(Uppdaterad kl. 16:44) Det blir inget autentiskt återställande av Strandskolan som kommunstyrelsens ordförande, Anders Ceder, proklamerade på måndagen.
Nej, några genvägar lär man inte finna i det strandade byggärendet. Allt var bara ett aprilskämt. LindeNytt tackar Anders Ceder för sin medverkan i 2013 års aprilerande tokerier. Om du missade inslaget – läs nedan:
”Vi har hittat ett kryphål i lagen”
Sedan bygglovet för Strandskolan upphävts av Länsstyrelsen har politikerna bläddrat febrilt i lagböckerna efter en snabbare lösning, än att dra hela projektet från ruta ett igen. Och man har funnit vad man söker, även då man inser att det är ett kontroversiellt drag att spela ut.
– Vi har hittat ett kryphål i lagen som ger oss möjligheten att bli färdiga med Strandskolan mycket tidigare än vi hade vågat hoppas på, kommenterar kommunstyrelsens ordförande, Anders Ceder, med lättnad.
För bara någon vecka sedan skickades alla byggarbetare hem och ombyggnaden av Strandskolan lades på is. På det kommunala bolaget FALAB uppskattades att man tidigast kunde se arbetet återupptas i slutet av sommaren.
– Vi i kommunstyrelsen finner det oacceptabelt. Lindesberg har redan väntat länge nog på nya bostäder, vi kan inte hålla på med sådana här dumheter längre. Vi krävde handling och det kommer vi att se nu, säger Ceder med bestämdhet.
Anders Ceder känner att Länsstyrelsen knäppte politikerna på näsan när bygglovet revs – men nu svarar man med en rejäl käftsmäll tillbaka som de inte har en chans att ducka för. Enligt honom har man funnit hjälp från en gammal byggare i trakten som kan de gamla lagarna som fallit i glömska.
– Med hjälp av byggaren har vi hittat ett kryphål i lagen. Det rör sig om ett gammalt prejudikat från förrförra seklet som gör det möjligt att ”lirpa” en fastighet, översatt i moderna termer ett ”autentiskt återställande”. Det innebär att man river fastigheten och återuppför den med autentiskt byggmaterial. Då kringgår man alltså lagen och behöver vare sig rivningslov eller bygglov, förklarar Anders Ceder.
Att riva Strandskolan och bygga upp den på nytt – med gammalt byggmaterial – innebär dock viss problematik då skolbyggnaden är byggd i slaggsten, en restprodukt från fornstora dagars framställning av järn.
– Tack och lov gjordes i alla fall en bra sak under förra mandatperioden. Då köpte kommunen in ett stort lass av just denna typ av slaggsten som bara ligger orörd sedan dess. Nu kommer den till nytta! Slaggstenen är ju ett s.k. aprillat, d.v.s. ett material som är högaktuellt idag, så det ligger helt rätt i tiden också, berättar Anders Ceder.
Vidare påpekar han att detta också innebär en öppning i andra svårhanterliga byggärenden. Framförallt vid strandnära byggen.
– Vi hoppas och tror att det kan bli möjligt att bygga riktigt strandnära med stöd av detta kryphål. Jag är övertygad om att vi går en mycket spännande framtid till mötes här i Lindesberg, avslutar Anders Ceder.