Folkpartiets ordförande, Göran Gustavsson, upprörs av det faktum att ersättare i kommunfullmäktige inte har yttranderätt. Han menar att detta inte är rimligt, det är inte heller demokratiskt. Annat är det i nämnderna och i styrelser. Där kan ersättaren föra partiets talan, men i kommunens högsta beslutande organ får de alltså hålla sin käft.
Göran Gustavsson skriver idag i en debattartikel att det här inte bara är orimligt utan också utgör ett hot som kan resultera i att färre väljer att engagera sig politiskt i framtiden. Enligt Göran finns det motståndare till en förändring, att låta folkvalda ersättare komma till tals. Läs debattartikeln nedan.
Fritidspolitikern är demokratins stöttepelare
När halva mandatperioden gått har drygt 1400 av riksdagspartiernas folkvalda hoppat av sina uppdrag runt om i landet. Det motsvarar nästan var tionde folkvald. Det borde säkert oroa många men några konkreta förslag som skulle förändra detta förhållande har jag inte sett till. Det finns säkert många orsaker till avhoppen men det kan säkert finnas anledning till nytänkande med konkreta förslag. För varje fritidspolitiker som lämnar sitt uppdrag är det en skada för demokratins livsnerv.
Jag tycker att varje person som engagerar sig politiskt och är vald av kommuninnevånarna till en plats i kommunfullmäktige även som ersättare ska ha rätt att få säga vad hon eller han tycker i politiska frågeställningar.
I Lindesbergs kommun har samtliga ersättare i styrelser och nämnder yttranderätt. Men samma ordning gäller inte för de folkvalda ersättarna i kommunens högsta beslutande organ, kommunfullmäktige.
Undertecknad har väckt frågan om det inte var rimligt om samma mening skulle få gälla i fullmäktige. Frågan har nyligen remiteras till Fullmäktiges presidium för yttrande. Folkpartiet i Lindesberg har såväl engagerade som kunniga ersättare och vi förutsätter att samtliga partier upplever samma situation varvid fullmäktige idag går miste om många viktiga synpunkter innan besluten fattas eftersom icke tjänstgörande ledamöter saknar rätt att yttra sig.
Enbart detta faktum är skäl nog att ge kommunfullmäktiges ersättare yttranderätt. Men det finns fler skäl. Fullmäktiges ersättare har stor demokratisk legitimitet då de, i likhet med de ordinarie ledamöterna, är direkt utsedda av folket i allmänna val. Ersättarna borde därför, i likhet med deras kollegor i styrelser och nämnder, ges möjlighet att yttra sig i fullmäktige. Det skulle bidra till att vitalisera debatten och dessutom ge ersättarna en extra sporre att delta i fullmäktige sammanträden trots att hon eller han inte tjänstgör. Vårt förslag skulle nämligen också göra ersättaruppdraget mer intressant och givande. Det skulle säkerligen också kunna medföra vitaliserat debattforum med ett större intresse från kommuninnevånarna.
För Folkpartiet i Lindesberg
Göran Gustavsson
Ordförande