”Kribbe” redo för nästa steg: ”Jag är lite spänd och nervös”

Hemma i Bergslagen har han gjort sig ett namn som målvaktstalang både inom LIF Lindesberg och IFK Lindesberg. Nu går Kristian Zetterlund all in på handbollen, något han gör med en säkrad plats på riksidrottsgymnasiet vid Katrinelund. Om ett par veckor går flytten till Göteborg och i en stor intervju berättar ”Kribbe om sina tankar inför äventyret.

Kristian Zetterlund har gjort sin sista match för LIF Lindesberg. Målvakten satte punkt för sin tid i moderklubben med att resa ner till Göteborg för Partille Cup tidigare i juli, där han spelade med LIF:s 98:or. Själv är ”Kribbe” född 2000 och att han spelar med äldre årgångar är inget nytt. Talangen har han länge burit runt på och den har tagit honom till allt högre nivåer.

Nu väntar nästa steg i Kristians handbollsliv, det i form av en flytt till Göteborg för studier på riksidrottsgymnasiet vid Katrinelund. 16-åringen fick beskedet att han blivit antagen tidigare under våren och beslutet att tacka ja har han därför haft lång tid på sig att smälta. Men samtidigt som flytten blir en nystart sätter den även punkt för tiden hemma i Lindesberg och i LIF.

– Det är lite tråkigt så klart, men det ska ändå bli kul att flytta ner till Göteborg och börja i en ny klubb. Så det känns lite 50-50, säger ”Kribbe” eftertänksamt.

I Göteborg väntar spel för Redbergslid IK, RIK, en klassisk förening med starka anor inom den svenska proffshandbollen. Klubben har fostrat många högkvalitativa spelare genom åren och för Kristian väntar en helt ny tillvaro. Dels ute på handbollsplanen, men även privat. För första gången kommer 16-åringen att få stå på helt egna ben och flytten från föräldrarna i Bergslagen blir en stor omställning.

– Jag är lite spänd och lite nervös… Men det ska nog gå, det är inte så farligt. Det är nog mest i början som det kommer att vara ”oh shit, vad ska jag göra” med diskmaskiner och sånt där, skrattar ”Kribbe”.

Vänder fotbollen ryggen: ”Ett val som jag själv tagit”

Till RIK och Göteborg kommer dock Kristian med goda förutsättningar för att trivas. Boende är redan ordnat och klubben har hjälpt till med den biten. Dessutom kommer ”Kribbe” att dela lägenhet med en annan kille, vilket gör att han slipper bo ensam.

Men vardagslivet i all ära, fokus för flytten är givetvis studierna och då allra främst handbollen. Att antas till handbollens riksutbildning ses som mycket prestigefull och till detta år fanns endast åtta platser tillgängliga. Att just Kristian gjort sig förtjänt av en av dessa gör antagningen så klart väldigt speciellt.

– Det är riktigt kul! Det gör att jag känner att jag ändå är rätt bra på det jag gör, medger ”Kribbe” som inte känner av någon som helst press på att prestera.

– Nej, absolut inte. Sen är det ju också så att om det inte går så bra eller om jag inte trivs därnere är det bara att jag åker hem. De har ju inte stängt några dörrar i LIF och jag har fortfarande kontakt med alla här. Det känns skönt.

Beslutet att tacka ja till gymnasieutbildningen i Göteborg får samtidigt konsekvenser för Kristians övriga idrottsliv. För vid sidan av sin kometkarriär i handbollsmålet har han även nått nästan lika stora framgångar mellan stolparna på fotbollsplanen. Inför gymnasievalet stod det därför mellan de båda idrotterna. Kristian ansökte till utbildningar för respektive idrott, medan det slutgiltiga beslutet fick vänta ytterligare en tid.

När beskedet sedan kom om att han blivit antagen på riksgymnasiet i Göteborg var saken dock klar. ”Kribbe” gick all in på handbollen, tackade för sig i Nora-Pershyttan och lämnade fotbollen ryggen. Att ta ett så pass definitivt beslut är en utmaning, men Kristian känner sig trygg.

– Jag tror inte att jag valde fel. Det är klart att det blir lite tråkigt att sluta med fotbollen, men det är ett val som jag själv tagit. Jag är ändå rätt nöjd över att jag valde handbollen före fotbollen.

Hunnit träna med RIK: ”Det är en bra miljö”

Även om gymnasievalet fällt sina offer har de positiva effekterna varit klart fler. Många har gratulerat Kristian till antagningen vid riksidrottsutbildningen och även inom LIF är tongångarna glada. ”Kribbe” är själv medveten om betydelsen av att klubben lyckas producera en så pass framstående talang, men tar all uppståndelse med ro.

Däremot är det nu slut på tiden i den orangea tröjan. Kristian tog sina första stapplande steg i LIF redan som treåring och det har blivit oräkneliga matcher och träningar sedan dess. Tretton år senare står han nu här, redo att ta ett åtminstone tillfälligt farväl av moderklubben.

– Jag har alltid tyckt att det varit kul att spela för LIF. Det är aldrig så att jag tvivlat på handbollen och känt att jag ska sluta, utan jag har hela tiden trivts.

Till hösten gäller nya färger för ”Kribbe”, som då spelar under Redbergslids fana. I RIK kliver han rakt in i herrjunionerna, men det blir även spel med 00:orna. Målet är att få gott om speltid och att vara ungdomsspelare i Redbergslid är en ekvation som ofta har varit lyckad.

– Jag vet att det är en framgångsrik klubb i Sverige. De har vunnit SM-guld x antal gånger och har fostrat många bra spelare, förklarar ”Kribbe”.

Så här långt har målvakten haft chansen att träna med det nya laget vid ett par tillfällen. Bland annat passade ”Kribbe” på i samband med Partille Cup och hans intryck av RIK är mycket goda.

– Det är en bra miljö. Jag har blivit accepterad i laget och kommit in bra.

Drömmen: ”Vill nå så långt möjligt i landslaget”

Bergslagspojkens framfart i RIK har redan satt prägel på omgivningen. Bland de andra spelarna går han under smeknamnet ”Szmal”, efter den legendariska polska målvakten. ”Kribbe” tror att det kan bero lika mycket på frisyren som på hans spelstil och liknelsen är nog både gott och ont. Atmosfären i det nya laget är avslappnad och förhoppningen är att miljön ska hjälpa honom att utveckla sitt spel.

– Först och främst måste jag bli lite vigare, men det är på bättringsvägen. Sen är det också kantskotten som jag vill bli bättre på, berättar ”Kribbe”.

Väldigt snart får han chansen till att kunna fila på nämna detaljer. Vecka 33 går flyttlasset västerut och då börjar det nya äventyret för Kristian Zetterlund. Men samtidigt vågar 16-åringen blicka längre fram i tiden, mot ännu större uppgifter.

– Helst vill jag nå så långt som möjligt i landslaget redan nu och komma med till nästa riksläger. Snart har vi riks två i augusti. Då vill jag göra ett så bra läger som möjligt för att kvalificera mig vidare till riks tre.

Målen är satta och ribban vilar högt för Kristian. Men som en av landets åtta spelare till riksintagningen har han all anledning till att tro, träna och hoppas. Tiden är ”Kribbes” vän och är det något som 16-åringen redan bevisat är det att ingen dröm är omöjlig att nå.

Det här är Kristian Zetterlund:
Född: 23:e april 2000
Position: Målvakt
Moderklubb: LIF Lindesberg
Aktuell med: Antagen till handbollens riksgymnasium vid Katrinelund i Göteborg

Publicerad 21 juli 2016 klockan 22:03


Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Asso Eliassi finns med i LIF Lindesberg under säsongen. Foto: Hasse Persson

bildspel Försäsongen närmar sig för LIF Lindesberg

Flera nya namn hittas i LIF Lindesbergs laguppställning inför säsongen 2021/2022. Stora värvningar har gjorts och återkommande spelare är tillbaka i den orangea tröjan. Nu har den första träningen inför de första träningsmatcherna gjorts, där en nöjd Stefan Karlsson känner sig mer optimistisk än inför den tidigare säsongen.

29 juli 2021 klockan 11:03 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Arkivfoto: Hannes Feldin

Anna Bernholm ute ur OS efter tuff förlust

OS-äventyret är över för Anna Bernholm. Strax efter klockan 05.30 på onsdagsmorgonen svensk tid lämnade Anna tävlingen efter en otroligt snöplig förlust i slutsekunden av den andra matchen.
– Jag är otroligt besviken, det var inte så här jag ville att dagen skulle se ut, sade Anna i en Tv-intervju strax efter förlusten.

28 juli 2021 klockan 14:16 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Norsk uppvisning på Fornaboda Travbana

Det bjöds på kvalitetsfyllda lopp under Fornaboda Travbanas tisdagslunch. Flera V75-hästar sökte formen och gästade ...

Hemmaseger i sommarvärmen!

Det blev inga större tempouppvisningar när Fornaboda Travbana körde sin första tävlingsdag, efter den stora travfesten. Vinnargl...

Banrekord när Fornaboda Travbana firade 70 år

Det en minst sagt lyckad tävlingsdag när Fornaboda Travbana firade 70 år som travbana. Förutom ett nytt ...

Foto: IJF, Sabau Gabriela

Sista förberedelserna inför OS – på måndag reser Anna till Japan

När det internationella judoförbundet IJF presenterade sin slutgiltiga OS-kvallista under tisdagen stod som väntat Frövi Judos supertalang Anna Bernholm med bland de totalt fyra uttagna i den svenska judotruppen. Onsdagen den 28 juli är dags för Anna att tävla om medaljerna i Tokyo.

7 juli 2021 klockan 09:34 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Trav och golf, två sporter som hör ihop. Kollagebild, foto: Timmy Lundegård och Hannes Feldin.

Travets golfchampion ska koras!

Trav och golf är vanligtvis en kombination av sporter som man inte ser tillsammans. På onsdag ska det ändras då Linde Golfklubb står som arrangör för travsportens första golfchampionat. En värdig vinnare ska koras där en segerkavaj väntar vinnaren, samt ett prisbord med priser till ett värde av 100 000 kr.

6 juli 2021 klockan 13:47 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Populär tutbingo tillbaka efter pandemistopp
Den omåttligt populära bilbingon som arrangeras av Guldsmedshytte SK lockar flera hundra besökare varje onsdagskväll under somrarna. Efter ett...
2 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Efter lättnaderna i restriktionerna: ”Nu ser vi ljuset i tunneln”
Den 1 juli genomfördes steg två i lättnaderna av coronarestriktionerna, något som var mycket efterlängtat bland både krögare och idrottsfö...
2 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Lyckad midsommar på Fornabodatravet
Mika Forss blev dagens man, när Fornaboda körde sina årliga midsommartävlingar. Fem segrar blev det för den finländska elitkusken, som även kö...
26 juni 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Hela J18-truppen står samlade Foto: Lindlövens IF

Nystartat juniorlag i Lindlöven

I helgen hade Lindlöven sin första aktivitet, med sitt nystartade J18-lag. För att öka gemenskapen inför sensommarens första träning, arrangerade föreningen en triathlon för de 27 deltagande ungdomarna. Simning, cykling och löpning stod på schemat i det nya juniorlaget, som lockat spelare från flera delar av landet.
– Med lite tålamod så tror jag att det här kan bli bra, säger Max Wigerskog.

20 juni 2021 klockan 15:53 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Le Crack Sox inledde dagen med Markus B Svedberg. Foto: Timmy Lundegård

bildspel Fornaboda inledde travveckan

Både antalet hemmahästar och deltagande ekipage var mindre än vanligt, men kvaliteten på måndagens tävlingar höll sig i topp. Nio lopp kördes där den lilla publikskaran bjöds på allt från både överlägsna uppvisningar, till målgångsdramatik.

14 juni 2021 klockan 18:47 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Travpubliken är tillbaka!

Det bjöds på en riktig sommarvärme och trippla banrekord, när hundra personer fick fira Sveriges Nationaldag på Fornabodas ...

Nu släpps biljetter till travet!

Vill du fira nationaldagen på travet? Nu har du chansen! Under tisdagen meddelade Fornaboda Travbana att de säljer sina fö...

Rekordtid i Lindesbergs Stora Pris

Debutantsegrare, hemmaseger och strålande sol! Fornabodas ponnytravdag bjöd på tio intressanta ponnylopp, som alla slutade ...

Annons

Tonique segrade årets upplaga av Stonas Stayerpokal. Skötare Heidi Forsgren (t.v.) och kusk Carl Philip Lindblom (t.h.) Foto: Timmy Lundegård

bildspel Skrällar och glädje på regnigt Fornaboda

Regnet intog Fornaboda under söndagstävlingarna, men det gjorde även söndagens stora spelform Grand Slam 75. Fina namn fanns med i startlistorna där Stonas Stayerpokal och Axel Pålmans minneslopp skulle avgöras. Skrällarna avlöste varandra på spelet, där säsongens hittills gladaste vinnare satte punkt för dagen.

23 maj 2021 klockan 22:35 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Tre sporter ger sina tankar om publikfrågan

Från den första juni kommer nya restriktioner att gälla inom coronahanteringen. På förhand låter det som goda ...

Hästinfångare sökes: ”Sådana rådiga ingripanden ska hedras”

Efter en oturlig körtur i Dalskogen, strax utanför Lindesberg, lyckades en häst komma...

bildspel Nya segerjubel på Fornaboda

Totalt tre hemmaekipage deltog när Fornaboda körde sin andra tävlingsdag för säsongen. En hemmaseger blev det, där Jimmi ...

Simon tog första kusksegern på Solvalla

Fornabodas hemmajubel från lördagens säsongpremiär hade precis lagt sig när natten tog vid. Dagen därpå kom ist...

bildspel Ehlers visade stallform i premiären

Under lördagen gick startskottet, för Fornabodas nya travsäsong. Det blev stort hemmajubel hos Kopparbergstränaren Jimmi...

Fornaboda firar 70 år!

På lördag inleder Fornaboda sin nya säsong, där ”Sveriges grönaste travbana” firar ett stort jubileum. Ett helt nytt lopp med ...

Lindesberg Volley. Arkivbild.

Linde Volley döms till stor skuld

Elitserieföreningen Linde Volley, står med ekonomiska problem. Den tidigare tränaren Sébastien Bougeâtre har, genom sitt fackförbund, lagt en stämningsansökan på Linde Volley i samband med uppsägelsen 2018. Tingsrätten har nu lagt sin dom, där Linde Volley ska betala tillbaka cirka 160 000:- till den tidigare tränaren.

3 maj 2021 klockan 19:45 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Nu rivs Lindesbergs curlinghall
Det är ett stort rivningsarbete igång på Ishockeygatan, där den 51-åriga curlinghallen kommer att få ett riktigt ansiktslyft. I oktober är det ...
15 april 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Isabella vann flest ponnylopp under fjolåret
Bara några kilometer från Fornabodas ovala tävlingsbana bor Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ponnykusk under 2020. 133 gånger ...
4 april 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Fler bollar i luften när ytterligare två padelhallar planeras på norra industriområdet
Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att stå färdiga längs Stafettgatan under hösten. Bakom de två nya satsningarna...
31 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-03-31

2021-03-24

2021-03-21

2021-03-19

2021-03-16

2021-03-14

2021-03-14

2021-03-13

2021-03-12

2021-03-07

2021-03-06

2021-03-05

2021-03-05

2021-03-03

2021-08-05 00:59