Midnattssolsrallyt gör dubbla stopp i Lindesberg

På torsdag rullar Midnattssolsrallyt in i Lindesberg. Både bilar, publik och servicefordon kommer då att inta stadens gator. För att få all fakta inför den stora rallyfesten tog LindeNytt ett snack med oraklet Johnny Johansson.

Midnattssolsrallyt är ett klassiskt inslag i den svenska sommaren. Rallyts rötter går tillbaka till 1950, då den startades som en modern tävling med internationella deltagare. Efter 1964 lades dock rallyt ner och inte förrän 2006 återupptogs det. Nu som då är det Kungliga Automobil Klubben, KAK, som står som arrangör och imorgon är det dags att inviga årets upplaga av norra Europas kanske största tävling för historiska bilar.

Start och mål äger rum vid Rocklunda-området i Västerås. Därifrån sätter sedan bilarna fart på torsdagsmorgonen för den andra etappen som går i västlig riktning, ett vädersträck man sedan följer hela vägen till Lindesberg. Där rullar ekipagen in på Banvägen för ett lunchstopp mellan de olika sträckorna.

– Den första tävlande kommer klockan elva för ett 45 minuter långt uppehåll. Bilarna både försvinner och kommer en efter en. I den stilen rullar det sedan på med 165 bilar, servicefordon och bussar, berättar Johnny Johansson.

Rallyprofilen blickar ut från sitt Lindegården och ser den långtidsparkering där servicefordonen ska hålla till. Just området längs med Bangatan beskriver han som en marknad, där man räknar med över tusen besökare. Publiken kommer att få se ekipagen rulla förbi och kan även följa tävlingarna via radiosändningar.

– Efter stoppet tar man sig vidare upp mot campingen i Riddarhyttan, som är nästa sträcka. Den kallas för Lien.

Gott om kända ansikten i rally

Sträckan som startar i Riddarhyttan löper sedan västerut fram till Rönningsvägen. Därefter styr ekipagen tillbaka mot Lindesberg för ytterligare ett stopp, denna gång för service vid Lindehov. Johnny Johansson berättar att den ursprungliga tanken var att lägga servicestoppet på industrirakan. Han själv tyckte dock att det passade bättre vid Lindehov, där Lindlöven nu kommer att ha försäljning.

– Här har ju de en gyllene chans att göra lite pengar. Det kommer att bli lika tjockt med folk däruppe som nere på stan. Så även på den parkeringen blir det 165 bilar, servicebussar och svansen som följer efter, förklarar Johnny som ser fördelar med att ha dubbla stopp i staden.

– Det är ju en arbetsdag tyvärr, men de som inte hinner ner på stan kan ändå ta sig till Lindehov på eftermiddagen. På så sätt får alla se lite av evenemanget.

Som gammal rallykung har Johnny själv en gedigen erfarenhet från att åka Midnattssolrallyt. Detta år är han dock bortrest på arbete och går därmed miste om chansen. Men i hans ställe finns det gott om andra kända ansikten som ställer upp, däribland hockeyprofilen Curt Lundmark.

– Han har blivit väldigt frälst av det här, berättar Johnny.

Bilarna måste vara 30 år gamla

När det kommer till lokal nivå representeras Bergslagen framförallt av Janne Westlund. Johnny pekar ut Janne som en skicklig förare som brukar ligga med på topp 10-listan. Men den stora förhandsfavoriten finner man med startnummer 107, i form av Stig Andervang.

Själva konceptet Midnattssolsrallyt riktar sig till äldre modeller. Reglerna säger att bilarna måste vara minst 30 år gamla och tävlingen är uppdelad i flera mindre klasser, men med två huvudklasser. Dessa utgörs av Historic (tävlingsbilar i maximal fart) och Regularity (standardbilar med en maxhastighet).

– Det fungerar på så sätt att det finns det en tävling där de åker så fort som möjligt mellan två punkter. Sen finns det även en tävling där man ska ligga så nära 50 kilometer i timmen i genomsnitt som möjligt. Med andra ord är tävlingen uppdelad i två klasser, förklarar Johnny Johansson.

Uppskattningsvis kommer närmare 100 000 åskådare att följa tävlingarna som pågår från onsdag till lördag kväll. Publiken kan hela tiden hålla sig uppdaterad, dels via webben men även via den Facebook-bil som ska åka parallellt med ekipagen. Johnny Johansson beskriver rallyt som en väldigt speciell och uppskattad tävlingsform.

– På Midnattssolrallyt knallar folket ut ur sina stugor och sätter sig i en tältstol vid den vanliga vägen. Där sitter det sedan gubbar och gummor och dricker gott, vinkar åt bilarna och tar kort. Och varför gör de så? Jo, för att de får se gamla bilar och kan säga ”titta, en sådan där hade jag när jag var ung”.

Publicerad 23 juni 2015 klockan 16:37


Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Simon Ongeri, en målvakt med framtiden framför sig Foto: Hasse Persson

Lånetiden är klar – Ongeri tillbaka i Aranäs

Tre matcher återstår för LIF Lindesberg, samtliga framflyttade till följd av pandemin. Dessvärre kommer matcherna att ske utan lagets inlånade målvakt Simon Ongeri, som redan under helgen återgår till sitt ordinarie hemmalag HK Aranäs.
– Simon var inte inlånad till oss, under de resterande matchernas ursprungliga datum, säjer Ricky Nordahl.

7 mars 2021 klockan 17:08 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Värnamo slog ut Linde ur SM-slutspelet

Det blev ingen längre resa i SM-slutspelet för Linde Volley. Efter förlusten på hemmaplan mot Värnamo i åttondelsfinalen, lyckades laget från Jönköping att segra i returmötet när Linde stod som gäster. Säsongen har därmed satt sin punkt för Linde Volley, som har en minst sagt udda säsong att se tillbaka på.

6 mars 2021 klockan 21:52 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Inget återkval för Lindlöven

Efter en ren utklassning mot Grums med 7-0 på hemmaisen, fortsätter Lindlöven sina målrika matcher. Med tre nya poäng till ...

bildspel Förlust trots ett starkt försvarsspel

LIF Lindesberg visade upp ett gigantiskt försvarsspel, när tabellettan Hammarby gästade arenan under fredagskvällen. ...

bildspel Makalös utklassning av Lindlöven

Röös-matchen skulle spelas där Lindlöven skulle hylla sin stora supporter Ernst Röös. Matchen var gratis att se genom ...

Foto: Hasse Persson

bildspel En seg start blev avgörande

Åttondelsfinalen är igång. Två matcher ska spelas, där en seg start gav den första segern till gästande Värnamo. Fina upphämtningar gjordes av hemmalaget, som inledningsvis ändrade 11-22 till 23-24. Med 1-2 i set och ett inledande 0-5 när det sista setet tog sin start, blev det däremot för mycket.

3 mars 2021 klockan 21:04 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Axel Magnusson blev 100%-ig som straffskytt Foto: Hasse Persson

bildspel Oavgjord drabbning gav en poäng

VästeråsIrsta gästade arenan under onsdagskvällen och bjöd upp till en jämn kamp. Trots ständiga ledarskiften under matchens gång, kunde inget av lagen komma till kritan och spela in något större avgörande. Trots fem straffmål från Axel Magnusson och en storspelande Simon Ongeri i målet, fick båda lagen dela på poängkakan.

2 mars 2021 klockan 21:22 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Linde Volley laddar mot slutspel
Bäst av två matcher mot Värnamo. Det är förutsättningarna, när Linde Volley går in för SM-slutspelets inledande åttondelsfinal. Med ett ...
1 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Gratis hemmamatch när Röös hyllas
Lindlövens IF ger alla som vill, chansen att se onsdagens hemmamatch mot Grums, genom HockeyEttans sändning utan kostnad. Detta när föreningen, f...
1 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tiomålsförlust i Alstermo
Det blev en stor förlust, när LIF Lindesberg gästade tabellfyran Amo under söndagen. De tekniska felen avlöste varandra, medan Amos målvakt såg...
28 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Hasse Persson

En förlust avrundade grundspelet

Det blev en förlust i grundseriens sista match, inför SM-slutspelet. Stora upphämtningar genom matchens gång, där 20-11 blev 24-23, följde Lindelaget genom matchen. Något som gav positiva besked från Linde Volley, som nu kommer att ladda upp, inför ett spel i åttondelsfinalen.

27 februari 2021 klockan 18:15 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Ny förlust för Lindlöven

Fyra förluster inom de senaste fem matcherna, är Lindlövens aktuella facit när Vårserien närmar sig sitt slut. Nitton minuter efter matchens första nedsläpp, kunde Lindlöven spela in 0-1. En ställning som snabbt ändrade sig till 2-1, inom loppet av fyra minuter på isen. Uppkommande matcher är nu viktiga, för att slippa återkval.

26 februari 2021 klockan 21:44 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Tuff förlust mot tabelljumbon

Säsongens sista möte mot Malung spelades under onsdagskvällen, i Lindehov. Båda lagen bjöd på ett svajigt spel, där Lindlö...

bildspel Otrolig vändning gav storslagen seger

Från ett sjumålsunderläge i halvleksvilan, till en fyramålsseger. När den andra halvleken spelades igång, hade Rimbo...

Lindlöven tog en poäng mot Kumla

Vårserien är en svajig historia för Lindlöven, som tidigare stod med fyra raka segrar. Efter sextio spelade minuter i sitt...

Annons

Foto: Hasse Persson

bildspel Förlust mot snabbspelande Engelholm

Grundspelets sista hemmamatch spelades mot vassa Engelholm under lördagen. Hemmalaget bjöd upp till kamp, men fick svårt att möta tabelltreans spel vid flera tillfällen under matchen. Trots ett starkt hemmaspel vid sina ställen, fick Linde Volley se sig slagna efter tre set.
– De spelade mycket snabbare än oss, kommenterar Ida Larsson.

20 februari 2021 klockan 16:42 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Ny seger för Linde Volley

Efter fyra rysarset, kunde Linde Volley jubla in tre nya poäng till Elitseriens tabell. Starka prestationer gjordes från hela laget...

Jätteförlust mot Surahammar

Lindlöven hade inte sin bästa dag, när laget tog sig till Surahammar under söndagen. Bortamatchen slutade med en total ...

Bortaförlust trots upphämtning

Tabelltrean Kungälv bjöd på ett snabbt och högt tryck, när LIF gästade bohuslänningarna under lördagen. Motståndarlaget...

bildspel Lindlövens vinnarsvit avbröts på hemmaisen

Efter fyra raka triumfer såg det positivt ut för Lindlöven under fredagen. Trots brist bland hemmalagets backar...

Coronasäkrat Vasalopp för de små skidåkarna

Nästa söndag, den 21 februari, går Barnens Vasalopp av stapeln med start i Fritidsbyn i Lindesberg. Totalt ...

Lindlöven med fyra raka segrar

Lindlöven har hittat fram till ett riktigt vinnartåg. Under onsdagskvällen gästade man Grums, där man säkrade sin fjärde ...

Foto: Hasse Persson

bildspel Hemmaseger genom tre raka set

RIG Falköping bjöd upp till kamp när de gästade Arenan under lördagen. Trots tappra försök, fick man svårt att slå ett laddat Linde Volley som bjöd på ett lugnare spel än på länge. Martina Konecna var tillbaka från sjukdom och visade direkt, en stort längtan av spel i Elitserien som ledde till tre raka setsegrar.

6 februari 2021 klockan 16:42 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Härlig hemmaseger i tabelltoppmötet
Det blev ett stort hemmajubel när Vårserien spelade ett tabelltoppmöte i Lindehov. Lindlöven låste matchen redan i den andra perioden, för att ...
5 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Farlig förlust för LIF Lindesberg
Det blev en tung match på hemmaplan när Kärra gästade Arenan. Trots en, målmässigt, jämn inledning, fick Kärra ett för stort övertag i den ...
5 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Seger på bortais efter målrik drabbning
Målvakterna fick en tuff match, när Lindlöven gästade Malung under onsdagen. Elva mål spelades in under matchens gång, där Lindlöven kunde avg...
3 februari 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-01-31

2021-01-30

2021-01-30

2021-01-24

2021-01-24

2021-01-22

2021-01-20

2021-01-19

2021-01-16

2021-01-16

2021-01-15

2021-01-15

2021-01-14

2021-01-13

2021-03-08 20:46