Andelen elever som inte uppnår gymnasiebehörighet är för hög i Lindesberg. Under de senaste åren har siffrorna varit nära identiska och visar att två av tio elever missar gymnasiet.-Man har alltid lagt skulden hos eleverna, men det är skitsnack. Det är vårt misslyckande och inte elevernas, konstaterar Pär-Ove Lindqvist, oppositionsråd och ledamot i Barn- och Utbildningsnämnden.
Under förra veckan samlades tusentals människor från hela världen i London för att besöka en skolmässa samt följa en rad föreläsningar och seminarier om hur skolan kan effektiviseras genom dagens teknik. Med effektivisering talades det mycket om att öka kunskapsnivåerna, göra skolans undervisningsmetoder mer lockande för eleverna samt att göra skolan tillgänglig dygnet runt.
Pär-Ove Lindqvist samt två rektorer representerade Lindesberg under denna veckolånga Londonvistelse.
-Det var en mycket lärorik vecka och jag kände att vi fick en bekräftelse på att Lindesberg är på rätt väg. Man talade nämligen väldigt mycket om att datorisera skolundervisningen, vilket är något som jag med övriga samarbetspartier förespråkade under förra året och kommer att fortsätta jobba för. Det här är något vi måste utveckla eftersom dagens läroplan och sätt att arbeta med eleverna inte håller måttet, förklarar P-O Lindqvist.
Med en datorisering kan skolan bli tillgänglig för eleverna 24 timmar om dygnet och sju dagar i veckan. Dessutom skulle undervisningen bli mer intressant för ungdomarna med en surfplatta i handen jämfört med idag – en trave böcker och anteckningsblock.
-Vi pratar om ett system där eleven har en alldeles egen surfplatta. Detta nya läromedel tror jag kan få samma goda effekt i Lindesberg som påvisades under Londondagarna. Där fick vi insyn i hur skolor i förorterna har implementerat datatekniken i undervisningen med ett lyckat resultat, säger Lindqvist.
En alldeles egen surfplatta öppnar för elevens individuella behov och det innebär att eleverna som annars skulle släpa efter får större chans att plugga när det passar just honom/henne.
-Eleven får helt enkelt mer frihet och kan även studera när han eller hon är peppad att göra det, om det så är sent på kvällen eller tidigt på morgonen. Skolan blir tillgänglig 24/7 och läroplanen blir mer anpassad till ungdomarnas individuella behov. Det här kommer att göra skolan mycket roligare också och det tror jag kan vara till hjälp för den som inte annars skulle klara slutbetygen, säger han.
Enligt Pär-Ove Lindqvist kommer detta att bli vardag i den svenska grundskolan – förr eller senare. Personligen föredrar han att vara med på tåget från första början.
-Vi måste anpassa skolan till 2000-talet och den teknik vi har idag. Det är enda sättet att styra upp skolundervisningen, för den är inte anpassad till dagens elever. Tidigare har man hört att dåliga betyg i skolan beror på eleverna själva, men det är skitsnack. Det går inte att skylla på eleverna, det är vårt misslyckande och inte deras.
Fotnot: P-O Lindqvist tror att surfplattan kommer in i de första klassrummen redan i höst – men att det kan dröja innan alla skolor och klasser får tillgång till det nya läromedlet.