Trots högkonjunktur är Lindesbergs kommuns bokslut 2007 inget att skryta med direkt. Det som borde ha blivit ett rejält överskott, nu när Sverige går bra, blev istället ett resultat som precis lyckades hålla kommunens näsa ovan vattenytan för att slippa ännu en kallsup.
Lindesbergs kommuns hela verksamhet redovisade ett måttligt överskott förra året, men det var innan man avsatte 20 miljoner kronor till pensionerna. Efter denna ”avbetalning” fanns inte mycket kvar.
Att jämföra med ett vanligt hushåll, så fanns det alltså pengar för en lång utlandssemester för familjen i år – men sedan kom räkningarna neddimpande i brevlådan och man fick nöja sig med att tälta i Kloten istället.
Kommunens situation är alltså både bra och dålig: Det som kan ses som bra är att underskott inte längre pryder löpsedeln. Men det är samtidigt en omöjlighet sedan några år tillbaka, då det lagstiftades att en kommun inte får gå back. Det dåliga med ”överskottet” är att det blev så blygsamt att det inte det inte påverkar spargrisens saldo nämnvärt. I dessa tider, mitt i en högkonjunktur med full sysselsättning, är kommunens dryga miljon i överskott ett tämligen dåligt resultat, inget att spara i ladorna precis.
På rätt väg
Bokslutet visar dock positiva tendenser, att politikerna inte längre bara talar om att effektivisera organisationen utan att göra den mindre kostsam också. Anders Larssons kommentar i bokslutet lyder att man har ett tydligt politiskt ledarskap och en verksamhet som än mer präglas av att gå från ord till handling. Detta har yttrat sig i t ex en ny näringslivsenhet där även turistbyråns verksamhet ingår samt att höga tjänstemannaposter har skurits ned. Precis som man bör göra enligt regelboken – skär från toppen, inte botten. Med en fortsatt strävan i denna anda torde bokslutet 2008 bli betydligt trevligare läsning än den som redovisats nu.