Vandalism, skadegörelse, rackartyg, jävelskap. Oavsett vad man väljer att kalla sattyget stadens invånare kan beskåda i form av färgkladd, trasiga skyltfönster och som senast, Syndikalisternas propaganda, så är ett säkert: Det är en börda för skattebetalarna.
Många tidningsnotiser har gått sedan den första ”klotter-taggen” dök upp nere på de nymålade fastigheterna i rondellkvarteret samt stationsområdet. Och fortfarande har ingen fått sota för otyget. Mängden klotter är idag mycket omfattande.
Skadegörelsen drabbar såväl fastighetsägare som skattebetalare. Att sanera klotter och laga sönderslagna fönster, papperskorgar med mera, är inte billigt.
Med anledning av det ökade ofoget så har nu Lindesbergs kommuns ekonomichef, Lennart Jansson, påbörjat en undersökning för att få klarhet i hur mycket skattemedel som rinner ut i sanden på grund av skadegörelserna.
-Jag vet inte hur stora summor det rör sig om, men det är något jag själv vill få svar på och därför kommer jag kontakta berörda fastighetsägare samt BKT.
Lennart Jansson hoppas snarast få svar på kostnadsfrågan och att det kan vara ett vettigt underlag att påvisa att problemet med skadegörelserna faktiskt är en kostnadsbörda och en skamfläck för staden.
Att råda bot på de så kallade småbrotten har visat sig svårt eller nästan omöjligt. Men under åren verkar åtminstone en handfull näringsidkare och fastighetsägare fått nog och har försökt att få till stånd en diskussion. Bland annat har förslag kommit om att alla fastighetsägare, butiksägare och allmänheten skall gå samman och verka mot skadegörelserna. Ett av förslagen bygger på att alla hjälper till att bygga upp en ”pott”, en gemensam kassa som bland annat kan användas för att betala ut belöning till personer som tipsar om vem eller vilka som håller på med skadegörelser som t ex klotter. Potten skulle också kunna vara till hjälp för att sanera fastigheter.
Andra förslag som också prövats i verkligheten – dock ej i Lindesberg – är att bygga upp en så kallad ”tagg-bank”, ett register med bilder där samtliga klottersignaturer finns med och som folk kan tipsa polisen om.
Dessutom har man också registrerat alla som handlat sprayburkar ute i butiker och på bensinstationer.
I Stockholm har man numera en ”klotterjour”, ett journummer dit folk kan ringa och tipsa om nytt klotter som dykt upp. Klottret saneras då senast 48 timmar efter inkommet tips. Modellen bygger på att klottraren tröttnar på att arbeta i flera timmar på en ”tjusig” målning som saneringsfirman fimpar innan den hunnit härda ordentligt.
Klockan 03.00 på fredagsmorgonen ljöd larmet. Det var dags att ge sig ut i vildmarken och beskåda 2025 års första orrspel.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Löa friskola har blivit något av specialister när det gäller att bygga spektakulära fågelholkar. För tredje året i rad har skolan nämligen tagit plats som en av 15 finalister i SM i fågelholk. Av totalt 750 inskickade bidrag finns deras finurliga alster ”Fredsduvan” med bland de utvalda. Årets tema för fågelholken har koppling till världsläget.
– Vi har pratat en del i skolan om krig, FN, fred och frihet, och då var det någon i gruppen som kom på idén att vi skulle göra en fredsduva, berättar Annette Alexandre, klasslärare för förskoleklassen och projektledare för fågelholksbygget på Löa friskola.
Måndagen den 1 april 2024 fick de beskedet som alla föräldrar fruktar – deras son hade omkommit i en fruktansvärt tragisk olycka. På dagen ett år senare vill föräldrarna rikta ett stort tack till alla som funnits där i sorgens mörkaste dagar, i saknaden av Andreas.
Biljettförsäljningen till 2025 års Caprice med Manskören Harmoni har rusat ända sedan plåtarna släpptes vid månadsskiftet november/december. För att ingen skall behöva vända i dörren på grund av lapp på luckan, öppnar man nu ännu en sidoläktare för att försäkra sig om att alla som vill ska få chansen att se showen – som i år kommer med en extra krydda.
De är de allra första vårfåglarna. De börjar att ropa under natten redan under den tidiga vårvintern. Jag talar om ugglorna. Nu är det nämligen deras högtid, en tid man kan höra dem ropa i våra skogar.
INSÄNDARE/DEBATT: Ytterligare försämring för människor, ekonomi och miljö i Bergslagen är aktuellt I Lindesberg har Staten centralt ett servicecenter. Där erbjuds vägledning och service för Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket, Pensionsmyndigheten och Skatteverket.
Förra året skapade förändringarna i avfallsförordningen stor förvirring, särskilt när det handlade om majbrasor och eldning av trädgårdsavfall. Nu har regeringen reviderat lagstiftningen, vilket innebär att fastighetsinnehavare återigen får elda trädgårdsavfall under vissa förutsättningar. Dessutom har kravet på dispens för majbrasor tagits bort, vilket innebär att dessa nu kan hållas utan särskilt tillstånd.