Försäljningen av villatomterna i Lindesby har inte gått så bra som man hade hoppats på. När området färdigställdes hösten 2005 så fanns en lång lista över intressenter, men endast fem av dessa valde att fullfölja planerna och köpte en tomt. Därefter har i stort sett inget nytt hänt, därför har man nu valt att ta hjälp av stadens mäklarfirmor för att sälja tomterna.
Kommunens nya exploateringsenhet, Linde Exploatering AB, har visserligen satt lite fart på marknadsföringen lokalt, bland annat genom att skylta friskt om ”tomter till salu” på olika platser. Ett gott initiativ som dock har sina begränsningar. Lindesby var trots allt tänkt att locka inflyttare i första hand och då gör skyltarna inte någon större nytta. Just därför och med anledning av det just nu ”ljumma intresset” så har man valt att ta hjälp av mäklarna i stan.
Björn Carlson på Linde Exploatering AB anser att det är lämpligt att prova om mäklarna kan få napp eftersom de trots allt har ett väldigt brett kontaktnät – även utanför kommungränsen.
-Jag tror att det kan vara värt att prova det här, och jag har faktiskt redan nu varit i kontakt med en av mäklarfirmorna och informerat om vad vi vill. Samtliga mäklare kommer att få en lista över de lediga tomterna som finns kvar i Lindesby och alla mäklare kommer att ha full frihet att sälja vilka av tomterna de vill. Mot provision naturligtvis, tillägger Björn Carlson.
Med draghjälp av mäklarna hoppas man skapa direktkontakt med eventuella intressenter på andra orter i andra kommuner och län. Att Stockholmare ofta blickar åt Bergslagen är en av många anledningar till att hoppet om Lindesby lever vidare. Men gällande våra grannar ca 4 mil söderut är det betydligt svårare. Att sälja Lindesby i Örebro – ”det går aldrig”. Eller?
Klurigt att locka Örebroare
Lindesby skulle bli stadens morot att locka hit nya invånare från Örebro med omnejd. Åtminstone hoppades man på den effekten. Men så blev det aldrig och även om mycket kan förklaras med den bristfälliga marknadsföringen, så är inte det hela förklaringen ändå, hävdar en av mäklarfirmorna i staden som ofta kommer i kontakt med folk i Örebrotrakterna.
-Jag tror inte lägre priser och attraktiva lägen alltid styr folks val, förklarar Karin Gustafsson på Mäklarhuset Wijkströms.
Lindesberg i sig är helt enkelt inte tillräckligt attraktivt alla gånger.
-Erfarenheten säger mig att Lindesberg måste kunna erbjuda mycket mer för att locka hit folk från Örebro. Vad jag har fått höra från Örebroarna själva, som har varit här och tittat på hus men avstått från att köpa, är att Lindesberg inte har något att erbjuda och att man därför väljer bort Linde. Man vill ha liv och rörelse, ett bredare utbud av aktiviteter, nöjen och sådana saker som man tagit för vana i Örebro, säger Karin.
På lördag den 21 september är det återigen dags för Frövi judos egna tävling, Linde Judo Open. Sedan starten 2016 har man ständigt slagit nya rekord i antalet anmälda, och så även i år.
– Förra året landade vi på 476 starter, nu är vi redan uppe i 546 med några dagar kvar, säger Johan Orrbo.
INSÄNDARE/DEBATT: Under ca två decennier har vi lyckats bygga upp ett visst ekonomiskt planeringsutrymme. En resultatutjämningsreserv på 70 miljoner som nu tas i bruk samt en planeringsreserv under Kommunstyrelsen på ca 25 miljoner. Kommunen har, som Tomas Klockars (M) säger i Lindenytt 16/9, ett beräknat underskott på drygt 100 miljoner kronor. Nu är resurserna slut. Bra ändå att vi byggde denna ”krockkudde”. Annars hade det varit värre. När Tomas tillträdde sa han i sitt ”linjetal” att kommunen är välskött. Så är det. Kommun har till exempel inte behövt låna till investeringar så som många kommuner behövt. Nu är det annorlunda. Hur har vi hamnat här?
INSÄNDARE/DEBATT: Kommunstyrelsens ordförande och moderat tar det hela med ro?? Varför skapar inte detta panik och krismöten kan man undra? Svaret är enkelt det är varken någon oro eller kris för oss i moderaterna, vi är trygga i vår politik och våra värderingar, dom håller vi fast vid.
Med biljettången klippte Rosemarie Rudenvall guldbiljetten och förkunnade Galleri OCH i Frövi tågstation invigt.
– Det här är en dröm som går i uppfyllelse. Vi är på en tågstation, så istället för att klippa ett band så klipper vi biljetten, förklarade Rosemarie innan det var dags att öppna dörrarna för de första besökarna.
När Sveriges forne statsminister Stefan Löfven (S) anlände till Lindesberg vid lunchtid på måndagen, hade han ett späckat schema framför sig. Förutom att han gästade Rotarys möte, hann han även med att besöka solparken i Vässlingby samt att inviga Industriutställningen i Bergsparken.
– Det händer otroligt mycket inom energiområdet, och det måste hända mycket om vi ska få ihop det, så det vill jag gärna lära mig mer om, berättar han.
Tisdagens Rotarymöte på Stadshotellet i Lindesberg blev ett mycket välbesökt sådant, då Sveriges forne statsminister Stefan Löfven (S) höll föredrag inför församlingen.
– Just nu är vi inne i en situation där politiken inte alltid visar sig från sin bästa sida, sade Löfven när han pratade om den europeiska politiken.
När Lions tidigare under året meddelade att man inte längre hade orken att driva Lindemarken vidare, klev Lindlövens IF in som ny arrangör. Under en pressträff på fredagen berättar man mer om hur upplägget kommer se ut, när marknaden återvänder till centrum igen.
– Vi ska göra så gott vi kan för att alla ska vara glada och nöjda, och att det blir en fortsättning, säger Arne Öhman från Lindlöven.
INSÄNDARE/DEBATT: Man kan inte låta bli att undra över de avvägningar som Regionstyrelsen i Örebro, efter ett anbudsförfarande, funnit att de privata företaget CAPIO vunnit och kommer att utföra den specialistvård som hittills bedrivits av lasarettet i Lindesberg. Eftersom nämnda ”anbudsförfarande” tycks vara höljt i dunkel, vore det intressant att få mer information om tillvägagångsätt och omfattning avseende förfarandet.