Foto: Camilla Lagerman

Magnus 82-åriga mamma nekas sjukresa – är för ung

När Magnus Hellqvists 82-åriga mamma fick en tid hos ortopedkliniken i Lindesberg ringde hon för att boka en sjukresa som hon alltid brukar göra. Den här gången fick hon dock höra att hon var för ung för att utnyttja tjänsten, eftersom Regionen höjt miniåldern till 85 år, men utan att kommunicera det.
– Brukarna har ju inte en aning om det här, de har inte fått någon information alls, säger Magnus.

I mitten av februari fick Magnus Hellqvist ett telefonsamtal från sin mamma, som talade om att hon blivit nekad sjukresa till lasarettet i Lindesberg – för att hon var för ung. Mamman, som är 82 år, uppfyllde inte de nya ålderskraven som regionen ändrat till 85 år, dock utan att informera brukarna om det.

– Många av de äldre har multikrämpor och kör inte bil själva längre, då har de kunnat boka en bil dagen innan för att kunna ta sig till tandläkare eller lasarettet, berättar Magnus och fortsätter:

– Mamma blev alldeles förtvivlad och ringde mig, men jag kan inte kasta mig iväg hur som helst från mitt jobb. Nästa problem är ju att om mamma skulle boka av tiden då får hon ju en straffavgift om hon uteblir, eftersom telefontiden redan var förbi på kliniken.

Magnus Hellqvist är kritisk till regionens brist på information. Foto: Privat

Magnus mamma gjorde ett försök och ringde 1177 för att se om de kunde förklara vad som hade hänt och när reglerna ändrats, men möttes där av en lika förvånad person i andra ändan.

– Som tur var ringde den tjejen till ortopeden i Linde som i sin tur ringde upp mamma, så de insåg dilemmat. Men personalen på lasarettet visste inte heller något om de nya reglerna. Tydligen ska vårdgivaren avsätta tid för att boka bil eller skriva ett intyg för att man ska kunna boka en sjukresa, de som redan går på knäna, säger Magnus.

Veckan efter skulle mamman till tandläkaren i Lindesberg, och provade på nytt att boka en sjukresa, men då blev det stopp.

– Brukarna har ju inte en aning om det här, de har inte fått någon information alls, säger Magnus.

När LindeNytts reporter började efterforska i ärendet fanns ingen information publicerad alls om att nya regler kommit, trots att dessa trädde i kraft 1 februari. Efter många försök lyckades vi äntligen få kontakt med Jan Carlsson, sektionschef för sjukresor i region Örebro län.

– Kommunikation är nog på gång, det här är nytt från 1 februari, då verkställdes det nya regelverket. Men visst, kommunikation och information är svårt, men det står i broschyrer och på webben, säger han.

Enligt Jan Carlsson är det nya regelverket något som har tagit ungefär 1,5 år att fastställa, där man gjort en översyn av reglerna för sjukresor.

– Innan kunde man ringa och boka en sjukresa med våra serviceresefordon när man hade fyllt 80 år, det försköts nu till 85 år. Det gjordes för att harmonisera med den generösare bedömning man har för färdtjänsttillstånd vid 85 år. Det kommer ställa till det för några, så är det alltid när man ändrar i regler, men vi tror över tid att det här blir enklare att förstå, att man har en ålder att förhålla sig till, för det har vi fått många frågor om innan, säger han.

Men vad gäller för den här 82-åriga damen nu?

– Hon behöver ett så kallat medicinskt utlåtande från vården, om hon har medicinska skäl för att behöva åka med våra serviceresefordon. Innan hade vi väldigt generöst att alla som fyllde 80 fick boka det.

Då ska hon be vården om ett intyg, vården som redan nu går på knäna?

– Det gör vi också, vi är en del av vården med sjukresor. Det är ett bekymmer, men regelverket säger så och det hoppas jag att man har beaktat i den här långa politiska processen.

Det intressanta i det här är ju också att vårdpersonalen inte hade en aning om att detta hade trätt i kraft.

– Information och kommunikation tar tid, vi var ute på Lindesbergs lasarett i mitten av februari och informerade om det, vi har försökt skicka ut information internt också i de kanaler vi har.

Men hur kommer det sig att man genomför ett beslut som börjar gälla 1 februari, men man informerar inte på plats förrän i mitten av februari? Kan ni se att ni gjort en miss i kommunikationen?

– Vi kunde gjort kommunikationen bättre, men en miss vet jag inte, för det har nog legat på intranätet som finns inom regionen, och det var innan den 1 februari.

Ett annat problem är att om hon uteblir från besöket blir hon debiterad för det.

– Det är ett bekymmer som vi inte har tänkt i någon konsekvens att det skulle kunna bli. Men det förstår jag och det är bara att beklaga.

När LindeNytts reporter ställer frågan om det nya regelverket finns att läsa någonstans, så att de som ska boka resor kan få korrekt information, får Jan Carlsson problem att hitta det. Varken på Länstrafikens hemsida, eller på 1177, som enligt Carlsson är regionens huvudkanal, finns någon information.

– Nej, jag ser inget om det, det kan vara en miss att det inte har gått ut där, det får vi uppdatera, säger han.

Publicerad 2 mars 2023 klockan 15:22

Camilla Lagerman , camilla@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

- Det här är såklart jättestort för oss. Lindlöven har varit bra i många år och vi har visat upp oss som ett bra och etablerat Ettan-lag, säger Lindlövens sportchef Tomas Östlund som ser fram emot Lindlövens fjärde slutspel. Arkivfoto: Hasse Persson.

Nu börjar slutspelet: ”Det är vi mot världen nu”

Vid 19-slaget på tisdag så släpps pucken i Lindehov till Lindlövens fjärde slutspel mot HockeyAllsvenskan. Lindlöven slutade på en tredje plats i AllEttan och fick därmed vara ett av de första lagen att välja motståndare, där valet föll på Vallentuna. Trots att det blev en fyramålsseger i senaste mötet, så väntas tuffa matcher.
– Det här är nog det närmsta Allsvenskan man kommer, säger Tomas Östlund.

4 mars 2024 klockan 19:33 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Foto: Camilla Lagerman

Efter svåra olyckan med trimmad A-traktor – pojke döms till ungdomstjänst

Den 15 juli 2023 inträffade en allvarlig trafikolycka på Stafettgaten i Lindesberg, där en A-traktor krockade med en betongmur. Under torsdagen föll domen mot en pojke i 15-årsåldern som framförde fordonet under olyckskvällen. Han döms för olovlig körning, vållande till kroppsskada samt vårdslöshet i trafik. Påföljden blir ungdomstjänst i 30 timmar.

4 mars 2024 klockan 15:46 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

LIF Lindesberg i fara efter helgens förlust

Det är bara viktiga matcher kvar i LIF Lindesbergs spelschema. Till helgen tog man resan till Torslanda, där båda...

Ungdomar sköt raketer och smällare vid Lindbackaskolan – avvisades av polis

Vid 21-tiden på fredagskvällen larmades polisen till Lindbackaskolan i ...

Oscar bodde i sitt konstverk inför årets Vinterspår

Med ljus, musik och 98 målningar på kartongpapper förvandlade konststuderande Oscar Karlsson sitt ...

Veronica Holst Kallin visade upp silverbling och mycket mer. Foto: Jennie Einarsson

bildspel Bildspecial: Vinterspår 2024

Med 140 medverkande utställare, på 31 olika platser, drog kommunens största kulturevenemang Vinterspår igång under lördagen. Mängder av besökare vallfärdade för att ta del av konst- och hantverk av alla dess slag och självklart var även LindeNytt på plats för att kunna bjuda på ett bildspel från evenemanget.

3 mars 2024 klockan 12:53 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Lindlöven var överlägsna mot Vallentuna under AllEttans säsongsavslutning, nu hoppas Lindetruppen på repris. Foto: Hasse Persson

Lindlöven väljer Vallentuna till slutspelet

Under söndagen skulle kvartsfinalen till HockeyAllsvenskans kval få sitt spelschema. Lindlöven fick välja som tvåa när HockeyEttan hade sin livesändning, där motståndaren blev bekant. Med jämna lag att välja emellan så lades valet på ett återbesök av Vallentuna.
– Det är ett lag som vi känner till, säger Tomas Östlund.

3 mars 2024 klockan 13:44 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Glasklart val när det första Gunilla Dovsten-stipendiet delades ut: ”Väldigt eniga”
Under lördagen, i samband med Vinterspår, delades det allra första första stipendiet ut ur Keramiker Gunilla Dovstens Minnesfond. Det lilla ...
2 mars 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Postpaket försvann – dök upp efter elva månader
När Elena Aurén i Lindesberg hämtade posten förra veckan blev hon minst sagt förvånad. I ett av paketen i brevlådan låg nämligen barnklä...
1 mars 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Är det sprickor i fasaden?
INSÄNDARE/DEBATT: Vi vill börja med att tacka för frågorna och det är kul att ni är intresserade av att se våra lösningar. Men Lillemor och ...
1 mars 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Polisstationen i Lindesberg. Foto: Jennie Einarsson

Öppnandet av polisstationens reception drar ut på tiden

Polisen Lindesberg meddelar nu att den pågående renoveringen av receptionen dragit ut på tiden och därför tvingas man åter skjuta upp öppnandet till efter sommaren 2024.

1 mars 2024 klockan 13:07 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Foto: Lindesbergs kommun

Öppet att söka sommarjobb hos kommunen

Nu finns möjlighet för ungdomar i kommunen att söka sommarens feriearbete. Är man född 2007 och 2008 och är folkbokförd i Lindesbergs kommun kan detta vara ett ypperligt tillfälle att få prova på ett yrke och tjäna egna pengar.

1 mars 2024 klockan 13:21 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Per-Anton Olsson har i samband med flera uttalanden uttryckt; Tänk om – gör rätt!

INSÄNDARE/DEBATT: I sin dagliga gärning som lärare är hans uppgift...

Lastbilsbrand stoppar trafiken på R68

Vid sextiden på fredagsmorgonen larmades polis och räddningstjänst ut till en lastbilsbrand på riksväg 68, strax sö...

HUR VILL OPPOSITIONEN, (S), (C), (MP), (V) KLARA BESPARINGARNA PÅ LINDESKOLAN?

INSÄNDARE/DEBATT: I juni 2023 fick Barn-och utbildningsnämnden i Lindesbergs ...

LIF Lindesbergs klubbchef Ricky Nordahl är stolt att kunna presentera den femte upplagan i Libo Cup. Foto: Timmy Lundegård

bildspel Till helgen gör Libo Cup sin femte upplaga

Ungdomsturneringen Libo Cup blev en succé redan under sitt första år i Lindesberg Arena. På rekordtid så har cupen etablerats i handbollssverige, där 90 lag har anmält intresse inför den femte upplagan som spelas till helgen. De sista finslipningarna är i full gång under torsdagen, där man även bygger om Lindehov till en handbollsplan.
– Vi är inte störst, men vi har blivit större än en vanlig cup, säger Ricky Nordahl.

29 februari 2024 klockan 17:03 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

51-årig kvinna åtalas – misstänkt för djurplågeri

UPPDATERAD KL 13:30. En 51-årig kvinna från Lindesberg åtalas vid Örebro Tingsrätt för djurpl...

bildspel Stabila Lindlöven segrar men missar semin

Under onsdagskvällen skulle det avgöras hur Lindlöven spelar sitt kommande slutspel. Av kvällens fem matcher så ...

Därför plockades konstverket ”Svävande Linden” ner

Under helgen upptäcktes skador på konstverket "Svävande Lind" som pryder rondellen mellan ...

Är ekonomin så bra som S och C påstår?

INSÄNDARE/DEBATT: Vet inte riktigt var jag skall börja då jag knappt kan hålla mig för skratt. Antar att detta ä...

Insändare angående paus av vård- och omsorgsprogrammet på Lindeskolan

INSÄNDARE/DEBATT: Lindeskolans besparingskrav har medfört att man pausar intaget på ...

Lindeskolans estetelever ger sin åsikt om eventuell nedläggning

INSÄNDARE/DEBATT: Frågan om att lägga ner t.ex. estetiska programmet på Lindeskolan har ...

Jonathan Frykholm har varit viktig i målet för Lindlöven. Även under onsdagen kommer han att finnas framför målet när AllEttans sista match ska spelas. Arkivfoto: Hasse Persson

Fri entré när Lindlöven kan gå till semifinal

Semifinal i ett kval till Allsvenskan eller att bli ett av de första lagen att välja motståndare i kvartsfinalen är belöningen om Lindlöven tar tre poäng under onsdagen. Mycket står på spel när AllEttans sista match för säsongen ska spelas i Lindehov och även om Lindlöven inte har något att förlora så bjuder Lindesbergs Fastigheter på fri entré för att öka stödet för tre viktiga poäng.
– Onsdagens match handlar om vilka förutsättningar vi får i slutspelet, säger Henry Nordlund.

27 februari 2024 klockan 16:34 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Skrivelsen som inte fick läsas upp i kommunfullmäktige
Inför punkten allmänhetens frågestund under måndagens kommunfullmäktige hade läraren Per-Anton Olsson aviserat att han ville läsa ett stycke ur...
27 februari 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Lindeskolans lärare sökte svar på kommunfullmäktige: ”Politiskt mod och andra floskler”
Det var en närmast fullsatt åhörarläktare under måndagens sammanträde i kommunfullmäktige. Den stora församlingen berodde dock inte på någon...
27 februari 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Planerade morddåd på skola – döms till rättspsykiatrisk vård
Den 20-årige man som den 22 december 2023 greps i anslutning till Lindesberg arena, misstänkt för bland annat förberedelse till mord dömdes under...
26 februari 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-02-26

2024-02-25

2024-02-25

2024-02-23

2024-02-23

2024-02-23

2024-02-23

2024-02-22

2024-02-22

2024-02-21

2024-02-21

2024-02-21

2024-02-20

2024-02-19

2024-03-05 01:03