INSÄNDARE/DEBATT: Det har skrivits mycket kring den kommande avvecklingen av kirurgi och ortopedi nattetid i Lindesberg. Vi som arbetar här och har en direkt inblick i förhållandena håll vill passa på att ge några synpunkter.
Som bland annat våra kollegor Engstrand, Jilke och ”AT-läkare” förmedlat i sina insändare har underlaget till, och kommunikationen om, beslutet varit missvisande då man fokuserat på 26 operationer som påbörjats nattetid (90 avslutades först på natten, 269 gånger opererade man efter 16.30 (för 2019)). Det har flyttat fokus från den betydligt större förändring man driver. Vi är frustrerade över de halv- och osanningar om sjukvården och Lindesbergs lasarett som Sundin med flera har fått kommunicera i media. Dags för ”fact check”? Var finns reportrar som följer upp och ifrågasätter?
Vi vill på intet vis förringa vad det innebär att lasarettet inte kommer att ha operationsberedskap dygnet runt, men avvecklandet av primärjouren i kirurgi/ortopedi (kallad kirurgjouren) ser vi som den allvarligaste förändringen. Det är nog inte många som håller med om att akutmottagningen fortsatt är öppen (Karin Sundins mantra) som det utlovades före valet när den i praktiken stängs till hälften. Det är dessutom inte bara de kirurgiska och ortopediska patienterna som får det sämre. Inom sjukvården, inte minst akutsjukvården, samarbetar vi ofta över specialitetsgränserna med patientens bästa för ögonen. Därför händer det dagligen att vi på medicinkliniken ber våra kollegor inom kirurgi och ortopedi om hjälp att bedöma patienter. Den möjligheten kommer vi också att gå miste om.
När vi fått höra att medicinläkarjour (undertecknade tillsammans med våra kollegor) och narkosläkarjour kommer att täcka upp för avsaknaden av kirurgjouren vill vi vara tydliga med att det inte är sant. Vi har redan förra hösten påtalat för Sundin att det inte är patientsäkert. Vi är inte kirurger eller ortopeder. Att bakjour i kirurgi och ortopedi finns kvar i beredskap är bara delvis sant. I praktiken kommer bakjouren knappast någonsin att dyka upp i Lindesberg, för blir en patient här sämre under natten så kan man ändå inte operera här då man tagit bort beredskapen för det.
Patienten måste i stället skickas akut med ambulans till USÖ (eller eventuellt Karlskoga).
Vi är besvikna över att vi på medicinkliniken (liksom akutmottagningen och ambulansen!) involverades i processen först EFTER att beslutet var taget, och inte hade något inflytande över underlaget. Vi har bara i mycket liten utsträckning fått gehör för våra synpunkter och farhågor. Det finns i skrivande stund fortfarande många patientsäkerhetsrisker där det inte finns någon tillfredsställande lösning.
Vi är övertygade om att denna förändring blir sämre för våra patienter med längre väntetider, längre restider och ökade reskostnader för enskilda, försämrad tillgänglighet till ambulans, minskad patientsäkerhet för både patienter på akutmottagning och vårdavdelningar i Lindesberg. Sannolikt blir det också dyrare. Det innebär, i motsats till vad som kommunicerats, en avveckling av Lindesbergs akutsjukhus. Vi är mycket oroliga för vad det kommer att innebära för framtiden för resten av sjukhuset med behållande och nyrekrytering av personal samt upprätthållande av kompetens. Vi är också oroliga för vad det i längden kan betyda för den norra länsdelen som helhet.
Gör om, gör rätt!
Synnöve Bergentz, överläkare
Stefan Branth, överläkare
Bengt Jacobsson, överläkare
Martin Johansson, specialistläkare
Anders Karlsson, specialistläkare
Martin Larsson, specialistläkare
Christer Lundin, överläkare
Stefan Majholm, specialistläkare
Lena Rondahl, överläkare
Diana Ticic, överläkare
Tina Uppström, specialistläkare
Christoffer Andersson, ST-läkare
Daniel Ansved, ST-läkare
Carl Bring, ST-läkare
Martin Jansson, ST-läkare
Fredrik Olsson, ST-läkare
Samtliga på medicinkliniken, Lindesbergs lasarett