Vandalism, skadegörelse, rackartyg, jävelskap. Oavsett vad man väljer att kalla sattyget stadens invånare kan beskåda i form av färgkladd, trasiga skyltfönster och som senast, Syndikalisternas propaganda, så är ett säkert: Det är en börda för skattebetalarna.
Många tidningsnotiser har gått sedan den första ”klotter-taggen” dök upp nere på de nymålade fastigheterna i rondellkvarteret samt stationsområdet. Och fortfarande har ingen fått sota för otyget. Mängden klotter är idag mycket omfattande.
Skadegörelsen drabbar såväl fastighetsägare som skattebetalare. Att sanera klotter och laga sönderslagna fönster, papperskorgar med mera, är inte billigt.
Med anledning av det ökade ofoget så har nu Lindesbergs kommuns ekonomichef, Lennart Jansson, påbörjat en undersökning för att få klarhet i hur mycket skattemedel som rinner ut i sanden på grund av skadegörelserna.
-Jag vet inte hur stora summor det rör sig om, men det är något jag själv vill få svar på och därför kommer jag kontakta berörda fastighetsägare samt BKT.
Lennart Jansson hoppas snarast få svar på kostnadsfrågan och att det kan vara ett vettigt underlag att påvisa att problemet med skadegörelserna faktiskt är en kostnadsbörda och en skamfläck för staden.
Att råda bot på de så kallade småbrotten har visat sig svårt eller nästan omöjligt. Men under åren verkar åtminstone en handfull näringsidkare och fastighetsägare fått nog och har försökt att få till stånd en diskussion. Bland annat har förslag kommit om att alla fastighetsägare, butiksägare och allmänheten skall gå samman och verka mot skadegörelserna. Ett av förslagen bygger på att alla hjälper till att bygga upp en ”pott”, en gemensam kassa som bland annat kan användas för att betala ut belöning till personer som tipsar om vem eller vilka som håller på med skadegörelser som t ex klotter. Potten skulle också kunna vara till hjälp för att sanera fastigheter.
Andra förslag som också prövats i verkligheten – dock ej i Lindesberg – är att bygga upp en så kallad ”tagg-bank”, ett register med bilder där samtliga klottersignaturer finns med och som folk kan tipsa polisen om.
Dessutom har man också registrerat alla som handlat sprayburkar ute i butiker och på bensinstationer.
I Stockholm har man numera en ”klotterjour”, ett journummer dit folk kan ringa och tipsa om nytt klotter som dykt upp. Klottret saneras då senast 48 timmar efter inkommet tips. Modellen bygger på att klottraren tröttnar på att arbeta i flera timmar på en ”tjusig” målning som saneringsfirman fimpar innan den hunnit härda ordentligt.
Hos Galleri OCH i Frövi börjar julen ta plats, och till helgen anordnar man en stämningsfull julmarknad. Även om julen för många är glädjens högtid, är det också en tuff tid för de som mår dåligt. Under tiden fram till jul låter man därför lottintäkterna från deras julkalender gå oavkortat till organisationen Suicide Zero, något som också har en personlig betydelse för Rosemarie Rudenvall.
– Under den här pigga, glada och spralliga fasaden kan det finnas något annat också, säger hon.
För några dagar sedan spenderade jag många timmar ute i naturen – och vilket väder det var. Det var den där första riktiga kylan och en varm sol på det. Det är helt i min smak.
INSÄNDARE/DEBATT: Den 13 november ställdes politikerna till svars om skolutredningen gällande Storåskolan. Jag blev otroligt imponerad över Storåupprorets representanter som på ideell basis hade tagit fram fakta över konsekvenserna om högstadiet lades ner. De ledande politikerna var tvungna att hålla med.
Efter ett år med besparingskrav och ett överhängande hot om nedläggning av program blickar man nu framåt med stor positivitet. Lindeskolan har genom olika insatser, med gemensamma krafter, lyckats spara in omkring 11 miljoner på årsbasis.
– Vi har en bit kvar när det gäller pågående effektiviseringar för att få en ekonomi i balans, men det finns ett stort engagemang och stolthet på skolan, säger gymnasiechef Staffan Hörnberg.
Sångaren, låtskrivaren och producenten i bandet Tribe Friday, Noah Deutschmann, blev i fredags kväll rejält uppvaktad under Manskören Harmonis årliga sponsorevent.
Guldsmedshytte SK har haft det tufft mot seriens topplag med bara en hämtad poäng efter de tre toppmötena. Kumla har bevisligen varit svårast att rå på med 7-0 i bortamötet som gjordes i säsongens femte omgång. Extra revanschfyllt blev då när Kumla gästade Råsshallen under fredagskvällen, där det bjöds på en jämn kamp som gick till förlängning.
Med över 200 åhörare på plats blev onsdagens medborgardialog i Storå en välbesökt sådan. Två av ungdomarna som hade kommit för att lyssna var Luna och Zacharias. Trots de positiva tongångarna bland politikerna var högstadieeleverna inte imponerade.
– Jag tycker de snackar skit, mycket snack och lite verkstad, säger femtonåriga Zacharias Söderström.
Om planen går i lås vankas det återigen vrålande motorer på Linde Raceway. Datumet är satt till den 19 juli, då tävlingen Bergslagens Snabbaste är tänkt att genomföras. Frågan är bara hur snabbt det får gå, det inväntar man utlåtande från Svenska Bilsportförbundet om.
– I värsta fall kanske det får bli race mellan EPA-traktorer, skrattar Mikael ”Blomman” Blomberg.