Hockeyföreningen Lindlövens IF har inlett ett unikt samarbete med batteritillverkaren Energizer. Dörr för dörr kommer föreningens medlemmar nu knacka på hemma hos invånarna och erbjuda dem ett nytt färskt batteri till deras brandvarnare för att öka säkerhetstänkandet i hus och hem i juletider.
Advent – Lucia – Julafton: Högtider förenade med lycka och glädje – men för Räddningsverket är det dess mörka baksida som är relevant att upplysa invånarna om just nu. Varje år dör nämligen cirka 100 personer i bränder pga av slarv när vi tänder stearinljus i våra hem. Att tända ljus hör årstiden till, men man ska alltid vara försiktig med levande ljus, poängterar räddningstjänsten i Lindesberg.
Brandvarnaren är en relativt billig livförsäkring, men utan underhåll finns risken att den inte fungerar som den ska om en brand skulle inträffa.
3000 batterier laddade
Batterier i mängder skeppas därför just nu från Energizer till Lindesberg. I ett unikt samarbete mellan batterijätten och föreningen Lindlöven kommer alla bostäder i Lindesberg erbjudas att köpa nya batterier till de brandvarnare som är installerade i hemmet av typen med utbytbara batterier.
Ansvarig projektledare, John Falck, är mycket glad åt samarbetet och ser mycket gott i det här. Energizer har sponsrat föreningen med 3000 batterier – och målet är naturligtvis att samtliga ska gå åt och dessutom ge föreningen en ekonomisk knuff framåt samtidigt som man gör en insats för att rädda liv.
-Vi vill öka säkerhetstänkandet i hemmen eftersom det faktiskt inträffar många dödsbränder varje år på grund av kvarglömda stearinljus, säger John Falck.
Statistiken visar att 101 dödsbränder inträffade i fjol och totalt 104 människor miste livet. Vid nästan hälften av dessa bränder saknades en fungerande brandvarnare. Räddningstjänstens prognos säger att omkring 300 hem kommer att brinna under december – och som alltid så här års är den vanligaste brandorsaken att folk glömmer att blåsa ut ljusen när de lämnar rummet.
Räddningschef Zamo Kristensson, räddningstjänsten i Lindesberg, ser initiativet som mycket bra eftersom det alltid är viktigt att upplysa folk om riskerna med att ha levande ljus framme. Men han vill samtidigt påpeka att man måste veta vilken typ av brandvarnare man har innan man beslutar sig för att byta batteri i den.
-Vissa brandvarnare har nämligen ett fast batteri och då ska brandvarnaren lämnas in för batteribyte vid den butik den inhandlats vid. Detta beror på att dessa har en låg strålning och därför inte är lämplig att hålla på med själv. Och de här specialbatterierna håller mellan 8-9 år innan de behövs bytas ut, säger Zamo.
Bland annat Lindesbergsbostäders fastigheter är utrustade med den senare modellen av brandvarnare med batterier vars livslängd är mycket längre än de ordinära.
-Men det finns förvisso fortfarande hushåll med den ”gamla” typen av brandvarnare och då är det rekommenderat att batteriet byts ut en gång per år och då gärna vid månadsskiftet november/december, förklarar Zamo.
Räddningschefens 3 bästa råd
1. Använd säkra ljusstakar som tål att ljusen brinner ner.
2. Ljusstaken skall placeras fritt.
3. Släck ljusen när ni lämnar rummet.