fröken Annelie låna den, berättar Nellie Konradsson som går i förskoleklassen.

Nellie Konradsson tillsammans med kompisen Saga Gustavsson.
Helena Bross tar emot barnen i klassrummet och det är inte första gången som hon står längst fram i klassrummet. Hon har nämligen jobbat som lärare i flera år innan hon beslutade sig för att ägna sig helhjärtat åt författarskapet. Men vägen till skrivandet har inte varit käpprak eller någon självklarhet.
– Jag hade svårt att lära mig läsa, jag lärde mig inte läsa i ettan och inte i tvåan. Då trodde jag inte att jag skulle bli författare, säger Helena.
Vid högläsningen i skolan memorerade hon texterna och lurade på så vis fröken att tro att hon visst kunde läsa. Helena hade även svårt för siffror och bokstäver. I trean kom en vändning, när familjen flyttade och hon fick byta skola.
– Fröken var jättesnäll, jag började lära mig läsa och skriva. Då var det roligt att gå i skolan!
Intressant när Helena berättar om sina böcker.
Här började Helenas intresse spira. Då klassen fick möjlighet att spela teater började Helena att skriva pjäser. Så småningom skrev hon också, för hand förstås, en nittioensidig lång bok om barn och tjuvar som klasskompisarna fick läsa. Då boken blev uppskattad började Helena fundera på en karriär som författare. Men först blev hon, som sagt, lärare. Redan under den karriären började hon skriva på fritiden och är nu uppe i tjugoåtta år och drygt sjuttio böcker.
– Jag ville skriva för barn som just ska börja lära sig läsa. När jag växte upp fanns det inte sådana böcker, förklarar Helena.
Helena ritar på tavlan, läser en av sina böcker för den koncentrerade publiken, låter dem ställa frågor och vara med och berätta vad de kommer ihåg från de böcker som
klassen redan läst. Helena förklarar också processen som sker från det att hon sätter sig vid datorn och börjar skriva på en bok, till de som skissar bilderna och därefter vidare till ett tryckeri. Händerna som viftar i luften är många och eleverna är väldigt engagerade. Kanske just för att de böcker som Helena skriver träffar barnen mitt i prick, fångar deras intresse och är lätta att ta till sig.
– Det var bra, det bästa var när hon läste, tycker Albin Liljedahl efter träffen med Helena.
– Det var roligt att höra hur många böcker hon skrivit. Jag tycker om hennes böcker!, tillägger Saga Gustavsson
För en vecka sedan så fick jag syn på ett par rävvalpar som sprang ute på en åkermark. Jag har alltid velat ha bilder på rävvalpar så jag kontaktade omedelbart markägaren och frågade om tillstånd att sätta mig på span där – och det gick bra. De var bara glada över informationen och tacksamma över att jag frågade.
Det är nu klart vilka som kommer att få chansen att fiska kräftor i slutet av sommaren, när allmänhetens kräftfiske arrangeras i Bottenån, Lindessjön och Dalkarlshytteån. Kolla i vinnarlistan om just ditt namn finns med.
Själv beskriver han sig skämtsamt som en 82-årig, enögd Parkinsongubbe, men sanningen är att Jerry Ragnarsson är en otroligt begåvad guldsmed som varit verksam sedan 1957. I sin hemmaverkstad i villan i Lindesberg har han långt efter sin pension fortsatt sin passion för hantverket, men på hobbynivå.
– Jag kan ju inte riktigt låta bli, det är ju så roligt, säger han med ett leende.
Åtta band, en stor scen, mat och merch – så ser det ut när Lindesberg får en ny utomhusfestival med premiär den 26 juli som fått namnet Solsting. Bakom festivalen står ett gäng musikintresserade ungdomar från Hillstreet, som siktar på att blåsa liv i en gammal tradition i musikstaden Lindesberg.
– Det här är startskottet. Kanske kan det bli som ett nytt Augustibuller, säger Malte Nilsson från festivalgruppen.
För fjortonde sommaren i ordningen genomför Sparbanken Bergslagen sitt projekt Drömjobbet, där ett antal drivna ungdomar i åldern 17-22 år får chansen att utveckla sina affärsidéer och prova på att driva eget företag som sommarjobb. I år handlar det om bivaxdukar, nagelförlängningar samt renovering och försäljning av möbler.
Förra året firade jag min midsommar i de värmländska skogarna i hopp om att få se en vit älg. Men ingen framgång den resan. Under årets midsommarhelg gjordes en nytt försök då jag återvände till de värmländska skogarna i min fortsatta jakt efter mitt första möte med en vit älg. Hur det gick berättar jag i denna veckas fotokrönika.
För många barn och ungdomar är fiske en favoritsysselsättning på sommarlovet. Just denna sommar gör Lindesbergs kommun en satsning för att krydda till det lite extra för sommarlediga barn – detta tillsammans med Lindessjöns FVO.
– Vi har satt ut 200 kilo regnbåge i ån och det är riktigt fina bitar dessutom, berättar Kurt Ahlström, ordförande för Lindessjöns Fiskevårdsområdesförening.
Jag börjar denna veckas fotokrönika med att önska er alla en glad midsommar. Mitt midsommarfirande startade faktiskt redan klockan 01.30 i natt. Då var det nämligen dags att åka iväg på en fotoresa med min kompis. På vägen till slutdestinationen så hade jag planerat in ett stopp som bara var ett måste. Det är nämligen så att för tredje gången någonsin så har en Wilsonbeckasin (Amerikansk Beckasin) observerats i Sverige. Jag ville försöka fotografera denna fågel.