Lisa White är tjejen som föddes i Australien, flyttade till Sverige som sjuåring, hade en dröm om att skriva böcker, men kämpade med det nya språket. Nu har drömmen äntligen gått i uppfyllelse, när hennes debutroman ”En hemlighet förde mig hit” släpps i vår.
Ända sedan barnsben har Lisa White älskat att skriva och drömt om att en dag bli författare. När hon som sjuåring flyttade från hemlandet Australien till Sverige upplevde hon att det var svårt att lära sig det nya språket, och trodde länge att hon hade dyslexi, något som på senare år visat sig vara en mild form av ordblindhet. Trots sina svårigheter har hon aldrig gett upp om sin stora dröm, utan fortsatt att skriva och öva, något som gett resultat med råge, då hon i maj debuterar med sin allra första romanceroman.
– Jag sökte in till författarlinjen i Stockholm för några år sedan, och kom in, men insåg ganska snart att det inte alls var min grej. Jag ville lära mig uppbyggnad av själva berättelsen, medan detta var mer inriktat på att sitta och läsa för varandra, så jag hoppade av. Men samtidigt bestämde jag mig för att jag skulle ge ut en bok en dag, berättar Lisa och fortsätter:
– Så jag begav mig till biblioteket och bad bibliotekarien om en romantisk bok som kunde chocka mig, och hon gav mig ”Fifty shades of Grey”. Det slutade med att jag sträckläste alla tre böckerna, och det var där mitt intresse för romance började.
Lisa arbetade hårt med sitt manus, och skickade sedan det färdiga resultatet till ett förlag, Nicole Publishing, och fick svar efter bara några dagar.
– När jag fick svaret att hon ville ge ut min bok blev jag helt gråtfärdig! Det var verkligen ett kvitto på allt arbete som jag lagt ned. Många i min omgivning har sett detta som lite av en naiv dröm, så därför har jag medvetet varit lite hemlig med mitt skrivande, men nu känns det så himla skönt! berättar Lisa.
Debutromanen ”En hemlighet förde mig hit” handlar om Amanda, en tjej som i hela sitt liv drömt om att bli advokat och att få jobb på en speciell firma i Stockholm. Amanda blir sedan kallad till en arbetsintervju på just den firman, men allt blir inte som hon tänkt sig. Huvudkaraktären Amanda är uppväxt i Lindesberg, och läsaren får följa med till hemstaden under berättelsens gång, där hon bland annat besöker Stadshotellet. Men trots likheterna med Lisas egen uppväxt påpekar hon att det inte handlar om henne.
– Nej, den handlar inte om mig, det finns likheter absolut, men inget mer än så, skrattar hon och fortsätter:
– Det är roligt att skriva om sin hemstad, men samtidigt lite skrämmande eftersom vi alla har olika uppfattning om diverse platser. Jag ville verkligen fånga en riktig kärlekshistoria mellan 2 eller flera personer, och vad som händer däremellan. Det är en roman med en gnutta snusk och lite spänning.
Lisas bok ”En hemlighet förde mig hit” släpps i slutet av maj, men redan i höst kommer nästa bok, som till 90% kommer att utspela sig i Lindesberg.
INSÄNDARE/DEBATT: Mediabevakning och medborgardialoger på Storåskolan och Vedevågsskolan. Vad är det som händer? Som alla säkert känner till så är kommunen i ekonomisk kris och alla nämnder måste spara, så även Barn- och utbildningsnämnden. Ja, men då kanske nämnden kan be Kommunstyrelsen om mer pengar men saken är den att det finns inga.
Det blev en gedigen medaljskörd för hemmadistriktet Värmland-Örebro under lördagens riksmästerskap i judo i Lindesberg arena. Distriktet ställde upp med tre lag, ett flick- ett pojk-och ett mixlag, som samtliga placerade sig på prispallen. Dubbla guld och ett silver blev facit efter årets mästerskap, där flicklaget försvarade sin mästartitel för fjärde året i rad.
Linde Volley som nyligen kommer från bortaseger mot Göteborg fick under söndagen ta emot Sollentuna på hemmaplan. Trots att Stockholmslaget stod med sex raka förluster så var det gästerna som var starkast i Lindesberg Arena. Linde Volley höll däremot en vinnande ställning med 17-10 i mittsetet men kunde inte avgöra mot Sollentuna som istället var pigga att plocka tre poäng till tabellen.
Hos Galleri OCH i Frövi börjar julen ta plats, och till helgen anordnar man en stämningsfull julmarknad. Även om julen för många är glädjens högtid, är det också en tuff tid för de som mår dåligt. Under tiden fram till jul låter man därför lottintäkterna från deras julkalender gå oavkortat till organisationen Suicide Zero, något som också har en personlig betydelse för Rosemarie Rudenvall.
– Under den här pigga, glada och spralliga fasaden kan det finnas något annat också, säger hon.
I helgen går startskottet för årets julmarknader, när Frövifors pappersbruksmuseum bjuder in till en av de största sådana i regionen. I år har man ett 80-tal försäljare på plats, med ett stort och varierat utbud. Dessutom kommer självaste tomten på besök.
– Vi försöker få en bra variation på utbudet, både hantverk, mat och roliga julklappar som hör julen till, berättar museichef Mikael Tiderman.
INSÄNDARE/DEBATT: Den 13 november ställdes politikerna till svars om skolutredningen gällande Storåskolan. Jag blev otroligt imponerad över Storåupprorets representanter som på ideell basis hade tagit fram fakta över konsekvenserna om högstadiet lades ner. De ledande politikerna var tvungna att hålla med.
I slutet av förra veckan träffades representanter från fyra kommuner, Region Örebro län, två lokalpolisområden samt polisens nationella operativa avdelning för att underteckna en samverkansöverenskommelse, som ska leda parterna i rätt riktning när det handlar om att säkerställa varje barns rätt till bästa möjliga start i livet. Därmed blev även lokalpolisområde Lindesberg det första i Sverige, där samtliga samarbetskommuner är med från början i ”Backa barnet”.
Mot slutet av onsdagens medborgardialog i Storå fick politikerna en fråga från en av Storåupprorets representanter. Bengt Storbacka (S) tog på sig att svara, och valde då att skifta fokus till medias bevakning av ärendet.
– Jag tycker frågan ska ställas till media, rubrikerna, vi har aldrig sagt att Storåskolan ska läggas ned, sade han inför åhörarna.