”Kribbe” redo för nästa steg: ”Jag är lite spänd och nervös”

Hemma i Bergslagen har han gjort sig ett namn som målvaktstalang både inom LIF Lindesberg och IFK Lindesberg. Nu går Kristian Zetterlund all in på handbollen, något han gör med en säkrad plats på riksidrottsgymnasiet vid Katrinelund. Om ett par veckor går flytten till Göteborg och i en stor intervju berättar ”Kribbe om sina tankar inför äventyret.

Kristian Zetterlund har gjort sin sista match för LIF Lindesberg. Målvakten satte punkt för sin tid i moderklubben med att resa ner till Göteborg för Partille Cup tidigare i juli, där han spelade med LIF:s 98:or. Själv är ”Kribbe” född 2000 och att han spelar med äldre årgångar är inget nytt. Talangen har han länge burit runt på och den har tagit honom till allt högre nivåer.

Nu väntar nästa steg i Kristians handbollsliv, det i form av en flytt till Göteborg för studier på riksidrottsgymnasiet vid Katrinelund. 16-åringen fick beskedet att han blivit antagen tidigare under våren och beslutet att tacka ja har han därför haft lång tid på sig att smälta. Men samtidigt som flytten blir en nystart sätter den även punkt för tiden hemma i Lindesberg och i LIF.

– Det är lite tråkigt så klart, men det ska ändå bli kul att flytta ner till Göteborg och börja i en ny klubb. Så det känns lite 50-50, säger ”Kribbe” eftertänksamt.

I Göteborg väntar spel för Redbergslid IK, RIK, en klassisk förening med starka anor inom den svenska proffshandbollen. Klubben har fostrat många högkvalitativa spelare genom åren och för Kristian väntar en helt ny tillvaro. Dels ute på handbollsplanen, men även privat. För första gången kommer 16-åringen att få stå på helt egna ben och flytten från föräldrarna i Bergslagen blir en stor omställning.

– Jag är lite spänd och lite nervös… Men det ska nog gå, det är inte så farligt. Det är nog mest i början som det kommer att vara ”oh shit, vad ska jag göra” med diskmaskiner och sånt där, skrattar ”Kribbe”.

Vänder fotbollen ryggen: ”Ett val som jag själv tagit”

Till RIK och Göteborg kommer dock Kristian med goda förutsättningar för att trivas. Boende är redan ordnat och klubben har hjälpt till med den biten. Dessutom kommer ”Kribbe” att dela lägenhet med en annan kille, vilket gör att han slipper bo ensam.

Men vardagslivet i all ära, fokus för flytten är givetvis studierna och då allra främst handbollen. Att antas till handbollens riksutbildning ses som mycket prestigefull och till detta år fanns endast åtta platser tillgängliga. Att just Kristian gjort sig förtjänt av en av dessa gör antagningen så klart väldigt speciellt.

– Det är riktigt kul! Det gör att jag känner att jag ändå är rätt bra på det jag gör, medger ”Kribbe” som inte känner av någon som helst press på att prestera.

– Nej, absolut inte. Sen är det ju också så att om det inte går så bra eller om jag inte trivs därnere är det bara att jag åker hem. De har ju inte stängt några dörrar i LIF och jag har fortfarande kontakt med alla här. Det känns skönt.

Beslutet att tacka ja till gymnasieutbildningen i Göteborg får samtidigt konsekvenser för Kristians övriga idrottsliv. För vid sidan av sin kometkarriär i handbollsmålet har han även nått nästan lika stora framgångar mellan stolparna på fotbollsplanen. Inför gymnasievalet stod det därför mellan de båda idrotterna. Kristian ansökte till utbildningar för respektive idrott, medan det slutgiltiga beslutet fick vänta ytterligare en tid.

När beskedet sedan kom om att han blivit antagen på riksgymnasiet i Göteborg var saken dock klar. ”Kribbe” gick all in på handbollen, tackade för sig i Nora-Pershyttan och lämnade fotbollen ryggen. Att ta ett så pass definitivt beslut är en utmaning, men Kristian känner sig trygg.

– Jag tror inte att jag valde fel. Det är klart att det blir lite tråkigt att sluta med fotbollen, men det är ett val som jag själv tagit. Jag är ändå rätt nöjd över att jag valde handbollen före fotbollen.

Hunnit träna med RIK: ”Det är en bra miljö”

Även om gymnasievalet fällt sina offer har de positiva effekterna varit klart fler. Många har gratulerat Kristian till antagningen vid riksidrottsutbildningen och även inom LIF är tongångarna glada. ”Kribbe” är själv medveten om betydelsen av att klubben lyckas producera en så pass framstående talang, men tar all uppståndelse med ro.

Däremot är det nu slut på tiden i den orangea tröjan. Kristian tog sina första stapplande steg i LIF redan som treåring och det har blivit oräkneliga matcher och träningar sedan dess. Tretton år senare står han nu här, redo att ta ett åtminstone tillfälligt farväl av moderklubben.

– Jag har alltid tyckt att det varit kul att spela för LIF. Det är aldrig så att jag tvivlat på handbollen och känt att jag ska sluta, utan jag har hela tiden trivts.

Till hösten gäller nya färger för ”Kribbe”, som då spelar under Redbergslids fana. I RIK kliver han rakt in i herrjunionerna, men det blir även spel med 00:orna. Målet är att få gott om speltid och att vara ungdomsspelare i Redbergslid är en ekvation som ofta har varit lyckad.

– Jag vet att det är en framgångsrik klubb i Sverige. De har vunnit SM-guld x antal gånger och har fostrat många bra spelare, förklarar ”Kribbe”.

Så här långt har målvakten haft chansen att träna med det nya laget vid ett par tillfällen. Bland annat passade ”Kribbe” på i samband med Partille Cup och hans intryck av RIK är mycket goda.

– Det är en bra miljö. Jag har blivit accepterad i laget och kommit in bra.

Drömmen: ”Vill nå så långt möjligt i landslaget”

Bergslagspojkens framfart i RIK har redan satt prägel på omgivningen. Bland de andra spelarna går han under smeknamnet ”Szmal”, efter den legendariska polska målvakten. ”Kribbe” tror att det kan bero lika mycket på frisyren som på hans spelstil och liknelsen är nog både gott och ont. Atmosfären i det nya laget är avslappnad och förhoppningen är att miljön ska hjälpa honom att utveckla sitt spel.

– Först och främst måste jag bli lite vigare, men det är på bättringsvägen. Sen är det också kantskotten som jag vill bli bättre på, berättar ”Kribbe”.

Väldigt snart får han chansen till att kunna fila på nämna detaljer. Vecka 33 går flyttlasset västerut och då börjar det nya äventyret för Kristian Zetterlund. Men samtidigt vågar 16-åringen blicka längre fram i tiden, mot ännu större uppgifter.

– Helst vill jag nå så långt som möjligt i landslaget redan nu och komma med till nästa riksläger. Snart har vi riks två i augusti. Då vill jag göra ett så bra läger som möjligt för att kvalificera mig vidare till riks tre.

Målen är satta och ribban vilar högt för Kristian. Men som en av landets åtta spelare till riksintagningen har han all anledning till att tro, träna och hoppas. Tiden är ”Kribbes” vän och är det något som 16-åringen redan bevisat är det att ingen dröm är omöjlig att nå.

Det här är Kristian Zetterlund:
Född: 23:e april 2000
Position: Målvakt
Moderklubb: LIF Lindesberg
Aktuell med: Antagen till handbollens riksgymnasium vid Katrinelund i Göteborg

Publicerad 21 juli 2016 klockan 22:03


Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Rivningen är igång. I oktober beräknas en ny curlinghall att finnas på plats. Foto: Hasse Persson

bildspel Nu rivs Lindesbergs curlinghall

Det är ett stort rivningsarbete igång på Ishockeygatan, där den 51-åriga curlinghallen kommer att få ett riktigt ansiktslyft. I oktober är det tänkt att en ny curlinghall ska vara på plats, där man förutom en delad entré med Lindehov, även kommer att kunna hålla lokalen i varmare temperaturer.
– Det är jättehäftigt och vi hoppas såklart att det lockar fler till curlingen, säjer Christer Larsson.

15 april 2021 klockan 20:25 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ponnykusk 2020 Foto: Tom Jönehag

bildspel Isabella vann flest ponnylopp under fjolåret

Bara några kilometer från Fornabodas ovala tävlingsbana bor Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ponnykusk under 2020. 133 gånger hittades den 14-åriga Lindesbergaren i landets startlistor, där 29 av loppen slutade med seger. Segrarna har varit stora, där Isabella hoppas på en ny säsong som landets bästa.
– Jag har alltid som mål att slå föregående säsong, säjer Isabella.

4 april 2021 klockan 10:21 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Fler bollar i luften när ytterligare två padelhallar planeras på norra industriområdet

Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att...

bildspel Smygtitta hos Charlottenlunds Padelcenter

Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället fö...

Dubbla nomineringar för Linde Volley

Att säsongens Elitseriespel är över, betyder inte att Linde Volleys säsong är färdig. I veckan kom nomineringarna ...

Arkivbild Foto: Timmy Lundegård

Värdiga vinnare på digitalt Travfirande

En stjärna avtackades och priser delades ut under lördagskvällen. Även om Örebro och Fornabodas årliga travgala sköttes digitalt, kunde man i vanlig stil hylla fjolårets största prestationer. Flera av Fornabodas aktiva fick synas och några blev även prisade, där Jimmi Ehlers och Håkan Falk blev banans största prishämtare.

21 mars 2021 klockan 10:07 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Foto: Hasse Persson

bildspel LIF avslutar säsongen på elfte plats

Den minst sagt speciella handbollssäsongen är i mål. Skånela gästade arenan för vad som skulle bli ett stort målregn. 75 mål gjordes i den publiktomma arenan, där Skånela, efter ett tidigt övertag, tog med sig en avslutande seger. I hemmalaget visade den unga truppen bitvis sin spelarkvalitet, medan Fatlum Ahmeti kunde spela in sitt 1100:e mål i serien.

19 mars 2021 klockan 21:12 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Nästjumbon säkrade sitt kontrakt
Efter att Torslanda blivit av med sin seger från i lördags, hade LIF chansen att ta ett högt kliv i den Allsvenska tabellen under tisdagen. Trots ...
16 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Max Lalander avslutar sin hockeykarriär
Med 9-2 mot Surahammar på hemmaisen, så tog säsongen slut för Lindlöven under söndagen. Direkt efter matchen kom däremot lagets stjärnspelare ...
14 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Storslagen avslutning för Lindlöven
9-2 efter sextio spelade minuter, blev resultatet när Vårserien skulle avslutas. Surahammar bjöd på tjuriga miner och bjöd således in hemmalaget...
14 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Förlust med två matcher kvar

Med bara en seger ifrån att säkra nästa säsong, åker LIF Lindesberg tomhänta från Torslanda under lördagskvällen. Bortamatchen blev en fartfylld drabbning, där båda lagen hade stora problem i sina spel att arbeta med. Förlusten kom tidigt i matchen för LIF, som aldrig riktigt hittade rätt med sitt anfallsspel.

13 mars 2021 klockan 18:09 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Lindlövens kvalchanser lever!

Det blev seger för Eskilstuna Linden när dessa gästade Surahammar under fredagen. Detta innebär att tre lag ännu har en chans att spela sig till Play In, bland de lagen hittas Lindlöven. Enbart en poäng skiljer Lindelaget från den nya tabellettan, där en seger under söndagens säsongsavslutning kan sluta med en plats i Play In.

12 mars 2021 klockan 21:13 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Lånetiden är klar – Ongeri tillbaka i Aranäs

Tre matcher återstår för LIF Lindesberg, samtliga framflyttade till följd av pandemin. Dessvärre ...

Värnamo slog ut Linde ur SM-slutspelet

Det blev ingen längre resa i SM-slutspelet för Linde Volley. Efter förlusten på hemmaplan mot Värnamo i å...

Inget återkval för Lindlöven

Efter en ren utklassning mot Grums med 7-0 på hemmaisen, fortsätter Lindlöven sina målrika matcher. Med tre nya poäng till ...

Annons

Foto: Hasse Persson

bildspel Förlust trots ett starkt försvarsspel

LIF Lindesberg visade upp ett gigantiskt försvarsspel, när tabellettan Hammarby gästade arenan under fredagskvällen. Trots en fantastisk inledning med en fyramålsledning i första halvlek, visade ”Bajen” en tuff klass som inte gick att stå emot. Förlusten för LIF blev stor, men lagets kämparglöd visades på allvar.

5 mars 2021 klockan 21:03 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Makalös utklassning av Lindlöven

Röös-matchen skulle spelas där Lindlöven skulle hylla sin stora supporter Ernst Röös. Matchen var gratis att se genom ...

bildspel En seg start blev avgörande

Åttondelsfinalen är igång. Två matcher ska spelas, där en seg start gav den första segern till gästande Värnamo. Fina upphä...

bildspel Oavgjord drabbning gav en poäng

VästeråsIrsta gästade arenan under onsdagskvällen och bjöd upp till en jämn kamp. Trots ständiga ledarskiften under ...

Linde Volley laddar mot slutspel

Bäst av två matcher mot Värnamo. Det är förutsättningarna, när Linde Volley går in för SM-slutspelets inledande å...

Gratis hemmamatch när Röös hyllas

Lindlövens IF ger alla som vill, chansen att se onsdagens hemmamatch mot Grums, genom HockeyEttans sändning utan kostnad. ...

Tiomålsförlust i Alstermo

Det blev en stor förlust, när LIF Lindesberg gästade tabellfyran Amo under söndagen. De tekniska felen avlöste varandra, medan ...

Arkivbild Foto: Hasse Persson

En förlust avrundade grundspelet

Det blev en förlust i grundseriens sista match, inför SM-slutspelet. Stora upphämtningar genom matchens gång, där 20-11 blev 24-23, följde Lindelaget genom matchen. Något som gav positiva besked från Linde Volley, som nu kommer att ladda upp, inför ett spel i åttondelsfinalen.

27 februari 2021 klockan 18:15 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Ny förlust för Lindlöven
Fyra förluster inom de senaste fem matcherna, är Lindlövens aktuella facit när Vårserien närmar sig sitt slut. Nitton minuter efter matchens fö...
26 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Tuff förlust mot tabelljumbon
Säsongens sista möte mot Malung spelades under onsdagskvällen, i Lindehov. Båda lagen bjöd på ett svajigt spel, där Lindlöven bjöd in ...
24 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Otrolig vändning gav storslagen seger
Från ett sjumålsunderläge i halvleksvilan, till en fyramålsseger. När den andra halvleken spelades igång, hade Rimbo svårt att ta sig förbi, ...
21 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-02-21

2021-02-20

2021-02-14

2021-02-14

2021-02-13

2021-02-12

2021-02-12

2021-02-10

2021-02-06

2021-02-05

2021-02-05

2021-02-03

2021-01-31

2021-01-30

2021-04-19 02:24