I en privat chatgrupp på fotodelnings- och multimediaappen Snapchat riktas hot och kränkningar mot barn så unga som 12 år, med lika gamla avsändare. När en lärare vid Brotorpsskolan i Lindesberg fick nys om vad som pågick slog hon direkt larm till vårdnadshavare.
– Ofta kan man som barn känna en skam när man blir utsatt och då säger man ingenting, berättar skolans rektor Yasmine Svartling.
Fotodelnings- och multimediaappen Snapchat är mycket populär bland unga, där de enkelt kan dela bilder och videoklipp med varandra, men även chatta. Dessvärre används den också, som många andra sociala medier, för att kränka och hota andra användare. När en lärare vid Brotorpsskolan i Lindesberg fick kännedom om att en privat chatgrupp på plattformen innehöll både kränkningar och direkta hot mot elever på skolan agerade hon direkt.
”Vi upplever att det är en trend just nu att inte skvallra/snitcha/gola till vuxna, både hemma och i skolan, vilket gör det svårare att hjälpa till. Det verkar som att om man berättar vad som händer så blir man själv utsatt. Detta berör inte skolan direkt men det berör oss indirekt och skapar oro under skoltid, så därför vill vi gärna att ni föräldrar pratar med era barn hemma”, skriver läraren i ett brev till vårdnadshavare.
Att inlägg och konton på sociala medier skapar oro på skolor är dessvärre inget nytt, så sent som i november förra året kunde LindeNytt avslöja att ett så kallat expose-konto uppmanade sina följare att misshandla ungdomar mot betalning. Numera ingår det i skolans värdegrundsarbete att diskutera sociala medier, nätetikett och hur man ska agera på de olika plattformarna.
– Vi försöker ju vara uppmärksamma på sådant här så mycket vi bara kan. Nu har ju inte våra elever några telefoner under skoltid, men det kan ju fortfarande vara så att pedagogerna i första hand märker av att det är något som inte stämmer, och då brukar det kunna krypa fram ibland att det är just sådana här saker. Det är klart att vi ska hjälpa till att göra vår del i det här också, och det blir ju att hjälpa till när de kommer till skolan och bär med sig sådant här. Men vi försöker också jobba förbyggande, våra lärare fick till exempel tillgång till en föreläsning om just det här med expose-konton och sådana saker, för att de ska känna till det, för vi är ju inte på samma nivå som våra unga, de är ju i en annan värld, berättar Brotorpsskolans rektor Yasmine Svartling.
Problemet med hot och kränkningar på sociala medier förekommer dessvärre oftare än man tror, och Yasmine vill skicka med en uppmaning till vårdnadshavare med barn som använder de olika plattformarna på nätet.
– Vi försöker informera vårdnadshavare om att hjälpa oss att hjälpa deras barn, för det händer saker på telefonerna och datorerna när vi inte där och kan se. Ofta kan man som barn känna en skam när man blir utsatt och då säger man ingenting, för att man vet att man egentligen inte skulle ha skrivit med den personen eller skickat den där bilden och då är man tyst istället. Var närvarande i dina barns digitala liv, det är viktigt att man själv sätter sig in vad det är för plattformar som de använder och vad de innebär.