INSÄNDARE/DEBATT: Lindesbergs kommun tillhör finskt förvaltningsområde sedan 2012. Detta innebär bland annat att man helt eller till väsentlig del ska bedriva äldreomsorg på finska. De merkostnader som detta kan innebär får Lindesbergs kommun extra statsbidrag för. Tyvärr så bedrivs inget systematiskt arbete för att möta de äldre av finskspråkig personal. På kommunens hemsida (Den finskspråkiga) har man ”städat” bort informationen om rätten till finskspråkig personal.
I Lindesbergs kommuns ”Strategi för arbetet med nationella minoriteter” (20210927) står att läsa: ”Vi har sedan 2012 haft samråd med sverigefinnar. Äldreomsorg på finska har kommit upp på varje samråd och oron för bristen av omsorg på finska kan betecknas som stor”. Trots denna vetskap har inget gjorts! Vid kontakt med förra socialnämndens ordförande och socialchefen har båda avsagt sig sitt ansvar i frågan och hänvisat mig till Ågårdens chef. Cheferna på de särskilda boende ska enligt dessa två personer ”fixa” finsktalande personal inom ramen för sin egen budget!
Från kommunens sida har man under årens lopp försökt slå blå dunster i ögonen på oss anhöriga genom att hänvisa till att man är den första i kommunen som ställt denna fråga. Konstigt att man hävdar detta då problemet varit känt sedan 2012.
Varje gång jag kontaktat kommunen i frågan har en kartläggning gjorts för att ta reda på hur många finsktalande personer som jobbar på de olika boendena. Dock har detta arbete inte resulterat i något konkret för de finsktalande åldringarna. Är det möjligen så att man förhalat frågan i hopp om att de finsktalande åldringarna ska hinna avlida så att man sparar resurser därigenom?
Efter flera års kamp anmälde jag kommunen till DO (Diskrimineringsombudsman) för att man bryter mot minoritetslagen. Ett av kommunens argument mot min anmälning var att min far inte hade behov av finsktalande personal utan det var jag som DOTTER som efterfrågade finsktalande personal för min egen skull. Om så är fallet, varför ”använde” sig personalen av mig som tolk då de inte alltid förstod min far? Väldigt MODIGT av kommunen att skriva svart på vitt att ansvaret ligger på anhöriga när kommunen bryter mot minoritetslagen! Med anledning av DO:s långa handläggningstider hann min far avlida. Därmed avslutades ärendet utan något beslut. Ni som har finsktalande åldringar på särskilda boenden eller har hemtjänst och inte får service helt eller till väsentliga delar på finska gör en anmälan till DO och dessutom till IVO!
Mellan hösten -22 och våren -23 genomfördes ett projekt för att kartlägga de finsktalande åldringarnas situation. Ett av projektets slutsatser är alarmerande: ”För de finsktalande dementa är det inget värdigt liv på våra särskilda boenden. Det är inget värdigt liv att aldrig förstå eller bli förstådd.”
Det har nu gått drygt ett år sen rapporten var klar. INGET har hänt sen dess … Därför kräver jag ett svar från Politikerna med socialnämndens ordförande i spetsen och socialchefen om när och vad tänker ni göra åt den alarmerande situationen? Ni har ju haft god tid på er sen 2012 när frågan först aktualiserades. Vore det inte på tiden att något händer??
Airi Bigsten