DEBATT: Antagligen är det allra enklaste, billigaste och i nuläget mest effektiva sättet att begränsa virusets spridning en kombination av massivt testande och att så snabbt som möjligt sätta större delen av landet i karantän under en begränsad tid, skriver Mikael Ahlström på SvD:s ledarsida.
Åtgärderna för hur spridningen av coronaviruset och sjukdomen covid-19 skall stoppas, skiljer sig kraftigt mellan olika länder i världen. I Sverige hanterades situationen initialt med silkesvantar medan flera asiatiska länder satte på sig boxningshandskarna redan i första ronden. På SvD:s ledarsida skriver Mikael Ahlström, att de asiatiska exemplen är något som fler länder borde följa.
Sedan Kina i mitten av januari släppte det nya coronavirusets genetiska sekvens fick flertalet sydkoreanska privata företag snabbt licens att tillverka testkit som till 95% kan identifiera viruset. Redan i början av februari hade omkring 140 000 personer kunnat testats och kapaciteten idag ligger på 10 000 tester dagligen. Detta har inneburit att man på kort tid kunnat identifiera smittzoner som därmed begränsats från fortsatt smittspridning och redan konstaterat sjuka har snabbare fått adekvat vård. Det här menar Mikael Ahlström på SvD:s ledarsida, är anledningen till att t.ex. Sydkorea lyckats mycket bra med att stoppa smittspridningen.
Samtidigt förvånas skribenten över Sveriges ställningstagande – som liknas vid att låtsas som det regnar.
”Till min stora förvåning uttryckte vid den tiden företrädare från Folkhälsomyndigheten att risken för en spridning i Sverige var liten. Mina barn och jag köpte dock ansiktsmasker och handsprit de första dagarna i februari.I skrivande stund ligger vårt lilla rike på 15:e plats i världen över antalet diagnostiserade sjuka. Och här liksom i andra länder är mörkertalet stort. Vi saknar tester, olika typer av skyddsutrustning för vårdens anställda och, gissar jag, tillräckligt många respiratorer.
I Spanien finns det ett uttryck som lyder ”hacerse el sueco”. Det ska tolkas ungefär som att man låtsas som det regnar. En pandemi i Sverige? Nej, sådant händer inte bland våra rödmålade hus med vita knutar och fina krusbär. Missbedömningarna har varit grava.”
Att Sverige agerar sent och med för liten kraft, innebär dock inte att det är för sent att vidta åtgärder som ger resultat, menar Ahlström:
”Även om vi varit mycket senfärdiga har vi nu tagit ett antal steg för att minska spridningen, men ska vi riktigt få bukt med spridningen av viruset så måste vi ytterligare begränsa kontakten mellan människor, testa alla som har symptom eller tror sig haft kontakt med någon som är sjuk, och även skapa möjlighet för de som misstänker att de har haft covid-19 att testa sig.
Antagligen är det allra enklaste, billigaste och i nuläget mest effektiva sättet att begränsa virusets spridning en kombination av massivt testande och att så snabbt som möjligt sätta större delen av landet i karantän under en begränsad tid.”
Stora inskränkningar i medborgarnas frihet och vardag, för att rädda såväl liv som landets ekonomi, tror Ahlström är något vuxna individer har både förståelse för och accepterar i en krissituation av detta slag.
”Historien har visat oss att i situationer snarlika den vi befinner oss i nu, är det de länder eller städer som beslutsamt stänger ner så snabbt som möjligt, som klarar sig bäst – och som också fortast kan öppna igen och börja återhämta sig”, avslutar Mikael Ahlström, grundare av riskkapitalföretaget Procuritas Partners, Stiftelsen Chelha, Charity Rating samt covid-19-sajten Kulihemmet.se.
Läs hela artikeln på Svenska Dagbladets ledare.