LIF vände på allt i andra: ”Det är en jäkla styrka”

För andra matchen i rad såg LIF Lindesberg till att vända ett tungt underläge till seger. Hemma mot IFK Tumba stod brandgult för en blek första halvlek, men 13-16 i paus förvandlades till 32-26 efter full tid. Niklas Jansson blev stor hjälte med sitt målvaktsspel och räddade LIF till två poäng.

Senast LIF Lindesberg hade varit i aktion stod laget för en stark vändning borta mot VästeråsIrsta. Brandgult hade då hamnat i underläge efter en svag start, ett scenario som skulle upprepa sig på söndagskvällen. Hemma i Arenan tog LIF emot gästande IFK Tumba, i vad som var lagens fjärde match för säsongen.

Jesper Nilsson öppnade målskyttet med sitt 1-0, men därifrån var det inte mycket som stämde för LIF. Tumba kunde istället kvittera och gå förbi, förvisso bara med en uddamålsledning till en början. Men i takt med att halvleken gick ökade avståndet och när matchen var en kvart gammal var ställningen 6-10 till gästerna.

LIF hade problem att komma igång, båda vad gällde offensiven men allra främst defensiven. Laget fick inte stopp på Tumbas attacker och målen trillade in i en rask takt bakom Sébastien Ehnevid. Som mest var underläget uppe i sex bollar, men mot slutet kunde LIF smyga sig närmare. Joakim Bååk satte punkt för den första halvleken med sitt 13-16 och LIF gick till halvtidsvila inför en mycket missnöjd hemmapublik.

– Framåt spelar vi ändå helt okej, men vi missar för mycket och gör deras målvakt onödigt bra. Sen får vi inte alls tag på dem bakåt och det är det stora problemet, analyserar ”Jocke” Bååk.

Vann andra halvlek med klara 19-10

Till andra halvlek hittade dock LIF Lindesberg rätt per omgående. Stärkta av snacket i halvtid gick laget ut och skickade två bollar i nät. Jacob Nelson kvitterade till 17-17, samtidigt som inbytte Niklas Jansson klev fram med dubbla räddningar mellan stolparna. Målvakten växte även i takt med uppgiften och blev tidigt något av ett spöke för Tumba.

– Jag tog två bollar där i början, det är skönt att få komma igång direkt. Det är viktigt när man byts in att få två bra räddningar, berättar Niklas.

Gästerna kunde trots det återta greppet och gick ifrån med tre snabba mål mot ett slarvigt spelande LIF. Bland misstagen fanns Jesper Nilssons felpassning som ledde till straff, utvisning och insläppt mål. Bortsett från den perioden imponerade dock hemmalaget. LIF kunde växla upp kontringsspelet alltmer och Bashkim Gashi röjde där stora framgångar, något som gav laget kontakt.

När Tumba åkte på en utvisning hittade Gashi rätt från sin kantplats två gånger om och med 13 minuter kvar var LIF uppe i ledning. Brandgult hade även visst flyt. För när Tumba sköt stolpe ut svarade Bååk med att i anfallet därpå skjuta stolpe in, till vad som var 27-24 för LIF.

Den växande ledningen gjorde att gästerna blev alltmer desperata. Mot sig hade de dock en Niklas Jansson i högform, för målvakten klev i slutminuterna fram med både benparad och armräddning. Det öppnade upp för omställningar där Gashi och Gustaf Ekström punkterade matchen. LIF Lindesberg vann till sist med 32-26, en stark vändning som innebar 19-10 i mål sett till den andra halvleken.

”Får försöka utmana ”Sebban”, han börjar bli gammal”

Att LIF vänder underläge i halvtid till seger efter en stark avslutande halvtimme är inget nytt fenomen. Laget gjorde sig kända för det redan under förra säsongen, en trend som nu fortsatt. Förra veckans bortaseger över VästeråsIrsta följde samma mönster, där en svag första halvlek följdes upp av en urstark andra. Vad är då förklaringen till LIF:s många vändningar?

– Man kan stå och säga att vi har en bra fysik, det är ju självklart en del i det hela, men den stora grejen är mentalt. När det är jämnt i andra halvlek är det ingen som funderar på annat än att vi ska vinna. Det är en jäkla styrka, att vi är säkra på att vi kommer orka, berättar ”Jocke” Bååk som samtidigt ser ett problem i att laget ofta öppnar svagt.

– Absolut. Jag har haft känslan att vi behöver lära oss våra motståndare i varje match och känna av hur vi ska värdera spelet. Ett sätt där kan vara att förbereda oss bättre, sen måste vi vara med på att matchen dragit igång. För vi kan inte lita på att vi är bra i andra halvlek, för rätt som det är går vi på en mina där med och då är vi illa ute.

Mot IFK Tumba kunde dock LIF rädda upp det i andra halvlek och det gav alltså en seger. Det tar laget upp på fjärde plats i tabellen, som ett av bara fyra lag med sex poäng. Redan på onsdag väntar nästa match för LIF, som då tar sig an den nedflyttade Elitserie-giganten Drott på bortaplan.

– För det första är det en lång bortamatch. Det ska bli spännande, man vet inte riktigt vad Drott går för. De har ju spelat i Elitserien, men har inte gått jättebra hittills och det blir nog en kämparmatch som alla andra, kommenterar Niklas Jansson.

Målvakten var en av de främsta anledningarna till söndagens seger och belönades för det med priset som bästa LIF-spelare. Niklas har så här långt fått agera backup till Sébastien Ehnevid, men frågan är om inhoppet mot Tumba ger en startplats på onsdag?

– Vi får se. Jag får försöka att utmana ”Sebban” lite, han börjar ju att bli gammal haha! Det verkar ändå som att han går före nu, men det där avgör ”Tobbe”.

Matchfakta LIF Lindesberg-IFK Tumba:
Resultat: 32-26 (13-16)
Publik: 610
Mål LIF: Bashkim Gashi 7, Jacob Nelson 6, Joakim Bååk 5, Fatlum Ahmeti 5, Jesper Nilsson 5, Freddy Lindblad 2, Jesper Jakobsson, Gustaf Ekström

Övrigt resultat från Allsvenskan:
OV Helsingborg-VästeråsIrsta 33-24

Tabellen från Svensk Handboll:
Allsvenskan tabell

Publicerad 16 oktober 2016 klockan 18:52


Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Foto: Hasse Persson

bildspel Makalös utklassning av Lindlöven

Röös-matchen skulle spelas där Lindlöven skulle hylla sin stora supporter Ernst Röös. Matchen var gratis att se genom HockeyEttans sändning, där man i sin tur fick ta del av en ren utklassning. 7-0 syntes på poängtavlan när slutsignalen tog ton. En hyllningsmatch som den stora supporten Ernst Röös, nog är mycket stolt över.

3 mars 2021 klockan 21:36 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Foto: Hasse Persson

bildspel En seg start blev avgörande

Åttondelsfinalen är igång. Två matcher ska spelas, där en seg start gav den första segern till gästande Värnamo. Fina upphämtningar gjordes av hemmalaget, som inledningsvis ändrade 11-22 till 23-24. Med 1-2 i set och ett inledande 0-5 när det sista setet tog sin start, blev det däremot för mycket.

3 mars 2021 klockan 21:04 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Oavgjord drabbning gav en poäng

VästeråsIrsta gästade arenan under onsdagskvällen och bjöd upp till en jämn kamp. Trots ständiga ledarskiften under ...

Linde Volley laddar mot slutspel

Bäst av två matcher mot Värnamo. Det är förutsättningarna, när Linde Volley går in för SM-slutspelets inledande å...

Gratis hemmamatch när Röös hyllas

Lindlövens IF ger alla som vill, chansen att se onsdagens hemmamatch mot Grums, genom HockeyEttans sändning utan kostnad. ...

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Tiomålsförlust i Alstermo

Det blev en stor förlust, när LIF Lindesberg gästade tabellfyran Amo under söndagen. De tekniska felen avlöste varandra, medan Amos målvakt såg till att LIF inte fick någon utbetalning, när avsluten väl kom. När slutsignalen väl närmade sig, hade LIF minskat poänggapet från ett tolvmålsunderläge till en tiomålsförlust.

28 februari 2021 klockan 18:11 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Hasse Persson

En förlust avrundade grundspelet

Det blev en förlust i grundseriens sista match, inför SM-slutspelet. Stora upphämtningar genom matchens gång, där 20-11 blev 24-23, följde Lindelaget genom matchen. Något som gav positiva besked från Linde Volley, som nu kommer att ladda upp, inför ett spel i åttondelsfinalen.

27 februari 2021 klockan 18:15 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Ny förlust för Lindlöven
Fyra förluster inom de senaste fem matcherna, är Lindlövens aktuella facit när Vårserien närmar sig sitt slut. Nitton minuter efter matchens fö...
26 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Tuff förlust mot tabelljumbon
Säsongens sista möte mot Malung spelades under onsdagskvällen, i Lindehov. Båda lagen bjöd på ett svajigt spel, där Lindlöven bjöd in ...
24 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Otrolig vändning gav storslagen seger
Från ett sjumålsunderläge i halvleksvilan, till en fyramålsseger. När den andra halvleken spelades igång, hade Rimbo svårt att ta sig förbi, ...
21 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Lindlöven tog en poäng mot Kumla

Vårserien är en svajig historia för Lindlöven, som tidigare stod med fyra raka segrar. Efter sextio spelade minuter i sitt sista möte mot Kumla under söndagen, står man nu istället med två raka förluster och en förlorad bonuspoäng. Trots en förlust under söndagens förlängning mot Kumla, åker Lindlöven inte lottlösa hem.

21 februari 2021 klockan 19:11 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Foto: Hasse Persson

bildspel Förlust mot snabbspelande Engelholm

Grundspelets sista hemmamatch spelades mot vassa Engelholm under lördagen. Hemmalaget bjöd upp till kamp, men fick svårt att möta tabelltreans spel vid flera tillfällen under matchen. Trots ett starkt hemmaspel vid sina ställen, fick Linde Volley se sig slagna efter tre set.
– De spelade mycket snabbare än oss, kommenterar Ida Larsson.

20 februari 2021 klockan 16:42 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Ny seger för Linde Volley

Efter fyra rysarset, kunde Linde Volley jubla in tre nya poäng till Elitseriens tabell. Starka prestationer gjordes från hela laget...

Jätteförlust mot Surahammar

Lindlöven hade inte sin bästa dag, när laget tog sig till Surahammar under söndagen. Bortamatchen slutade med en total ...

Bortaförlust trots upphämtning

Tabelltrean Kungälv bjöd på ett snabbt och högt tryck, när LIF gästade bohuslänningarna under lördagen. Motståndarlaget...

Annons

Foto: Hasse Persson

bildspel Lindlövens vinnarsvit avbröts på hemmaisen

Efter fyra raka triumfer såg det positivt ut för Lindlöven under fredagen. Trots brist bland hemmalagets backar, kunde man spela in 1-0 inför den andra perioden, men fick stora problem för resterande speltid. Att hemmastjärnan Max Lalander åkte på en skada, var inte heller något som hjälpte hemmalaget.

12 februari 2021 klockan 21:39 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Coronasäkrat Vasalopp för de små skidåkarna

Nästa söndag, den 21 februari, går Barnens Vasalopp av stapeln med start i Fritidsbyn i Lindesberg. Totalt ...

Lindlöven med fyra raka segrar

Lindlöven har hittat fram till ett riktigt vinnartåg. Under onsdagskvällen gästade man Grums, där man säkrade sin fjärde ...

bildspel Hemmaseger genom tre raka set

RIG Falköping bjöd upp till kamp när de gästade Arenan under lördagen. Trots tappra försök, fick man svårt att slå ett ...

Härlig hemmaseger i tabelltoppmötet

Det blev ett stort hemmajubel när Vårserien spelade ett tabelltoppmöte i Lindehov. Lindlöven låste matchen redan i den...

bildspel Farlig förlust för LIF Lindesberg

Det blev en tung match på hemmaplan när Kärra gästade Arenan. Trots en, målmässigt, jämn inledning, fick Kärra ett f...

Seger på bortais efter målrik drabbning

Målvakterna fick en tuff match, när Lindlöven gästade Malung under onsdagen. Elva mål spelades in under matchens g...

Alexander Sunnefors spelar in 1-0 Foto: Hasse Persson

bildspel Storseger när andra mötesomgången inleds

Med fint spel och Alexander Kovalonok tillbaka efter skada. Kunde Lindlöven gå undan till en storslagen seger, när vårseriens andra mötesomgång inleddes i Lindehov. Få målchanser gavs för båda lagen där Lindlöven visade toppkvalitet och visar att säsongens inledande matchspöke mot Kumla, är bortskrämt.

31 januari 2021 klockan 18:22 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Viktig bortaseger mot Vinslöv
Med en dröminledning kunde LIF Lindesberg spela hem två, otroligt viktiga poäng till tabellen. Revanschsugna Vinslöv fick en stor chans att ta sig...
30 januari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Tung förlust på hemmaplan
Statistiken talade för vinst inför lördagens hemmamatch, men med både tränare Teemu Sarna och poänggöraren Martina Konecna frånvarande så ...
30 januari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Två poäng efter straffläggning
Surahammar var sist ut i vårseriens första mötesomgång och bjöd på en underhållande match. Efter ett chansartat drag från bortalaget tvingades...
24 januari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-01-24

2021-01-22

2021-01-20

2021-01-19

2021-01-16

2021-01-16

2021-01-15

2021-01-15

2021-01-14

2021-01-13

2021-01-13

2021-01-10

2021-01-09

2021-01-09

2021-03-04 14:42