INSÄNDARE/DEBATT: För att få ekonomin i balans beslöt Hälso- och sjukvårdsnämnden i september 2019 att reducera antalet arbetade timmar under kvällar, nätter och helger inom området jour och beredskap.
Tjänstemännen visade att det under 2018 endast hade gjorts 26 operationer på operationsavdelningen nattetid i Lindesberg. De beslöt därför att ta bort primärjouren på akutmottagningen i Lindesberg. De rådde närapå enighet om detta i nämnden. Först efter en längre tid uppdagades det att nämndens ordförande inte presenterat verksamhetens hela omfattning. Mellan klockslagen 17.00 och 07.00 behandlades dessutom 2 585 ytterligare patienter av kirurgjouren på akutmottagningen och 1 175 mellan 21.00 och 07.00.
Representanter för de nio partierna i kommunfullmäktige i Lindesberg har nu uttalat stöd för att primärjouren i kirurgi ska återupprättas. Det är emellertid svårt att få stöd för detta hos de flesta regionpolitikerna.
Men när det nu uppdagats att det ursprungliga motivet till indragningen inte håller så har regionens ledning skapat ett nytt motiv. Vid ett möte nyligen med områdeschefen hävdade hen bestämt att AT-läkarna, som ofta går jour, har en alltför kort utbildning.
Vi har en annan uppfattning. En AT-läkare har studerat på universitets läkarlinje i 5,5 år varav hälften teori och hälften praktik. De har då en läkarexamen. Därefter får de söka ett så kallat AT-block för allmäntjänstgöring i 18-24 månader. De benämns då AT-läkare. Efter att ha fullgjort AT och därpå avlagt skriftligt prov får de söka ett specialiseringsblock och efter totalt 12 år är de specialister. En AT-läkare har alltid bakom sig en specialist som kan nås per telefon och komma direkt om så behövs.
Vi menar att AT-läkarna har den kompetens och omdöme som behövs. Vi finner stöd i att i mer än fyrtio år har AT-läkare med gott resultat bemannat primärjourer på akutmottagningar i hela Örebro län och i resten av Sverige.
Det gäller givetvis även i Karlskoga. Eller finns det i regionens ledning en baktanke att nedrusta även i Karlskoga? Kan det vara så regionrådet för Hälso- och sjukvårdsnämnden tänker när hen i NA den åttonde april skriver att hen ”håller fast vid principen om att alla invånare ska få mesta och bästa möjliga vård för sina skattepengar. Det gäller i hela länet och både i dag och i morgon.” Gäller det också verksamheterna i Karlskoga och Lindesberg?
Lindesberg 2021-04-10
Ingemar Engstrand och Peter Jilke. Läkare.
Lisbeth Axelsson. Ekonomi- och IT-chef.
Vi har arbetat på Lasarettet i Lindesberg och är nu pensionärer.
PS En viss förändring av läkarutbildningen kommer senare i år men
utbildningstiden blir inte kortare. DS
Klockan 03.00 på fredagsmorgonen ljöd larmet. Det var dags att ge sig ut i vildmarken och beskåda 2025 års första orrspel.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Löa friskola har blivit något av specialister när det gäller att bygga spektakulära fågelholkar. För tredje året i rad har skolan nämligen tagit plats som en av 15 finalister i SM i fågelholk. Av totalt 750 inskickade bidrag finns deras finurliga alster ”Fredsduvan” med bland de utvalda. Årets tema för fågelholken har koppling till världsläget.
– Vi har pratat en del i skolan om krig, FN, fred och frihet, och då var det någon i gruppen som kom på idén att vi skulle göra en fredsduva, berättar Annette Alexandre, klasslärare för förskoleklassen och projektledare för fågelholksbygget på Löa friskola.
Måndagen den 1 april 2024 fick de beskedet som alla föräldrar fruktar – deras son hade omkommit i en fruktansvärt tragisk olycka. På dagen ett år senare vill föräldrarna rikta ett stort tack till alla som funnits där i sorgens mörkaste dagar, i saknaden av Andreas.
Biljettförsäljningen till 2025 års Caprice med Manskören Harmoni har rusat ända sedan plåtarna släpptes vid månadsskiftet november/december. För att ingen skall behöva vända i dörren på grund av lapp på luckan, öppnar man nu ännu en sidoläktare för att försäkra sig om att alla som vill ska få chansen att se showen – som i år kommer med en extra krydda.
De är de allra första vårfåglarna. De börjar att ropa under natten redan under den tidiga vårvintern. Jag talar om ugglorna. Nu är det nämligen deras högtid, en tid man kan höra dem ropa i våra skogar.
INSÄNDARE/DEBATT: Ytterligare försämring för människor, ekonomi och miljö i Bergslagen är aktuellt I Lindesberg har Staten centralt ett servicecenter. Där erbjuds vägledning och service för Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket, Pensionsmyndigheten och Skatteverket.
Förra året skapade förändringarna i avfallsförordningen stor förvirring, särskilt när det handlade om majbrasor och eldning av trädgårdsavfall. Nu har regeringen reviderat lagstiftningen, vilket innebär att fastighetsinnehavare återigen får elda trädgårdsavfall under vissa förutsättningar. Dessutom har kravet på dispens för majbrasor tagits bort, vilket innebär att dessa nu kan hållas utan särskilt tillstånd.