Idag var det byloppis i Kallernäs. Foto: Ida Lindkvist
Loppis från gård till gård i Kallernäs
Runtom i Kallernäs hade idag, lördag, byinvånarna ställt ut sina loppissaker till försäljning. Antingen till fots eller med bil kunde man ta sig runt på de fyra olika platserna där loppmarknad ägde rum. Idén om att anordna en Byloppis kommer från Dalarna och fungerar minst lika bra här nere, då initiativtagaren Kent Karlén intygar att besökarna är många.
Byloppis i Kallernäs har nu arrangerats under flera år och intresset växer för var gång. Vid det första stoppet, om man kommer från Gusselby, har flera utställare plockat upp mängdvis med saker på sina bord, radat upp runtomkring och där finns något för alla att fynda och intressera sig för. Idén om en byloppis där man kan vandra mellan gårdarna har Kent Karlén tagit med sig från Dalarna, en liten by norr om Rättvik vid namn Vikarbyn.
– Nu är det femte eller sjätte året som vi har det här. Det är kul att man kan gå runt till de olika ställena. I år har vi på fyra ställen och det är sammanlagt 11 utställare. Det första året hade vi på många fler ställen, men därefter har det legat på fyra, fem olika ställen, men det har blivit fler utställare successivt, berättar Kent.
Gård nummer ett. Foto: Ida Lindkvist
Förutom att många vill vara med och ställa ut, brukar det också finnas gott om besökare under dagen. Kent fortsätter:
– Det är populärt och mycket folk vartenda år, vi annonserar och sätter upp affischer. Förra året kom det folk ända fram till klockan fyra när jag höll på att plocka ihop, trots att vi inte höll på längre än till två.
Gård nummer två. Foto: Ida Lindkvist
För att inbjuda och uppmärksamma byinvånarna till loppmarknad brukar Kent ge grannarnas brevlådor ett besök med information om vad som komma skall.
– Vi vill inte ha alltför stor omkrets, det är trevligare såhär, att man kan ställa bilen här och sedan ta en promenad runt. Så jag trycker upp kartor och delar ut med prickar på vart man ska gå.
– Det är enklare det här, att få stå hemma på sitt ställe. Då behöver man inte packa och köra med grejerna. På gårdarna runtomkring ställer syskon och barn ut tillsammans, konstaterar Kent och hjälper därpå en av sina nyanlända kunder som undrar över en karbidlampa.
Gård nummer tre. Foto: Ida Lindkvist
Vädret håller i sig och för den som valt att parkera bilen för att istället promenera kan njuta av den genuina skogsdoften. Längs med kurviga grusvägar tar man sig fram och
Loppisfynd i massor. Foto: Ida Lindkvist
på prick nummer två på kartan har ett gäng glada valt att ställa ut på logen. Vägen fortsätter iväg och leder fram till ett bostadshus där man ställer ut på grusuppfarten. Fortsätter man ytterligare längre in på vägen når man fram till ännu en villa där man radat upp sin loppmarknad på altanen hemma hos Kerstin Dahlén. Och hemma hos Kerstin har även Lena Frykberg från Stråssa fått lov att vara med på ett hörn.
– Det är många som kommer till alla fyra ställena, jätteroligt! Jag är egentligen från Stråssa men jag var intresserad att hänga på, det är ju jätteskoj med loppis.
– Jag är själv mycket för loppis, det kallar jag för återvinning och sådant tycker jag om. Och det är perfekt för ungdomar, de kan få ett helt hem för allt och inget, säger Lena.
Tack för ert stöd!
LindeNytt vill passa på och tacka alla er som genom swishgåvor har stöttat och hjälpt oss att bedriva vår verksamhet.
Era gåvor gör skillnad. Vill du också stötta LindeNytt?
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
I november 2024 beslutades det att Mia Konradsson, genom företaget Konradsson och Bäck Primärvård AB, skulle ta över driften av vårdcentralerna i Storå och Frövi. I slutet av januari i år invigdes även den efterlängtade Freya vårdcentral i Frövi. Nu meddelar Mia Konradsson att det också finns en preliminär tidsplan för när hon kommer att ta över rodret för Storå vårdcentral – datumet är satt till 1 oktober 2025.
– Det är väldigt roligt, man får verkligen en fantastisk position att påverka primärvården väldigt konkret, säger Mia Konradsson till LindeNytt.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
Ett gäng glada förskoleklassare samt fritidspedagog Shafeek Khalil poserar med flera av deras finurliga holkar. Finalholken befinner sig just nu hos juryn på annan ort. Foto: Löa Skola
Löa friskola har blivit något av specialister när det gäller att bygga spektakulära fågelholkar. För tredje året i rad har skolan nämligen tagit plats som en av 15 finalister i SM i fågelholk. Av totalt 750 inskickade bidrag finns deras finurliga alster ”Fredsduvan” med bland de utvalda. Årets tema för fågelholken har koppling till världsläget.
– Vi har pratat en del i skolan om krig, FN, fred och frihet, och då var det någon i gruppen som kom på idén att vi skulle göra en fredsduva, berättar Annette Alexandre, klasslärare för förskoleklassen och projektledare för fågelholksbygget på Löa friskola.
Till minne av Andreas Carlsson
Måndagen den 1 april 2024 fick de beskedet som alla föräldrar fruktar - deras son hade omkommit i en fruktansvärt tragisk olycka. På dagen ett å...
Ökad brandrisk när kvicksilvret stiger
Nu väntar tre dagar i följd med dagstemperaturer omkring 16 grader. Det må vara första april just idag, men uppgiften kommer från SMHI och ...
På fredagseftermiddagen stod det klart att det lokala glassföretaget ”En får tacka” i Danshyttan, Storå, återigen tilldelats en ädel valör i Glass-SM, som gick av stapel vid Stockholmsmässan under dagen. Med sin unika fårglass kammade man hem ett brons i kategorin ”Pistage”.
– Det känns väldigt roligt, det är en ny smak som jag inte har gjort förut, men den gick hem, säger Björn Johansson till LindeNytt.
Biljettförsäljningen till 2025 års Caprice med Manskören Harmoni har rusat ända sedan plåtarna släpptes vid månadsskiftet november/december. För att ingen skall behöva vända i dörren på grund av lapp på luckan, öppnar man nu ännu en sidoläktare för att försäkra sig om att alla som vill ska få chansen att se showen – som i år kommer med en extra krydda.
Under onsdagen avgjordes årets pitchtävling för UF-företag på Lindeskolan i Lindesberg. Sparbanken Bergslagen, tillsammans med skolan och ett antal lokala samarbetspartners, arrangerade tävlingen där man delade ut priser i fyra olika kategorier. Varje vinnande företag fick ta emot en prischeck om 5000 kronor vardera, som kanske kan hjälpa de unga entreprenörerna en bit i sitt fortsatta arbete.
På bilden syns ett gäng glada arrangörer av Gammelbo Stock och Sten: Torbjörn Johansson, Johanna Ställberg, Mats Flink, Ingela Stålknapp samt Magnus Skilberg som även är ägare till den extraordinära likvagnen. Foto: Privat
För fjärde året i rad arrangeras den populära och festliga gå- eller löptävlingen i Gammelbo i norra kommundelen. Förberedelserna är nu i full gång inför lördagen den 5 juli då loppet går av stapeln – denna gång under ett nytt namn, ”Gammelbo Stock och Sten”, och med en skrämmande twist. Årets tema är nämligen ”skräck”, och modiga deltagare uppmanas att komma utklädda som karaktärer från en Stephen King-roman eller kanske med en blodig motorsåg i handen.
– Eftersom temat är skräck kommer det att finnas en massa överraskningar längs banan i samma anda. Vad dessa överraskningar innebär kan jag inte avslöja, men det kommer bli både roligt, läskigt och läskande, säger Johanna Ställberg, en av arrangörerna.
FotoFredag: Den lilla färgglada
Förra veckan var jag ute på en promenad vid ett vattendrag där jag tidigare har sett en kungsfiskare - men bara på avstånd.