Foto: Camilla Lagerman

Magnus 82-åriga mamma nekas sjukresa – är för ung

När Magnus Hellqvists 82-åriga mamma fick en tid hos ortopedkliniken i Lindesberg ringde hon för att boka en sjukresa som hon alltid brukar göra. Den här gången fick hon dock höra att hon var för ung för att utnyttja tjänsten, eftersom Regionen höjt miniåldern till 85 år, men utan att kommunicera det.
– Brukarna har ju inte en aning om det här, de har inte fått någon information alls, säger Magnus.

I mitten av februari fick Magnus Hellqvist ett telefonsamtal från sin mamma, som talade om att hon blivit nekad sjukresa till lasarettet i Lindesberg – för att hon var för ung. Mamman, som är 82 år, uppfyllde inte de nya ålderskraven som regionen ändrat till 85 år, dock utan att informera brukarna om det.

– Många av de äldre har multikrämpor och kör inte bil själva längre, då har de kunnat boka en bil dagen innan för att kunna ta sig till tandläkare eller lasarettet, berättar Magnus och fortsätter:

– Mamma blev alldeles förtvivlad och ringde mig, men jag kan inte kasta mig iväg hur som helst från mitt jobb. Nästa problem är ju att om mamma skulle boka av tiden då får hon ju en straffavgift om hon uteblir, eftersom telefontiden redan var förbi på kliniken.

Magnus Hellqvist är kritisk till regionens brist på information. Foto: Privat

Magnus mamma gjorde ett försök och ringde 1177 för att se om de kunde förklara vad som hade hänt och när reglerna ändrats, men möttes där av en lika förvånad person i andra ändan.

– Som tur var ringde den tjejen till ortopeden i Linde som i sin tur ringde upp mamma, så de insåg dilemmat. Men personalen på lasarettet visste inte heller något om de nya reglerna. Tydligen ska vårdgivaren avsätta tid för att boka bil eller skriva ett intyg för att man ska kunna boka en sjukresa, de som redan går på knäna, säger Magnus.

Veckan efter skulle mamman till tandläkaren i Lindesberg, och provade på nytt att boka en sjukresa, men då blev det stopp.

– Brukarna har ju inte en aning om det här, de har inte fått någon information alls, säger Magnus.

När LindeNytts reporter började efterforska i ärendet fanns ingen information publicerad alls om att nya regler kommit, trots att dessa trädde i kraft 1 februari. Efter många försök lyckades vi äntligen få kontakt med Jan Carlsson, sektionschef för sjukresor i region Örebro län.

– Kommunikation är nog på gång, det här är nytt från 1 februari, då verkställdes det nya regelverket. Men visst, kommunikation och information är svårt, men det står i broschyrer och på webben, säger han.

Enligt Jan Carlsson är det nya regelverket något som har tagit ungefär 1,5 år att fastställa, där man gjort en översyn av reglerna för sjukresor.

– Innan kunde man ringa och boka en sjukresa med våra serviceresefordon när man hade fyllt 80 år, det försköts nu till 85 år. Det gjordes för att harmonisera med den generösare bedömning man har för färdtjänsttillstånd vid 85 år. Det kommer ställa till det för några, så är det alltid när man ändrar i regler, men vi tror över tid att det här blir enklare att förstå, att man har en ålder att förhålla sig till, för det har vi fått många frågor om innan, säger han.

Men vad gäller för den här 82-åriga damen nu?

– Hon behöver ett så kallat medicinskt utlåtande från vården, om hon har medicinska skäl för att behöva åka med våra serviceresefordon. Innan hade vi väldigt generöst att alla som fyllde 80 fick boka det.

Då ska hon be vården om ett intyg, vården som redan nu går på knäna?

– Det gör vi också, vi är en del av vården med sjukresor. Det är ett bekymmer, men regelverket säger så och det hoppas jag att man har beaktat i den här långa politiska processen.

Det intressanta i det här är ju också att vårdpersonalen inte hade en aning om att detta hade trätt i kraft.

– Information och kommunikation tar tid, vi var ute på Lindesbergs lasarett i mitten av februari och informerade om det, vi har försökt skicka ut information internt också i de kanaler vi har.

Men hur kommer det sig att man genomför ett beslut som börjar gälla 1 februari, men man informerar inte på plats förrän i mitten av februari? Kan ni se att ni gjort en miss i kommunikationen?

– Vi kunde gjort kommunikationen bättre, men en miss vet jag inte, för det har nog legat på intranätet som finns inom regionen, och det var innan den 1 februari.

Ett annat problem är att om hon uteblir från besöket blir hon debiterad för det.

– Det är ett bekymmer som vi inte har tänkt i någon konsekvens att det skulle kunna bli. Men det förstår jag och det är bara att beklaga.

När LindeNytts reporter ställer frågan om det nya regelverket finns att läsa någonstans, så att de som ska boka resor kan få korrekt information, får Jan Carlsson problem att hitta det. Varken på Länstrafikens hemsida, eller på 1177, som enligt Carlsson är regionens huvudkanal, finns någon information.

– Nej, jag ser inget om det, det kan vara en miss att det inte har gått ut där, det får vi uppdatera, säger han.

Publicerad 2 mars 2023 klockan 15:22

Camilla Lagerman , 0581-155 50 , camilla@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Arkivfoto: Camilla Lagerman

Kommunen dementerar avtal gällande guidningar i Stripa

Tidigare i veckan rapporterade LindeNytt om att ett nytt samarbete mellan föreningen Industrilandskap Bergslagen och Lindesbergs kommun skulle möjliggöra nya guidade turer i Stripa gruva. Kultursekreterare Sara Sporre menar dock att något sådant avtal inte existerar, utan man har endast kommit överens om ett samarbete kring Geologins dag.
– Vi ska ha ett nytt möte i april för att samtala lite mer, men det kommer inte röra sig om ett skriftligt avtal utan ett samarbete.

24 mars 2023 klockan 14:15 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons


Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Bil i lågor efter trafikolycka

En personbil har kört av vägen utanför Fellingsbro. Enligt polisen skall bilen ha börjat brinna efteråt.
– Det rör sig om en singelolycka. Bilen skall ha börjat brinna, i vilken omfattning är dock oklart, säger Sophia Jiglind, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.

24 mars 2023 klockan 14:49 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Mindre barngrupper i förskolan kan äntligen bli verklighet

INSÄNDARE/DEBATT: Kristdemokraterna (KD) har länge arbetat för att mindre barngrupper ska bli ...

Sluthängt på arenan för ungdomar – tidigare stängning från och med fredag

Från och med fredag 24 mars ändrar Lindesberg arena sina öppettider i ...

Eleverna från Brotorpsskolan klass 5A firade kvartsfinaplatsen med en liten bit godis. Foto: Elin Asserholt-Lundin

Brotorpsskolan förlorade kvartsfinalen i Vi i femman

Efter gårdagens tuffa kvartsfinal i Vi i femman mot Karl Johans skola 5C så fick man slutligen erkänna sig besegrade. Klassens representant Julia Trostek tror att det hade mycket med tidspressen att göra.
– Vi hade bara 20 sekunder på oss att svara så det blev stressigt. Hade vi haft mer tid på oss så hade vi nog kunnat svaren på flera av frågorna som vi missade, förklarar hon.

22 mars 2023 klockan 11:45 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Arkivfoto: Ida Lindkvist

Nytt samarbete ger grönt ljus för guidningar i Stripa Gruva

Under 2015 tog det kommunala bolaget Besök Linde AB över ansvaret att driva byggnadsminnet Stripa Gruva vidare. Bara ett par år senare meddelade bolaget att man drog sig ur Stripa för gott, och hänvisade till dåligt ekonomiskt resultat. Nu är det dock dags för Stripas gruvmiljöer att återigen få påhälsning av nyfikna besökare, då Lindesbergs kommun slutit ett nytt avtal med föreningen Industrilandskap Bergslagen.

21 mars 2023 klockan 15:16 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Banarbete påverkar busstrafiken på sträckan Frövi-Örebro
Från lördag 25 mars till och med torsdag 30 mars är järnvägsövergången vid Avdala avstängd för trafik. Avstängningen medför att linje 314 ...
21 mars 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Klass 5A laddar för kvartsfinal i Vi i femman
2440 klasser och närmare 50 000 elever kämpade för att kvalificera sig till kvartsfinalen i Vi i femman. Av de åtta klasser i området P4 Örebro...
20 mars 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

bildspel Derbyseger gör LIF Lindesberg obesegrade i serien
Efter fullt tryck i arenan med 1 642 personer på läktarna, så blev det en derbyseger för LIF Lindesberg. Segern gör att LIF Lindesberg avslutar ...
19 mars 2023 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Aleksander Lazarevic firar 35 år som tränare. Foto: Camilla Lagerman

35 år som tränare: ”Har gjort mig till en bättre människa”

Efter hela 35 år som tränare brinner passionen för fotbollen fortfarande lika starkt hos Aleksander Lazarevic. I en öppenhjärtig intervju berättar han om sina år inom sporten, och vad som format honom till den människa och ledare han är idag.
– Jag ville egentligen bli präst, men jag tror inte jag skulle blivit en så bra sådan, skrattar han.

17 mars 2023 klockan 13:05 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Camilla Lagerman

Två män grovt misshandlade i natt

Natten till fredag skall två män i 20-årsåldern respektive 45-årsåldern ha blivit misshandlade i centrala Lindesberg. Gärningspersonen skall ha använt ett tillhygge och polisen har rubricerat händelsen som grov misshandel.

17 mars 2023 klockan 09:44 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Trädgårdsmästarens tips inför våren och odlingssäsongen

Våren närmar sig med stormsteg och det börjar så smått bli dags att ruska liv i växtligheten ...

Handbollsderby med Publikkronan avslutar säsongen

Handbollssäsongen i Lindesberg avslutas med ett handbollsderby med fri entré, där varje gästade person st...

Undersökning visar att det preventiva arbetet mot självmord behöver förbättras

Nyligen publicerade den ideella organisationen Suicide Zero sin ...

Annons


Lindbackaskolan i Lindesberg. Foto: Camilla Lagerman

Kosmetiska åtgärder löser inte skolstöket

INSÄNDARE/DEBATT: Vill man på riktigt komma tillrätta med stök i skolorna räcker det inte med kosmetiska åtgärder!

15 mars 2023 klockan 11:36 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Fonus startar samtalsgrupp för människor i sorg: ”Lätt att bli ensam”

När en närstående avlider kan det kännas som att tiden stannar till, och...

Miljöpartiets Per Bolund besökte Linde energis anläggningar i Fellingsbro

I ett ymnigt snöfall besökte Miljöpartiets språkrör, Per Bolund, Linde energis ...

Med plåtslageri i generna tog Pontus SM-guld

Under sex timmar kämpade sex finalister om att ro hem titeln ”Sveriges bästa unga plåtslagare 2023”. Efter ...

En person skadad efter singelolycka: ”Blodig i ansiktet och ryggsmärtor”

En man i 20-årsåldern har förts till sjukhus med bland annat ryggsmä...

LIF Lindesbergs P16-lag jagar SM-guld

I helgen blev det klart vilka åtta lag som är klara för finalspel inom USM i P16-klassen. Det var tjugo jämna lag som ...

Kvinna misstänks ha kört bil påverkad av narkotika

En kvinna i 50-årsåldern misstänks för drograttfylleri och narkotikabrott genom eget bruk.

Tamara Wilson är grevinnan Elsa, som blir falskt anklagad för mord. Foto: Marty Sohl/Metropolitan Opera

Musikälskaren inför helgen: ”Musiken berör mig, så tårarna rinner”

Lillemor från Bångbro kommer utan tvekan att vara på plats, när det är opera på bio i Lindesberg lördag den 18 mars – både för att det är live från Metropolitan och för att Richard Wagner gjort musiken. Lillemor Wiker älskar musik.

13 mars 2023 klockan 13:58 av Hans Andersson Visa hela artikeln

LIF håller sig obesegrat inför derbyt
Trots att LIF Lindesberg har säkrat nästa säsong i Allsvenskan, så vill man inte lugna ner sitt spelande. Truppen vill gå obesegrade genom serien...
12 mars 2023 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Babsans Bankir blir Årets Häst på travgalan
Varje år har Fornaboda och Örebrotravet sin gemensamma travgala och i år var inget undantag. De senaste åren har travgalan varit digital, efter sp...
11 mars 2023 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Punkfesten tillbaka på Hillstreet: ”Väldigt lyckat”
Om två veckor är det dags att damma av nitarna och vaxa tuppkammen. Då kommer fjolårets succé Linde Punkfest ånyo inta scenen i Kultur- och ...
10 mars 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2023-03-09

2023-03-09

2023-03-08

2023-03-07

2023-03-06

2023-03-06

2023-03-06

2023-03-05

2023-03-04

2023-03-03

2023-03-03

2023-03-02

2023-03-02

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2023-03-25 16:02