Linde utanför GP när tränarna tippar: ”En chans att slå ur underläge”

Lindesberg Volley avslutar 2015 utanför topp fyra. Ja, i alla fall om man får tro på tränarkårens tips inför säsongen. När Elitserien höll sin historiska första upptaktsträff på tisdagen fanns alla klubbar representerade i Falköping.

Den här helgen startar volleybollens Elitserie sin nya säsong. Som ett avstamp till det arrangerade man på tisdagen sin allra första upptaktsträff någonsin. Den historiska händelsen ägde rum på Hotel Falköping, där samtliga 18 klubbar från både herr- och damserien fanns representerade.

– Det känns jättebra, det är roligt att alla är här och det är väl förberett. Det är väldigt seriöst och det är något för framtiden, kommenterar Lindesberg Volleys ordförande Håkan Viggeborn.

Viggeborn får även medhåll från annat håll, i form av den tidigare assisterande Linde-tränaren Oskar Jönsson Vikterlöf.

– Det känns jättekul att ha så många människor på en och samma plats. Att få se alla ansikten och kunna träffa tränarna, för annars blir det ofta att man ska lära känna varandra vid match. Sen är det bra att det är lite media här som vill följa allt, berömmer Oskar.

”Prat är alltid prat”

Sammanstrålningen vid Hotel Falköping pågick under hela eftermiddagen, med start vid 11.30. Först ut var förbundet med att informera om kommande säsong, där den enda regeländringen är att maxantalet spelare i matchtruppen ökas till 14. Därefter följde lunch och sedan en presentation av Elitseriens samtliga 18 deltagande lag. Först ut var damerna, där Håkan Viggerborn höjer ett varningens finger.

– Kollar man på presentationerna så är det många spelare som har lämnat. Det är olyckligt, för då måste lagen börja om varje år.

Nytt för i år är att serien endast består av åtta lag, sedan Katrineholm och Göteborg dragit sig ur. Sett till trupperna har fjolårsvinnaren Engelholm förlorat i princip hela sitt guldlag, samtidigt som silvermedaljören Hylte/Halmstad behållit sin stomme. Ytterligare ett lag som det flaggas för är Örebro, som rekryterat skickligt med flera rutinerade spelare.

Avslutningsvis presenterades ett tips av kommande säsong, där tränarna hade fått säga sitt. Deras förhandsanalys är att Hylte, Engelholm, Örebro och Svedala tar de fyra GP-platserna. Lindesberg hamnade femma på samma lista, något som inte bekymrar lagets nya tränare Teemu Sarna.

– Prat är alltid prat haha. Självklart vill alla vara starka och alla vill vinna. Men vi ser till oss själva, jobbar på och efter säsongen kan vi se vart vi är, lugnar Sarna.

Hylte nöjda favoriter till guldet

Linde-tränaren pekar ut Engelholm som sin kandidat till SM-guldet. Sett till det totala tipset är det dock Hylte/Halmstad som får bära favoritskapet. Förra årets silvermedaljör blev klar vinnare i omröstningen, med Linde, Svedala och Engelholm på delad andraplats.

– Vi har fått en väldigt bra grupp. Utvecklingen går framåt hela tiden, det ser man på varje träning och vi har väldigt kul ihop. Så det känns jättebra, säger Hyltes lagkapten Jonna Wasserfeller som trivs med favoritstämpeln.

Om Lindes chanser har Jonna följande att säga:

– Försäsongen går ju upp och ner. Men de brukar alltid vara starka och få ihop ett bra lag. Så det ska väl kunna gå vägen för dem i år också.

Först ut på Lindes säsong väntar hemmamatch mot RIG på lördag. Motståndarnas nya tränare heter Oskar Jönsson Vikterlöf, som ser fram emot att få komma tillbaka till Arenan. Han har under försäsongen redan ställts mot Linde två gånger om och vet vad som väntar. Oskar tycker att Linde valt rätt ungdomar att satsa på, men är tveksam till den tunna truppen.

– Det är värt att få in bredd om man får chansen och det finns svenska spelare därute. Jag hoppas för deras skull att de kan få in någon mer. Inte för att spelarna de har inte räcker till, utan mer för att just mängden är viktig och det är jobbigt att gå runt på nio spelare en säsong. Men spelarna de har ser spännande ut och det blir kul att se hur de står sig när det blir riktiga matcher.

”En bredd i toppen i år”

Sett till tränarnas egna förväntningar på säsongen står alltså Linde utanför toppstriden. Detta trots att man tagit sig till minst semifinal fyra SM-slutspel i rad. Oskar Jönsson Vikterlöf menar att många lag ser ovanligt starka ut, något han tror gjort att Linde fallit lite i glömska.

– Det är inte jättekonstigt att de tippas utanför och de ska inte ta det som en knock. De ska istället ta det som en chans att slå lite mer ur underläge än vad de har fått göra vanligtvis. Jag tror inte att de är sämre, det är bara det att på pappret ser de andra lagen bra ut. Vi har verkligen en bredd i toppen i år.

Vårens finalduo Engelholm och Hylte väntas alltså få sällskap av fler lag i kampen om SM-guldet denna säsong. Lindesberg, Svedala, Gislaved och Örebro är alla starka utmanare. Toppstriden är öppnare än på länge och Teemu Sarna instämmer helt.

– Ja, jag tror att det blir jämnare än på flera år. Det är bättre om matcher slutar 3-2 istället för 3-0 och det blir intressantare då för publiken.

Publicerad 29 september 2015 klockan 17:33


Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Årets Elitlopps-6:a Missle Hill segrade Bergslagsloppet på nytt banrekord Foto: Robin Falk

bildspel Nytt banrekord på Fornaboda

Den svenska traveliten var på plats när Fornaboda skulle köra sin årliga storloppsdag med det traditionella Bergslagsloppet med 100 000:- till vinnaren som huvudlopp, trots att dagen som brukar ses som en stor travfest för alla travälskare saknade sin publik så var travovalen i bästa skick där nya banrekord slogs.

2 juli 2020 klockan 00:32 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Kenneth Haugstad segrade Midsommarloppets final med Manuzio Hanover Foto: Timmy Lundegård

bildspel Haugstad segrade i Midsommarloppet

Midsommarfirandet pågår för fullt i Sverige men på Fornaboda byttes inlagd sill och ”små grodorna” ut mot nygrillade hamburgare och snabbtravande hästar, det traditionella Midsommarloppet som kördes med två försök och en final stod som huvudlopp och bjöd på flera imponerande uppvisningar.

20 juni 2020 klockan 20:55 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

14 idrottsföreningar i Lindesbergs kommun tilldelas coronakompensation

Stödet till de idrottsföreningar i Örebro län som drabbats ekonomiskt av ...

Montéryttare tog en kuskdubbel

Kvinnorna tar för sig allt mer inom travet och under Fornabodas femte tävlingsdag för säsongen var Örebros montédrottning ...

bildspel Vinnarjubel på nationaldagstravet

Nationaldagstravet på Fornaboda Travbana brukar vara en folkfest där publiken oftast klär sig i blågult, trots att ...

Robin Thörn tar över som ny sportchef från och med augusti Foto: Örebrotravet

Han är Fornabodas nya sportchef

I fredags kom beskedet om att travälskaren Robin Thörn tar över posten som Örebrotravet och Fornabodas gemensamma sportchef då den nuvarande sportchefen Claes Broberg, redan under mars, meddelat att han kommer att avsluta sin tjänst under juni för att jobba i högre positioner.

2 juni 2020 klockan 10:46 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Den svenska stjärnkusken Björn Goop deltog under Fornabodas söndagstävlingar. Foto: Timmy Lundegård

bildspel Stjärnglans på ett blött Fornaboda

Det var flertalet stjärnkuskar på plats när Fornaboda satte hästarnas styrka i fokus under söndagseftermiddagen. Trots svarta moln och flertalet regnskurar bjöds det på snabba farter där man under dagen körde den sjätte upplagan av Stonas Stayerpokal, ett lopp som fick en överraskande vinnare.

24 maj 2020 klockan 20:33 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Fartfyllda söndagstävlingar på Fornaboda
På grund av söndagens extra insatta V75-tävlingar från danska Charlottenlund med stora tävlingar så flyttades Fornabodas tävlingar fram en ...
17 maj 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Imponerande vinnare under travpremiären
Startskottet på Fornaboda Travbana är ett av Lindesbergs största vårtecken och under lördagen var det dags för säsongspremiär, trots en tom ...
9 maj 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Publikfri säsongspremiär på travet
Under lördagen går startskottet för säsongens första travtävlingar på Fornaboda Travbana, ett besök på travbanan är för många en tradition...
7 maj 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Arkivbild: Hannes Feldin

Gräsroten gör en förskottsutbetalning till ungdomsidrotten

De senaste sju åren har Svenska Spel, via initiativet Gräsroten, delat ut närmare 400 miljoner kronor till ungdomsidrotten i Sverige. I vanliga fall sker utbetalningen i november månad, men i ett led att hjälpa föreningar under rådande omständigheter har Svenska Spel valt att göra en förskottsutbetalning, vilket gör att flera föreningar i Lindesbergs kommun får ett välkommet tillskott.

22 april 2020 klockan 15:01 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Stefan Karlsson blir ny tränare för LIF Lindesberg. Foto: Timmy Lundegård

Stefan Karlsson blir ny tränare för LIF

LIF Lindesberg har gjort klart med en ny tränare efter Ivica Zubac, som tränat laget de två senaste säsongerna. Det blir nu Stefan Karlsson som ska ta LIF Lindesbergs A-lag vidare. Detta presenterades under en pressträff som föreningen hade under måndagseftermiddagen i samband med A-lagets fysträning.

6 april 2020 klockan 17:10 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Vårmönstringen blir en höstmönstring i år

SHRA Lindesbergs klassiska vårmönstring i maj månad kommer inte att kunna genomföras som planerat. Detta på ...

Besök Linde AB öppnar verksamheter igen

Torsdagen den 19 mars beslutade Besök Linde AB att tillsvidare stänga sina verksamheter i syfte att minska ...

Kristoffer tar rollen som motorklubbens ordförande

Med en tom ordförandestol sedan en lång tid tillbaka så kunde motorklubben SHRA i början av veckan ...

Annons

Arkivfoto: Timmy Lundegård

LIF Lindesberg sträcker ut en hand: ”Vårt sätt att bidra”

Flera av Lindesbergs matbutiker ändrar sina öppettider för att underlätta för människor som löper större risk att drabbas allvarligt vid smitta av coronaviruset. Nu erbjuds hjälp från ytterligare håll, när LIF Lindesberg sträcker ut en hand till de som behöver.
– Många i samhället har en koppling till föreningen och känner igen oss, vilket kan kännas tryggt, berättar LIF Lindesbergs sportchef Ricky Nordahl.

19 mars 2020 klockan 13:24 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Förlust i säsongsavslutningen

Det var en jämn och tuff säsong som skulle avslutas när LIF Lindesberg spelade sin sista bortamatch mot Rimbo, trots att lä...

Volleybollens SM-slutspel skjuts upp

Med flera uppskjutna och inställda evenemang på grund av den höga smittorisken av Coronaviruset så meddelar det svenska ...

WSK Lindesbergs kvalspel ställs in

Med Coronaoron runt om i världen så har flera evenemang fått ställas in och under fredagseftermiddagen kom beskedet att ...

Slutspelet inleds i kvartsfinalen

Efter en formstark avslutning lyckades Linde Volley att försvara sin plats i tabellen som leder till SM-slutspelets ...

bildspel Hemmaförlust utan publik

Med tabellettan HK Aranäs på plats i arenan för säsongens sista hemmamatch så blev det en riktig berg- och dalbana, ledningen ...

Kvällens handbollsmatch spelas utan publik

Med anledning av coronaviruset och regeringens beslut av att ställa in evenemang med högst 500 besökare så ...

Foto: Timmy Lundegård

Nu börjar kvalet till herrettan

I helgen börjar allvaret för WSK Lindesberg som på fredag kan ta det första stora steget mot herrettan när slutspelet drar igång på hemmaplan, WSK slutade trea i Division 2-tabellen och hade därför ingen talan i val av motståndare där tabelltvåan IFK Arboga blev tilldelad att spela sitt slutspel mot Lindesberg.

11 mars 2020 klockan 13:18 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Amanda Orrbo nominerad till pris på Parasportgalan
Frövi Judos Amanda Orrbo har rönt stora framgångar inom Special Needsjudon, och har belönats med flertalet medaljer för sina tävlingsinsatser. ...
10 mars 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Sista hemmamatchen väntar för LIF
På onsdag spelar LIF Lindesberg sin sista match inför hemmapubliken i Lindesberg Arena där en seger skulle göra att LIF är garanterade en plats i...
9 mars 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Libo Cup blev en succé
Det var en intensiv helg för LIF Lindesberg som för andra gången någonsin arrangerade sin ungdomscup Libo Cup, hela 50 lag stod redo att spela sig...
8 mars 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-03-08

2020-03-07

2020-03-07

2020-03-05

2020-03-01

2020-03-01

2020-02-29

2020-02-29

2020-02-29

2020-02-28

2020-02-28

2020-02-28

2020-02-27

2020-02-26

2020-07-03 17:57