Väldigt stolta kursdeltagare, Nargiz, Zukhra och Hassan visar upp sina diplom. Foto: Camilla Lagerman
Lindesbergs flerspråkiga vikarier fick unik utbildning
I början av 2018 tilldelades Lindesbergs kommun en summa pengar, för att gynna de flerspråkiga och nyanlända barnen som kommunen tagit emot. I samband med detta skapades en projekttjänst som Stina Karlkvist och Ingela Johansson fick tillsammans, med syftet att kartlägga kommunens förskolor när det gäller språk hos både barnen och pedagogerna, samt att utbilda de flerspråkiga vikarierna. LindeNytt fick vara med under det sista utbildningstillfället som ägde rum under onsdagsmorgonen.
Runt det stora ovala bordet i den gula villan på Kristinavägen sitter de 19 förväntansfulla kursdeltagarna. Detta är det sista utbildningstillfället av totalt fyra som de deltagit vid, och många känner sig lite vemodiga över att det är slut. Som läxa till dagens kurs har deltagarna fått ta med sig något som man tycker om att äta, och det är ett minst sagt dignande gottebord som dukas upp. Bakverk och plockmat från totalt 11 olika länder, alla med en egen historia, blir dagens fika.
Deltagarna berättar hur kursen har påverkat dem. Foto: Camilla Lagerman
Sedan får deltagarna en efter en berätta hur de har upplevt utbildningen, och framförallt vad de har fått ut av den. Många känner att de tidigare varit väldigt tystlåtna, eftersom de upplevt och i vissa fall fått berättat för sig att det inte har varit accepterat att prata något annat språk än svenska med barnen, men att de efter kursen har fått nya verktyg för att bemöta barnen i vardagen.
– Det pratas totalt 43 olika språk på våra förskolor idag, och med våra 11 språk vi talar bara här inne kan vi åtminstone kommunicera med en stor del av barnen, berättar Stina och fortsätter:
– Språk är viktigt och ni är viktiga!
– Jag är väldigt tacksam för att jag fick gå den här kursen, och jag vill gärna fortsätta med utbildningen! säger Zukhra Mukadamova.
– Vi har lärt oss att vi är viktiga och att det är bra för barnen att veta att det finns andra språk och andra kulturer. Jag har fått mycket bättre självförtroende, berättar Nargiz Rasulova.
Flera berättar också att de känner att de lättare kan skapa en trygghet för de nyanlända barnen genom att kunna prata med dem på sitt modersmål, och att även på så sätt kunna lära dem svenska.
– Ni ska veta att era kollegor har märkt en stor skillnad under den här tiden, de har lagt märke till att ni är mycket mer öppna och att ni sjunger och pratar mycket mer med barnen, berättar Stina stolt för sina kursdeltagare.
– Det känns så skönt att få veta att vi har stöd bakom oss, att vi faktiskt får prata andra språk med barnen, vi tar ju inte bara hand om barnen, vi lär dem faktiskt saker också! säger en kvinna och får stora applåder runt bordet.
Tack för ert stöd!
LindeNytt vill passa på och tacka alla er som genom swishgåvor har stöttat och hjälpt oss att bedriva vår verksamhet.
Era gåvor gör skillnad. Vill du också stötta LindeNytt?
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
I november 2024 beslutades det att Mia Konradsson, genom företaget Konradsson och Bäck Primärvård AB, skulle ta över driften av vårdcentralerna i Storå och Frövi. I slutet av januari i år invigdes även den efterlängtade Freya vårdcentral i Frövi. Nu meddelar Mia Konradsson att det också finns en preliminär tidsplan för när hon kommer att ta över rodret för Storå vårdcentral – datumet är satt till 1 oktober 2025.
– Det är väldigt roligt, man får verkligen en fantastisk position att påverka primärvården väldigt konkret, säger Mia Konradsson till LindeNytt.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
Ett gäng glada förskoleklassare samt fritidspedagog Shafeek Khalil poserar med flera av deras finurliga holkar. Finalholken befinner sig just nu hos juryn på annan ort. Foto: Löa Skola
Löa friskola har blivit något av specialister när det gäller att bygga spektakulära fågelholkar. För tredje året i rad har skolan nämligen tagit plats som en av 15 finalister i SM i fågelholk. Av totalt 750 inskickade bidrag finns deras finurliga alster ”Fredsduvan” med bland de utvalda. Årets tema för fågelholken har koppling till världsläget.
– Vi har pratat en del i skolan om krig, FN, fred och frihet, och då var det någon i gruppen som kom på idén att vi skulle göra en fredsduva, berättar Annette Alexandre, klasslärare för förskoleklassen och projektledare för fågelholksbygget på Löa friskola.
Till minne av Andreas Carlsson
Måndagen den 1 april 2024 fick de beskedet som alla föräldrar fruktar - deras son hade omkommit i en fruktansvärt tragisk olycka. På dagen ett å...
Ökad brandrisk när kvicksilvret stiger
Nu väntar tre dagar i följd med dagstemperaturer omkring 16 grader. Det må vara första april just idag, men uppgiften kommer från SMHI och ...
På fredagseftermiddagen stod det klart att det lokala glassföretaget ”En får tacka” i Danshyttan, Storå, återigen tilldelats en ädel valör i Glass-SM, som gick av stapel vid Stockholmsmässan under dagen. Med sin unika fårglass kammade man hem ett brons i kategorin ”Pistage”.
– Det känns väldigt roligt, det är en ny smak som jag inte har gjort förut, men den gick hem, säger Björn Johansson till LindeNytt.
Biljettförsäljningen till 2025 års Caprice med Manskören Harmoni har rusat ända sedan plåtarna släpptes vid månadsskiftet november/december. För att ingen skall behöva vända i dörren på grund av lapp på luckan, öppnar man nu ännu en sidoläktare för att försäkra sig om att alla som vill ska få chansen att se showen – som i år kommer med en extra krydda.
Under onsdagen avgjordes årets pitchtävling för UF-företag på Lindeskolan i Lindesberg. Sparbanken Bergslagen, tillsammans med skolan och ett antal lokala samarbetspartners, arrangerade tävlingen där man delade ut priser i fyra olika kategorier. Varje vinnande företag fick ta emot en prischeck om 5000 kronor vardera, som kanske kan hjälpa de unga entreprenörerna en bit i sitt fortsatta arbete.
På bilden syns ett gäng glada arrangörer av Gammelbo Stock och Sten: Torbjörn Johansson, Johanna Ställberg, Mats Flink, Ingela Stålknapp samt Magnus Skilberg som även är ägare till den extraordinära likvagnen. Foto: Privat
För fjärde året i rad arrangeras den populära och festliga gå- eller löptävlingen i Gammelbo i norra kommundelen. Förberedelserna är nu i full gång inför lördagen den 5 juli då loppet går av stapeln – denna gång under ett nytt namn, ”Gammelbo Stock och Sten”, och med en skrämmande twist. Årets tema är nämligen ”skräck”, och modiga deltagare uppmanas att komma utklädda som karaktärer från en Stephen King-roman eller kanske med en blodig motorsåg i handen.
– Eftersom temat är skräck kommer det att finnas en massa överraskningar längs banan i samma anda. Vad dessa överraskningar innebär kan jag inte avslöja, men det kommer bli både roligt, läskigt och läskande, säger Johanna Ställberg, en av arrangörerna.
FotoFredag: Den lilla färgglada
Förra veckan var jag ute på en promenad vid ett vattendrag där jag tidigare har sett en kungsfiskare - men bara på avstånd.