LIF vinnare i Idrottshuset, äntligen uppe på kvalplats

Örebromatchen slutade med två nya poäng för LIF Lindesberg. Inför 1650 åskådare förlängde laget sin nu tre matcher långa vinstrad, via seger med 30-26 mot Warta. Vinsten lyfter LIF över kvalstrecket och upp på en fjärdeplats.

Örebro välkomnade på onsdagskvällen LIF Lindesberg med snö och slask, men inne i Idrottshuset var stämningen på topp. När LIF och gästande Warta klev ut till avkast var läktarna välfyllda och ljudkulissen växte snabbt. Detta trots att gästerna öppnade aningen bättre.

Under fem täta inledande minuter satte sig Warta i förarsätet, med en konstant uddamålsledning. LIF växlade dock snart nog upp farten i offensiven och med sex minuter spelat skickade Fatlum Ahmeti in 4-3. Jacob Nelson hade kort därefter en kontring i stolpen, men den brandgula ledningen skulle komma att växa.

En urstark Jesper Nilsson bröt sig igenom och satte 8-5 i nät med kvarten spelad. Matchbilden talade då helt för LIF, som monterat ned Wartas attacker och därifrån snabbt ställt om. Men i takt med att den egna offensiven avtog skulle även LIF-ledningen krympa.

I halvlekens slutskede både utjämnade och trampade sig Warta förbi målmässigt. Oskar Erixon kvitterade dock på straff för LIF, men gästerna fick en sista attack före vilan. Den lyckades LIF bryta och med fyra sekunder till godo fastställde Jacob Nelson halvtidssiffrorna 14-13 till brandgults fördel.

Ryckte trots Nelsons röda kort

Det övertaget tappade man dock tidigt i andra, sedan Nelson tappat boll och bjudit på en omställning. Samme Nelson såg sedan till att återge LIF ledningen via ett starkt genombrott. Spelet öppnades under denna sekvens upp sig och lagens slarviga uppspel bäddade för flera kontringar.

Just i en omställning öppnades en yta upp sig för Warta att attackera på. Nelson upptäckte faran, men fyramålsskytten kom snett in i duellen och fick syna det röda kortet. Som om inte det räckte klev Joakim Bååk i samma veva av med en lårskada.

Tufft läge alltså för LIF, men målvakten Sébastien Ehnevid hade såväl ribban som stolpen med sig. Samtidigt fick laget utdelning framåt och när utvisningen var till ända hade LIF spelat 2-0. Med ett fortsatt stadigt försvar tvingade man Warta att skjuta ur svaga vinklar.

– Vi hanterar situationerna på ett bra sätt och krånglar oss ur svåra situationer. Det är det som är helt avgörande. Vi kan välja att stressa upp oss, men vi gör inte det. Vi spelar anfall för anfall och försvarsspel för försvarsspel och reder ut det, förklarar Herman Arenvang LIF-rycket i samband med den egna utvisingen.

”Ljudet i den här arenan är otroligt”

Två snabba mål från Fatlum Ahmeti och ett från Oskar Erixon tog därefter upp LIF i en fyramålsledning. Rycket var inte över där, utan Jesper Jakobsson satte 25-19 tio minuter från slutet. I mål växte Ehnevid alltmer och målvakten klev bland annat fram med en spektakulär straffräddning.

Tack vare det klev LIF in till matchens slutskede i en trygg ledning. Warta minskade visserligen avståndet till tre mål med knappa tre minuter kvar, men närmare än så kom inte gästerna. LIF höll ledningen hela vägen och Jakobsson satte punkt för målskyttet med sitt 30-26. På läktarna firade de 1650 åskådarna segern tillsammans med sina brandgula spelare.

– Det var fantastiskt, vilken publik! Kul att det var så många som ville titta, sen ljudet i den här arenan är helt otroligt, ler Oskar Erixon efter vinsten.

Högersexan var själv en starkt bidragande faktor till de två poängen. Med fem mål var Oskar LIF:s mest produktive spelare, tillsammans med utropstecknet Jesper Jakobsson. Den normalt sett defensive pjäsen visade vägen för laget och klev fram vid flera kritiska tidpunkter i matchen.

Lyfte över kvalstrecket

En annan faktor som ledde LIF fram till vinsten var försvarsspelet. Allra främst imponerande lagets spel i fem mot sex, där Warta hade stora problem att komma till lägen.

– Idag hade vi ändå lite problem, vi blir lite glesa. Men jag tycker att vi rättar till det till andra halvlek och blir tätare. Då får vi också sköna kontringar under perioden där i andra, säger Oskar om den defensiva insatsen.

Vinsten över Warta innebär att LIF vunnit tre matcher i följd. Formtoppen lyfter även laget över kvalstrecket till en fjärdeplats i tabellen, visserligen med en match mer spelad än Varberg. Oskar blickar framåt mot den slutspurt som väntar.

– Nu ska vi försöka att ta nästa match också och klättra i tabellen. Vi är uppe på kvalplats nu, så vi ska försöka att stanna där.

Ett orosmoment i LIF-lägret är dock Joakim Bååk. Spelmotorn klev av tidigt i den andra halvleken med en lårskada och de tidiga prognoserna talar om antingen kramp eller en muskelbristning. Bortsett från ”Jockes” skada är dock tongångarna positiva efter Örebromatchen, en insats som tränare Arenvang hittar fina tendenser i.

– Vi är rätt så bra tränade och det känns som att sista 10-15 minuterna har vi det rätta trycket. Är man bättre tränad så har man mindre skador. Nu kommer det att avgöras av vem som har fräschast trupp hela vägen in.

Matchfakta LIF Lindesberg-Warta:
Resultat: 30-26 (14-13)
Publik: 1650
Mål LIF: Oskar Erixon 5, Jesper Jakobsson 5, Jacob Nelson 4, Fatlum Ahmeti 4, Joakim Bååk 3, Gustaf Ekström 3, Jesper Nilsson 3, Bashkim Gashi 3

Tabellen från Svensk Handboll:
Allsvenskan tabell

Publicerad 10 februari 2016 klockan 20:36


Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Carin Hamnlund lämnar nu över stafettpinnen till den före detta eleven och tränarkollegan Frédérik Gourlay. Foto: Ingrid Nilsson

Före detta elev tar över som lärare

Efter 11 år som tränare på judogymnasiet lämnar nu Carin Hamnlund över stafettpinnen i åtminstone ett år framöver. Ny tränare blir en av hennes egna före detta elever, Frédérik Gourlay.

8 juli 2020 klockan 13:27 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Jorma Kontio visade körhänderna och tog en trippel på Fornaboda, här med Keira de Veluwe Foto: Timmy Lundegård

bildspel Kontio är tillbaka i kuskchampionats-toppen

Jorma Kontio är svårslagen på Fornaboda, något han bevisade under Fornabodas åttonde tävlingsdag för säsongen, ”den flygande finländaren” som han kallas för visade upp körhänderna på nytt där han efter tre segrar under samma kväll tog ett grepp om körsvenschampionatet på Fornaboda, motstånd kan dock vara på väg.

7 juli 2020 klockan 23:32 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Nytt banrekord på Fornaboda

Den svenska traveliten var på plats när Fornaboda skulle köra sin årliga storloppsdag med det traditionella Bergslagsloppet med ...

bildspel Haugstad segrade i Midsommarloppet

Midsommarfirandet pågår för fullt i Sverige men på Fornaboda byttes inlagd sill och ”små grodorna” ut mot nygrillade ...

14 idrottsföreningar i Lindesbergs kommun tilldelas coronakompensation

Stödet till de idrottsföreningar i Örebro län som drabbats ekonomiskt av ...

Foto: Timmy Lundegård

Montéryttare tog en kuskdubbel

Kvinnorna tar för sig allt mer inom travet och under Fornabodas femte tävlingsdag för säsongen var Örebros montédrottning Sofia Adolfsson på plats där hon fick visa körhänderna, dagen slutade med en dubbel och med Gävlekusken Annelie Leander på plats i körsvensliga-toppen så ökar chansen att Fornaboda kan få sin första kvinnliga kuskchampion.

14 juni 2020 klockan 08:00 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Nationaldagstrav på Fornaboda Foto: Timmy Lundegård

bildspel Vinnarjubel på nationaldagstravet

Nationaldagstravet på Fornaboda Travbana brukar vara en folkfest där publiken oftast klär sig i blågult, trots att folkfesten blev inställd fick tävlingarna köras och när dagen tog sitt slut så bjöd nationaldagen på flera nordiska inslag med vinnarkuskar från Norge, Finland och en dansk från Lindesberg.

6 juni 2020 klockan 23:50 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Han är Fornabodas nya sportchef
I fredags kom beskedet om att travälskaren Robin Thörn tar över posten som Örebrotravet och Fornabodas gemensamma sportchef då den nuvarande ...
2 juni 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Stjärnglans på ett blött Fornaboda
Det var flertalet stjärnkuskar på plats när Fornaboda satte hästarnas styrka i fokus under söndagseftermiddagen. Trots svarta moln och flertalet ...
24 maj 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Fartfyllda söndagstävlingar på Fornaboda
På grund av söndagens extra insatta V75-tävlingar från danska Charlottenlund med stora tävlingar så flyttades Fornabodas tävlingar fram en ...
17 maj 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Gävlekusken Annelie Leander blev säsongens första vinnare på Fornaboda, här med Sunday Rhyme Foto: Timmy Lundegård

bildspel Imponerande vinnare under travpremiären

Startskottet på Fornaboda Travbana är ett av Lindesbergs största vårtecken och under lördagen var det dags för säsongspremiär, trots en tom publikplats och inga vinnarintervjuer i högtalarna så bjöd dagen på snabba lopp och dubbla vinnarjubel från Fornabodas hemmatränare.

9 maj 2020 klockan 16:50 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Timmy Lundegård

Publikfri säsongspremiär på travet

Under lördagen går startskottet för säsongens första travtävlingar på Fornaboda Travbana, ett besök på travbanan är för många en tradition men med den rådande pandemin som finns i samhället så kommer travet att hålla portarna stängda för samtliga åskådare som istället får följa tävlingarna från skärmen.

7 maj 2020 klockan 10:43 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Gräsroten gör en förskottsutbetalning till ungdomsidrotten

De senaste sju åren har Svenska Spel, via initiativet Gräsroten, delat ut närmare 400 miljoner ...

Stefan Karlsson blir ny tränare för LIF

LIF Lindesberg har gjort klart med en ny tränare efter Ivica Zubac, som tränat laget de två senaste säsongerna. Det...

Vårmönstringen blir en höstmönstring i år

SHRA Lindesbergs klassiska vårmönstring i maj månad kommer inte att kunna genomföras som planerat. Detta på ...

Annons

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Besök Linde AB öppnar verksamheter igen

Torsdagen den 19 mars beslutade Besök Linde AB att tillsvidare stänga sina verksamheter i syfte att minska spridningen av Covid-19. Från och med måndag 30 mars kommer man dock att öppna upp Lindesberg Arena och Badhuset Energikällan igen efter rekommendationer från Folkhälsomyndigheten, meddelar man i ett pressmeddelande under torsdagen.

26 mars 2020 klockan 15:48 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Kristoffer tar rollen som motorklubbens ordförande

Med en tom ordförandestol sedan en lång tid tillbaka så kunde motorklubben SHRA i början av veckan ...

LIF Lindesberg sträcker ut en hand: ”Vårt sätt att bidra”

Flera av Lindesbergs matbutiker ändrar sina öppettider för att underlätta för mä...

bildspel Förlust i säsongsavslutningen

Det var en jämn och tuff säsong som skulle avslutas när LIF Lindesberg spelade sin sista bortamatch mot Rimbo, trots att lä...

Volleybollens SM-slutspel skjuts upp

Med flera uppskjutna och inställda evenemang på grund av den höga smittorisken av Coronaviruset så meddelar det svenska ...

WSK Lindesbergs kvalspel ställs in

Med Coronaoron runt om i världen så har flera evenemang fått ställas in och under fredagseftermiddagen kom beskedet att ...

Slutspelet inleds i kvartsfinalen

Efter en formstark avslutning lyckades Linde Volley att försvara sin plats i tabellen som leder till SM-slutspelets ...

Foto: Hasse Persson

bildspel Hemmaförlust utan publik

Med tabellettan HK Aranäs på plats i arenan för säsongens sista hemmamatch så blev det en riktig berg- och dalbana, ledningen hoppade mellan lagen och precis som mot Hammarby var det inget utav lag som kunde gå undan med ledningen men med tre minuter kvar av matchen kom spiken i kistan som avgjorde till bortalagets fördel.

11 mars 2020 klockan 22:42 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Kvällens handbollsmatch spelas utan publik
Med anledning av coronaviruset och regeringens beslut av att ställa in evenemang med högst 500 besökare så meddelar LIF Lindesberg och Svenska ...
11 mars 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Nu börjar kvalet till herrettan
I helgen börjar allvaret för WSK Lindesberg som på fredag kan ta det första stora steget mot herrettan när slutspelet drar igång på hemmaplan, ...
11 mars 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Amanda Orrbo nominerad till pris på Parasportgalan
Frövi Judos Amanda Orrbo har rönt stora framgångar inom Special Needsjudon, och har belönats med flertalet medaljer för sina tävlingsinsatser. ...
10 mars 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-03-09

2020-03-08

2020-03-08

2020-03-07

2020-03-07

2020-03-05

2020-03-01

2020-03-01

2020-02-29

2020-02-29

2020-02-29

2020-02-28

2020-02-28

2020-02-28

2020-07-09 16:48