Villan var rena rama knarkfabriken vars produktion var så långt gången att man var redo att leverera den färdiga narkotikan. När polisen gjorde ett tillslag mot huset hittades en väldigt stor mängd färdig cannabis. Det uppger åklagare Inger Sandström som håller i förundersökningen.
Det var i slutet av förra året som polisen slog till mot villan i Gusselby och hittade en mycket omfattande och professionellt skött cannabisodling. Hela bottenvåningen användes för den verksamhet man bedrivit där.
-Det är svårt att säga exakt hur länge de har hållit på, men eftersom man hade en färdig leverans så pratar vi åtminstone om flera månader, säger Inger Sandström.
När polisen stormade villan skedde det helt utan de misstänktas vetskap. Det innebar att man kunde ta en väldigt stor mängd narkotika i beslag, både färdig produkt och växter som ännu inte hade skördats. Man fann även bevis för att deras verksamhet inte var tänkt att stängas ner på ett tag.
-Det hittades även sticklingar i huset, förklarar Sandström.
Åklagare väntar nu svar från SKL, Statens Kriminaltekniska Laboratorium, beträffande DNA-prover samt analys av narkotikan. Därför är det fortfarande oklart exakt hur mycket narkotika polisen tog i beslag. Inger Sandström jämför dock Gusselbyfallet med Stribergfallet som uppdagades ett par månader tidigare. Hon menar att mängden är i samma nivå. I Striberg hittades en cannabisskörd på 72 kg, vilket motsvarar 19 kg färdig cannabis till ett värde på cirka två miljoner kronor.
-I Gusselbyfallet pratar vi om ungefär samma mängd. Det som skiljer dessa två fall åt är hur odlingen har byggts upp och skötts om. I Gusselby är det riktiga proffs som hållit i odlingen, den i Striberg var mycket enklare arrangerad, berättar Inger Sandström.
Två personer har suttit häktade sedan tillslaget. Det är två män i 35-40-årsåldern hemmahörande i Stockholmstrakten. Utredningen har hittills inte visat att de har något annan koppling till Lindesbergs kommun än den odling man startat upp här. Dock har de inte varit särskilt intresserade av att prata med polis eller åklagare om det brott de anklagas för.
-De tiger helt och hållet, säger åklagare Inger Sandström.
På fredagseftermiddagen stod det klart att det lokala glassföretaget ”En får tacka” i Danshyttan, Storå, återigen tilldelats en ädel valör i Glass-SM, som gick av stapel vid Stockholmsmässan under dagen. Med sin unika fårglass kammade man hem ett brons i kategorin ”Pistage”.
– Det känns väldigt roligt, det är en ny smak som jag inte har gjort förut, men den gick hem, säger Björn Johansson till LindeNytt.
Biljettförsäljningen till 2025 års Caprice med Manskören Harmoni har rusat ända sedan plåtarna släpptes vid månadsskiftet november/december. För att ingen skall behöva vända i dörren på grund av lapp på luckan, öppnar man nu ännu en sidoläktare för att försäkra sig om att alla som vill ska få chansen att se showen – som i år kommer med en extra krydda.
Under onsdagen avgjordes årets pitchtävling för UF-företag på Lindeskolan i Lindesberg. Sparbanken Bergslagen, tillsammans med skolan och ett antal lokala samarbetspartners, arrangerade tävlingen där man delade ut priser i fyra olika kategorier. Varje vinnande företag fick ta emot en prischeck om 5000 kronor vardera, som kanske kan hjälpa de unga entreprenörerna en bit i sitt fortsatta arbete.
INSÄNDARE/DEBATT: Ytterligare försämring för människor, ekonomi och miljö i Bergslagen är aktuellt I Lindesberg har Staten centralt ett servicecenter. Där erbjuds vägledning och service för Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket, Pensionsmyndigheten och Skatteverket.
En äldre man är avförd med ambulans till sjukhus efter en singelolycka i Vedevåg.
– Mannen var vaken och talbar, men skadeläget är fortfarande oklart, uppger Anders Dahlman, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.
I skogarna vid Resta, strax utanför Ramsberg, fick Sara Lindlöf i förra veckan syn på ett lodjur som lugnt spatserade bland träden.
– Jag hade ju bara sett lodjur på djurpark innan, så det var jättehäftigt att få se på riktigt! säger hon till LindeNytt.
Förra veckan var jag ute på en promenad vid ett vattendrag där jag tidigare har sett en kungsfiskare – men bara på avstånd.
Fredagen den 28 mars nyöppnar Café Oscar, nu med nytt namn, nya visioner och en ny kock. Dessutom har företaget fått en ny delägare i form av Tjodolf Sommestad, som kommer in med friska idéer.
– Det ska bli jättespännande. Linde Stadshotell är ju en viktig verksamhet för en småstad som Lindesberg, och jag har varit intresserad av den branschen sedan länge, berättar Tjodolf för LindeNytt.