Det var en närmast fullsatt åhörarläktare under måndagens sammanträde i kommunfullmäktige. Den stora församlingen berodde dock inte på någon särskilt spännande punkt på dagordningen, utan om allmänhetens frågestund. Stora delar av Lindeskolans lärarkår hade samlats, tillsammans med några elever, för att få svar på sina frågor gällande Lindeskolans framtid.
Strax innan klockan 19:00 på måndagskvällen intog Lindeskolans lärare talarstolen inför kommunfullmäktiges församling. En efter en framförde de sin oro för kommande beslut som ska fattas gällande besparingar på skolan. Staffan Blixt inledde.
– Barn- och utbildningsnämnden i vår kommun har kommit med ett förslag om att lägga ned eller pausa ett antal program, för att i akt och mening spara pengar. Detta handlar alltså enligt förslaget bara om pengar, inget annat, sade han med tydlig och skarp stämma innan han fortsatte:
– Det har pratats mycket om politiskt mod och andra floskler som inte hör hemma i ett sådant här litet sammanhang som Lindesbergs kommun ändå är. Det är rent av löjligt att svänga sig med sådana uttryck i så pass allvarliga frågor som skola och omsorg. Politiskt mord, förlåt mod ska det vara, är inte att lägga ned saker, det klarar vem som helst av. Politiskt mod är att våga satsa på något, att bygga upp något, att skapa goda förutsättningar för något som gagnar många. Om dessa elever väljer att istället gå i skola på annan ort får Lindesbergs kommun betala en massa pengar varje månad, år efter år, till en annan ort. Hur kan det ses som en besparing, Lillemor Bodman?
Kommunstyrelsens ordförande, Tomas Klockars (M), reagerade starkt på Staffan Blixts inledning och tog till orda.
– Jag tycker inte det var riktigt okej, utifrån min mening. Att stå och hålla ett brandtal mot en nämnd som ska fatta beslut och lägga in värderingar som går mycket emot tjänstepersoners rekommendationer, det är inte okej, det vill jag inte veta av något mer.
Därefter fick Barn- och utbildningsnämndens ordförande, Lillemor Bodman (M) svara på Blixts fråga som var adresserad till henne.
– När det gäller verksamhetsfrågor är det i första hand förvaltningen, alltså tjänstepersoner, som sitter inne med faktakunskaper. Så jag har tagit hjälp av dem för att kunna ge så exakta svar som möjligt. Den utredning som skolledningen på Lindeskolan gjort visar att majoriteten av programmen är dyrare att genomföra i Lindesberg än i Örebro, detta gäller även om samtliga elever skulle åka till Örebro. Det är alltså en ganska dyr verksamhet som vi har på Lindeskolan.
Totalt sju personer ställde frågor under kvällen, där man bland annat påpekade hur dyr IM-utbildningen är, en utbildning som är på grundskolenivå men som finansieras av gymnasiets budget. Läraren Sara Tyresgård förde även upp frågan angående jäv, då Bodman är tjänstledig från sin anställning på Lindeskolan, som hon nu ska fatta beslut om.
– Nej, jag känner mig inte jävig i mitt arbete som barn- och utbildningsnämndens ordförande. Det är förvaltningen och skolledningen som har utarbetat underlaget som ledde fram till förslaget om besparingar, svarade Bodman.
Efter frågestunden var det upprörda känslor hos flera av lärarna, som menade att Bodman skyllt allt på förvaltningen.
– Vi är ju inte mindre arga nu, säger en lärare innan denna lämnar salen.