Den 31 augusti i fjol fick arbetsförmedlingarna i uppdrag från regeringshåll att halvera antalet långtidsarbetslösa ungdomar. Ett år fick de på sig att uppnå detta mål. En uppgift som inte är helt enkel, konstaterar Heikki Nykänen, som är chef för Arbetsförmedlingen i Lindesberg. Trots att det hela tiden kraftigt svänger i diagrammen över arbetslöshetsstatistiken, så ser man på arbetsförmedlingen ändå positivt på läget och chanserna att uppnå sitt mål. Redan i år har antalet långtidsarbetslösa unga minskat från 29 till 14.
-Det handlar inte om några omvälvande arbetsmetoder, allt handlar om att göra det effektivare. T ex så får den arbetslöse komma hit med kortare intervaller jämfört med förr. Nu kallas de in en gång i månaden. Mer uppmärksamhet riktas på den målgruppen och vi försöker att påskynda det hela för att snabbt få dem i sysselsättning på olika sätt, berättar Heikki.
Trots att antalet arbetslösa i denna målgrupp faktiskt halverats från den första januari i år till dags datum, så menar Heikki att det inte är ett tecken på att man uppnått det man eftersträvar och kan ropa faran över. Den stora utmaningen kommer nämligen under vårslutet och sommaren.
-Antalet långtidsarbetslösa ungdomar har minskat sedan årsskiftet, men samtidigt ser vi på diagrammet att det varit lite knackigt, kurvan går upp och ner hela tiden. Och ser vi på tidigare årsstatistik, vecka för vecka, så vet vi att kurvan kommer att plana ut och troligtvis även peka uppåt igen precis som tidigare år, förklarar Heikki.
Syftet med att snabbt få ut ungdomar på arbetsmarknaden eller i olika arbetsmarknadsåtgärder är bland annat att förhindra utslagning. I regel har unga mycket svårt att återhämta sig, att komma tillbaka efter en längre period som arbetslös. Och det blir svårare för varje månad som går.
-Ungdomar har den svagaste knytningen till arbetsmarknaden, och därför drabbas de hårt och riskerar att gå arbetslös länge med små chanser att komma tillbaka om vi inte snabbt tar tag i situationen. Detta mönster måste alltså brytas snabbt för att förhindra utslagningen. Det är oerhört viktigt.
-Trots att vi väntar en ökning bland unga arbetslösa nu i sommar, så ser vi utgångsläget att uppnå vårt mål som hyfsat bra. Men visst kommer det bli en utmaning, tillägger Heikki Nykänen.
Fotnot: Målgruppen Arbetsförmedlingen jobbat med är mellan åldern 18-24 år. En person som varit utan arbete eller annan sysselsättning i tre månader klassas som långtidsarbetslös.
Arbetslösheten totalt i alla åldrar är just nu 6,8 procent, eller 976 personer. Jämfört med i fjol är det en ökning från 5,8 procent, vilket innebär 147 fler arbetslösa.
Linde energi avslöjade på måndagen årets vinnare av deras pris ”Energiklappen”. Totalt 30 000 kronor fördelas nu till fem personer som juryn har valt ut bland totalt 37 nomineringar.
– Vi vet hur viktigt engagemang är för ett levande lokalsamhälle. Därför vill vi uppmärksamma några av de som gjort någonting extra för sina medmänniskor där vi verkar, säger Joakim Johansson, VD på Linde energi, i ett pressmeddelande.
Nästa år firar Ervalla SK 90 år som idrottsförening. Detta tjuvfiras redan i mellandagarna när 28 futsallag, varav flera landslagsspelare, gästar Lindesberg Arena för vad som blir ”länets största futsalcup”. Lördagen den 28:e december kommer futsalmatcherna att avlösa varandra i arenan mellan klockan 10 till 21 för en lång men häftig dag innan nyårsafton.
– Det vankas publikfest kort och gott i mellandagarna, skriver Ervalla SK i ett pressmeddelande.
Under måndagens sammanträde i Barn- och utbildningsnämnden lade Lillemor Bodman (M) fram ett nytt sparförslag för sitt partis räkning. Ett förslag som senare avslöjades innehålla bland annat en punkt om att lägga ned hela Vedevågsskolan. I Vedevåg är nu besvikelsen och frustationen stor, framförallt över nämndens ordförande.
– Att vara politiker är inget som är permanent, det är ett förtroende som man förtjänar, säger Martin Henriksson.
INSÄNDARE/DEBATT: Vill börja med att säga att vi i Landsbygdspartiet oberoende (Lpo) är oerhört missnöjda med hur besluten (eller de beslut som inte fattas) tas i Barn och utbildningsnämnden. Avsaknaden av dialog och samarbete är mycket frustrerande! Man sätter egen prestige framför kommunens bästa. Vi får hela tiden höra att vi i Lpo bara säger nej till allt men vi gör det av en enkel anledning: Många av de beslut som de styrande vill ta är inte det vi vill eller mer rätt, det är inte vad våra väljare vill. Vi förstår inte hur detta kan få fortgå!
INSÄNDARE/DEBATT: Det har gått över 3 veckor sen min debattartikel/insändare publicerades i LindeNytt (19/11). Ingen från kommunen har bemödat sig att besvara mina frågor. Dock är man snabb på att bemöta debattartiklar/insändare skrivna av svenskar. Detta påminner mig om bemötandet jag fått i samband med de antal mail jag skickat till kommunen.
– Jag trodde inte du ville ha svar! har jag fått som svar efter ett antal påminnelser. I artikeln krävde jag svar men det kanske ni missat?
Under måndagens sammanträde i Barn- och utbildningsnämnden lade nämndens ordförande, Lillemor Bodman (M) fram ett nytt sparförslag för sitt partis räkning. Det nya förslaget är inte längre att flytta årskurs 4-5 från Vedevågsskolan, utan att istället lägga ned hela skolan. Detta bekräftas av en källa med insyn till LindeNytt.
Tisdag 17 december skall 400 marschaller tändas längs Strandpromenaden i Lindesberg. Bakom traditionen står Lindesbergs Rotaryklubb, som i år låter marschallerna brinna för Ukraina.
Efter många år i Örebro valde Kristoffer Berg att flytta hem till Hafsta och släktgården, den här gången med sin egen familj. Tillsammans med sin fru Elin driver han nu Limnäs Gård som hobbylantbruk, en verksamhet som paret hoppas kunna utveckla vidare.
– Man har något kreativt kli som måste få leva ut. Det är tur att det finns knäppisar som håller på med sådant här, skrattar Elin.