”Kribbe” redo för nästa steg: ”Jag är lite spänd och nervös”

Hemma i Bergslagen har han gjort sig ett namn som målvaktstalang både inom LIF Lindesberg och IFK Lindesberg. Nu går Kristian Zetterlund all in på handbollen, något han gör med en säkrad plats på riksidrottsgymnasiet vid Katrinelund. Om ett par veckor går flytten till Göteborg och i en stor intervju berättar ”Kribbe om sina tankar inför äventyret.

Kristian Zetterlund har gjort sin sista match för LIF Lindesberg. Målvakten satte punkt för sin tid i moderklubben med att resa ner till Göteborg för Partille Cup tidigare i juli, där han spelade med LIF:s 98:or. Själv är ”Kribbe” född 2000 och att han spelar med äldre årgångar är inget nytt. Talangen har han länge burit runt på och den har tagit honom till allt högre nivåer.

Nu väntar nästa steg i Kristians handbollsliv, det i form av en flytt till Göteborg för studier på riksidrottsgymnasiet vid Katrinelund. 16-åringen fick beskedet att han blivit antagen tidigare under våren och beslutet att tacka ja har han därför haft lång tid på sig att smälta. Men samtidigt som flytten blir en nystart sätter den även punkt för tiden hemma i Lindesberg och i LIF.

– Det är lite tråkigt så klart, men det ska ändå bli kul att flytta ner till Göteborg och börja i en ny klubb. Så det känns lite 50-50, säger ”Kribbe” eftertänksamt.

I Göteborg väntar spel för Redbergslid IK, RIK, en klassisk förening med starka anor inom den svenska proffshandbollen. Klubben har fostrat många högkvalitativa spelare genom åren och för Kristian väntar en helt ny tillvaro. Dels ute på handbollsplanen, men även privat. För första gången kommer 16-åringen att få stå på helt egna ben och flytten från föräldrarna i Bergslagen blir en stor omställning.

– Jag är lite spänd och lite nervös… Men det ska nog gå, det är inte så farligt. Det är nog mest i början som det kommer att vara ”oh shit, vad ska jag göra” med diskmaskiner och sånt där, skrattar ”Kribbe”.

Vänder fotbollen ryggen: ”Ett val som jag själv tagit”

Till RIK och Göteborg kommer dock Kristian med goda förutsättningar för att trivas. Boende är redan ordnat och klubben har hjälpt till med den biten. Dessutom kommer ”Kribbe” att dela lägenhet med en annan kille, vilket gör att han slipper bo ensam.

Men vardagslivet i all ära, fokus för flytten är givetvis studierna och då allra främst handbollen. Att antas till handbollens riksutbildning ses som mycket prestigefull och till detta år fanns endast åtta platser tillgängliga. Att just Kristian gjort sig förtjänt av en av dessa gör antagningen så klart väldigt speciellt.

– Det är riktigt kul! Det gör att jag känner att jag ändå är rätt bra på det jag gör, medger ”Kribbe” som inte känner av någon som helst press på att prestera.

– Nej, absolut inte. Sen är det ju också så att om det inte går så bra eller om jag inte trivs därnere är det bara att jag åker hem. De har ju inte stängt några dörrar i LIF och jag har fortfarande kontakt med alla här. Det känns skönt.

Beslutet att tacka ja till gymnasieutbildningen i Göteborg får samtidigt konsekvenser för Kristians övriga idrottsliv. För vid sidan av sin kometkarriär i handbollsmålet har han även nått nästan lika stora framgångar mellan stolparna på fotbollsplanen. Inför gymnasievalet stod det därför mellan de båda idrotterna. Kristian ansökte till utbildningar för respektive idrott, medan det slutgiltiga beslutet fick vänta ytterligare en tid.

När beskedet sedan kom om att han blivit antagen på riksgymnasiet i Göteborg var saken dock klar. ”Kribbe” gick all in på handbollen, tackade för sig i Nora-Pershyttan och lämnade fotbollen ryggen. Att ta ett så pass definitivt beslut är en utmaning, men Kristian känner sig trygg.

– Jag tror inte att jag valde fel. Det är klart att det blir lite tråkigt att sluta med fotbollen, men det är ett val som jag själv tagit. Jag är ändå rätt nöjd över att jag valde handbollen före fotbollen.

Hunnit träna med RIK: ”Det är en bra miljö”

Även om gymnasievalet fällt sina offer har de positiva effekterna varit klart fler. Många har gratulerat Kristian till antagningen vid riksidrottsutbildningen och även inom LIF är tongångarna glada. ”Kribbe” är själv medveten om betydelsen av att klubben lyckas producera en så pass framstående talang, men tar all uppståndelse med ro.

Däremot är det nu slut på tiden i den orangea tröjan. Kristian tog sina första stapplande steg i LIF redan som treåring och det har blivit oräkneliga matcher och träningar sedan dess. Tretton år senare står han nu här, redo att ta ett åtminstone tillfälligt farväl av moderklubben.

– Jag har alltid tyckt att det varit kul att spela för LIF. Det är aldrig så att jag tvivlat på handbollen och känt att jag ska sluta, utan jag har hela tiden trivts.

Till hösten gäller nya färger för ”Kribbe”, som då spelar under Redbergslids fana. I RIK kliver han rakt in i herrjunionerna, men det blir även spel med 00:orna. Målet är att få gott om speltid och att vara ungdomsspelare i Redbergslid är en ekvation som ofta har varit lyckad.

– Jag vet att det är en framgångsrik klubb i Sverige. De har vunnit SM-guld x antal gånger och har fostrat många bra spelare, förklarar ”Kribbe”.

Så här långt har målvakten haft chansen att träna med det nya laget vid ett par tillfällen. Bland annat passade ”Kribbe” på i samband med Partille Cup och hans intryck av RIK är mycket goda.

– Det är en bra miljö. Jag har blivit accepterad i laget och kommit in bra.

Drömmen: ”Vill nå så långt möjligt i landslaget”

Bergslagspojkens framfart i RIK har redan satt prägel på omgivningen. Bland de andra spelarna går han under smeknamnet ”Szmal”, efter den legendariska polska målvakten. ”Kribbe” tror att det kan bero lika mycket på frisyren som på hans spelstil och liknelsen är nog både gott och ont. Atmosfären i det nya laget är avslappnad och förhoppningen är att miljön ska hjälpa honom att utveckla sitt spel.

– Först och främst måste jag bli lite vigare, men det är på bättringsvägen. Sen är det också kantskotten som jag vill bli bättre på, berättar ”Kribbe”.

Väldigt snart får han chansen till att kunna fila på nämna detaljer. Vecka 33 går flyttlasset västerut och då börjar det nya äventyret för Kristian Zetterlund. Men samtidigt vågar 16-åringen blicka längre fram i tiden, mot ännu större uppgifter.

– Helst vill jag nå så långt som möjligt i landslaget redan nu och komma med till nästa riksläger. Snart har vi riks två i augusti. Då vill jag göra ett så bra läger som möjligt för att kvalificera mig vidare till riks tre.

Målen är satta och ribban vilar högt för Kristian. Men som en av landets åtta spelare till riksintagningen har han all anledning till att tro, träna och hoppas. Tiden är ”Kribbes” vän och är det något som 16-åringen redan bevisat är det att ingen dröm är omöjlig att nå.

Det här är Kristian Zetterlund:
Född: 23:e april 2000
Position: Målvakt
Moderklubb: LIF Lindesberg
Aktuell med: Antagen till handbollens riksgymnasium vid Katrinelund i Göteborg

Publicerad 21 juli 2016 klockan 22:03


Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Foto: Camilla Lagerman

bildspel Gymnasiemässan gav högstadiets elever mersmak

Under tisdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen kom på besök för att bekanta sig med skolans olika program, och kanske få en klarare bild av vad de ska söka in till. Samtidigt visade skolans UF-företag upp sig, vilket är en viktig del av utbildningen om man så småningom vill bli entreprenör.

26 september 2023 klockan 17:13 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Bergslagens IF består av Elvis Karaosmanovic, Birjar Mostafa, Rebin Mostafa, Ali Jamal Yassin, Alexander Scharnke, Mohammed Hassan, Ronny Sterzenbach. Foto: Privat

Ny idrottsförening vill minska segregationen: ”Få en meningsfull fritid”

Visionen bakom nystartade Bergslagens Idrottsförening handlar om att arbeta förebyggande, att ge ungdomar en meningsfull fritid och en tillhörighet. Med start inom några veckor bjuder man in till uppstartsmöte på Hagaberg, som även är platsen man kommer hålla till på.
– Vi vill skapa en miljö där alla är inkluderade och känner en tillhörighet, för det är så man kommer in i samhället också, säger Ali Jamal Yassin, ordförande.

26 september 2023 klockan 11:24 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Linde Judo Open blev större än någonsin

Med närmare 500 tävlingsstarter från hela 49 klubbar, både från Sverige och övriga Norden, blev helgens Linde ...

Rekordmånga starter på helgens Linde Judo Open

Sedan starten 2016 har Linde Judo Open vuxit till att bli ett av Judosveriges största evenemang. I år är tä...

Seriefavoriten blev för tuff när de gästade LIF

Det blev seger i säsongspremiären efter en säsong i Division 1, under torsdagen blev det andra siffror. ...

Det var många glada ansikten på de unga kuskarna när ponnytravet satte punkt för Fornabodas travsäsong. Direkt blev det hemmaseger för Vikas Rossimo. Foto: Timmy Lundegård

bildspel Soliga ponnytävlingar avslutar Fornabodas säsong

Ponnytravet fick inleda Fornabodas travsäsong och då var det väl inte mer än rätt att de även fick sätta punkt. Under söndagen kördes tretton ponnylopp i ett helt perfekt väder, vilket hjälpte till att skapa den optimala stämningen. Bland de unga vinnarna hittades allt från segerdebuter till hemmaseger.

17 september 2023 klockan 20:04 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

IFK Lindesberg jublar högt när man säkrar tre viktiga poäng och fem gjorda mål. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Brutal utklassning av IFK Lindesberg

Inför lördagens hemmamatch mot Hovsta så kvarstår fyra matcher inom Fotbollsfemman, där poängen blir avgörande för tabellens slutställning. Till säsongens näst sista hemmamatch så skickade IFK Lindesberg en tydlig signal på att Lindetruppen siktar mot en placering i tabelltoppen.
– Roligt för grabbarna att få till det, säger Niklas Christensson.

17 september 2023 klockan 00:50 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Seger i den Allsvenska comebacken
Det blir jubel redan i comebacken! Efter en säsong som obesegrade i Division 1 så kommer LIF Lindesberg tillbaka till Allsvenskan, starkare än på ...
16 september 2023 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Inför IFK Lindesberg-Hovsta IF: ”Är i bättre form än senast”
Fyra matcher återstår av säsongens Fotbollsfemma. I nuläget är det bara två poäng skiljer mellan IFK Lindesbergs nuvarande femte plats och en ...
15 september 2023 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Det är dags för comeback i Allsvenskan!
I våras var det ett stort jubel efter att LIF Lindesberg tog sig igenom Division 1 som obesegrade. Placeringen som överlägsen serievinnare gav ...
14 september 2023 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

I februari överlämnade pojklaget 13 000 kronor till Barncancerfonden Mellansverige, efter förra årets cup. Arkivfoto: Camilla Lagerman

Benjamins minne spelas för andra året: ”Det här är stort”

Söndagen den 8 oktober spelas minnescupen Benjamins Minne för andra året, i Fritidsbyn Lindesberg. Cupen arrangeras av IFK Lindesbergs pojklag födda 2010, tillsammans med LindeNytt, för att hedra minnet av pojkarnas vän och lagkamrat som gick bort i cancer endast 10 år gammal.
– Det viktigt för oss alla att vi genomför den här cupen, för Benjamin, säger Aleksander Lazarevic.

12 september 2023 klockan 11:17 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Amanda Orrbo är nybliven guldmedaljör. Foto: Johan Orrbo

EM-GULD till Amanda Orrbo

Frövi Judos Amanda Orrbo tog under fredagen ett efterlängtat EM-guld i italienska Padova, där hon tävlade i mästerskapet för personer med Downs syndrom. Därmed kan hon stoltsera med ett guld i EM, VM och Special Olympics.
– Det känns häftigt att äntligen vinna guldet, hälsar en lycklig Amanda.

8 september 2023 klockan 17:52 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Hög svansföring under helgens svenska mästerskap

SM-helgen i Fritidsbyn bjöd på en hel del regn, sol och värme, men framförallt en uppvisning av Sveriges ...

Jenny Brunzell blev travsäsongens sista vinnare

Örebrotjejen Alice Molin blev först med att vinna lopp under årets travsäsong på Fornaboda, medan Jenny ...

bildspel Här invigs helgens SM-tävlingar i Lindesberg

Till tonerna av Guldsmedshyttans Musikkår invigdes helgens SM-tävlingar i bruks och mondioring med pompa och st...

Annons

Foto: Camilla Lagerman

IFK Lindesberg tappade poäng efter avgörande straff

När slutminuten närmade sig såg det ut som att IFK Lindesberg skulle gå segrande med 2-1 ur torsdagens match mot tabellettan. Bortalaget Östansjö hann att få med sig en straff strax innan slutsignalen ljöd. Straffskottet gick i mål vilket blev matchavgörande under sista minuten.
– Att tappa segern i slutminuterna är sjukt irriterande.

25 augusti 2023 klockan 10:06 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Inför IFK-Östansjö IF: Tabellettans segertrend ska brytas

IFK Lindesberg kommer från, vad som kan vara, säsongens bästa match när de segrade över Latorp ...

Hemmaseger trots en kortare galopp

Det blev en kortare galopp för hemmahästen Cersei Gene när de tävlande ekipagen kom ur den första svängen. Det var dä...

Stor seger på hemmaplan: ”Vi gör säsongens bästa match”

Ett dåligt väder stoppar inte IFK Lindesberg. Mycket arbete har gjorts på Fritidsbyn för att ...

Fotbollsyra inledde första skoldagen på Brotorpsskolan

På onsdagsmorgonen välkomnade skolorna i Lindesbergs kommun sina elever tillbaka efter ett långt ...

Inför IFK-Latorps IF: Poängjakt mot tabelltoppen

Med en seger i ryggen så är det dags för ny match. Poängen börjar att bli viktiga för tabellfyran IFK ...

Systrarna Vera och Victoria Almlöf tyckte skyttet var lite svårt. Bäst var tennisen. Foto: Camilla Lagerman

10-årsjubileum för Linde Sports Camp

För tionde året i ordningen gick omåttligt populära Linde Sports Camp av stapeln under sommarlovets sista vecka. Sammanlagt 104 barn har under fyra dagar testat 10 olika sporter, något som ger ett positivt avtryck hos föreningarna.
– Många barn tappar intresse i den här åldern och behöver ha något nytt, och det har ju verkligen skett under de här 10 åren. Alla får alltid några nya medlemmar efter det här, och flera av dessa har blivit riktigt bra inom sin sport, berättar Björn Nyberg från Frövi Judo.

11 augusti 2023 klockan 16:24 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Viktiga poäng efter det långa uppehållet
Tre raka hemmamatcher står på matchschemat efter att IFK Lindesberg har gått igenom över en månad med ledigheter. Tabellåttan Pålsboda var fö...
11 augusti 2023 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Fritidsbyn tillfälligt avstängd efter översvämning
På grund av de mycket höga vattenflödena i Torphytteån väljer nu IFK Lindesberg att tillfälligt stänga Fritidsbyn för samtliga aktiviteter i ...
10 augusti 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tusentals besökare väntas när SM i bruks och mondioring avgörs i Lindesberg
Den sista helgen i augusti avgörs SM i bruks och mondioring i Fritidsbyn i Lindesberg. Ett mästerskap som lockar tusentals besökare från hela ...
9 augusti 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2023-08-09

2023-08-08

2023-07-31

2023-07-26

2023-07-24

2023-07-19

2023-07-19

2023-07-07

2023-07-03

2023-06-26

2023-06-24

2023-06-19

2023-06-18

2023-06-15

2023-09-28 03:42