INSÄNDARE/DEBATT: Årets sista kommunfullmäktige genomförs imorgon tisdag, där nästkommande års budget står i fokus. Det är tuffa utmaningar för Lindesberg med krav på åtstramningar, skriver Socialdemokraternas Bengt Storbacka i en debattartikel.
Lindesbergs kommunfullmäktige beslutar om kommunens budget för nästa år samt en plan för de närmaste tre åren, tisdag 10/12. Det är tuffa utmaningar för Lindesberg med krav på åtstramningar. Samtidigt är det en ansvarsfull budget utifrån den realitet vi lever i, tillsammans med många landsbygdskommuner. Andelen i arbetsför ålder minskar i relation till barn och gamla. Kommunens befolkning blir allt äldre och under de senaste 50 åren har befolkningen minskat med ca 1000 personer, trots en relativt stor flyktinginvandring. Lindesberg och Sverige har en åldrande befolkning och många kommuner saknar människor som kan skapa arbete, bemanna välfärden och bidra till skatteintäkter. Vi är ”mindre många” än vad vi hade räknat med, vilket vi delar med stora delar av landet och andra regioner i Europa.
Från mätningar och statistik vet vi att ungefär så som befolkningsutvecklingen sett ut de senaste 20 åren, ungefär så kommer det se ut 20 år framöver. Såvida inget radikalt händer, som att t ex några riktigt stora arbetsgivare etablerar sig här. Det troliga är att vi under ett antal år kommer att ha stora utmaningar med kompetensförsörjning och skatteintäkter som säkrar kommunens service. Av den anledningen har vi föreslagit en planeringshorisont på ca 20 år där vi planerar servicen genom att ha tre funktionella serviceområden – norra, centrala och södra – varifrån omlandet får en trygg hållbar service. Oavsett var du bor i kommunen finns den grundläggande tryggheten i form av el, vatten, livsmedel, hemtjänst, brandförsvar, tillgång till information (fiberutbyggnaden är dock fortfarande eftersatt) etcetera, förutom regionens och statens närvaro i form av ambulans, polis osv. Kommunen bygger lokala servicepunkter ihop med civilsamhället vilket innebär att servicen kan bli mer omfattande och ha olika karaktär beroende på lokala utvecklingsplaner och överenskommelser. Ramsberg, Vedevåg och nu Ullersäter har sådana lokala inrättningar. Fler ska växa fram vilket berikar servicen. I Fellingsbro, Storå/Guldsmedshyttan finns förskola och skola (även i Vedevåg), bibliotek (biblioteksbuss finns ute i byarna), vårdcentral (regionens ansvar), särskilt boende för äldre samt LSS. Frövi har en särställning med sin närhet till Örebro och är en ort som kan växa liksom Kumla och Lekeberg. Centralorten Lindesberg är administrativt centrum med ytterligare service.
Kommunens geografi, en åldrande befolkning och utmaningen att bemanna de kommunala tjänsterna gör att vi behöver kraftsamla i tre funktionella serviceområden samt utveckla dels ny samverkan runt kommunal service, dels ny teknik för att utveckla densamma. Om inget dramatiskt händer kommer vi liksom de flesta kommuner i Sverige behöva ställa om och planera samt tillgängliggöra service på nya sätt. Självklart kan transfereringar av medel från staten till kommunerna utvecklas men SKR (Sveriges kommuner och regioner) ser samtidigt kompetensbristen som en enorm utmaning förutom en allt åldrande befolkning i landet. Det saknas folk i Sverige!
Jag hade önskat att vi har mer utrymme för framförallt förebyggande satsningar, att vi kunde stärka den kompensatoriska skolan mera, ha mindre barngrupper, utveckla omsorgen om våra äldre, motverka segregation och se till att fler kommer i arbete vilket är extra tufft nu när M, KD och SD i riksdagen tog bort mycket pengar från Arbetsförmedlingen. Det ställer ännu mer krav på kommunens vuxenutbildning och arbetsmarknadspolitiska insatser.
Jag tror att om vi fortsätter utveckla kommunal service i samverkan med civilsamhället, hittar fler synergier där kommunal, regional och statlig service samordnas och kraftsamlar i funktionella serviceområden där vi är överens om servicens innehåll, så kan vi komma långt. Den budget vi nu tar är ansvarsfull och på sikt behöver vi ha en mer långsiktig planeringshorisont där förebyggande arbete kan minska morgondagens kostnader.
Bengt Storbacka (S)