Midnattssolsrallyt gör dubbla stopp i Lindesberg

På torsdag rullar Midnattssolsrallyt in i Lindesberg. Både bilar, publik och servicefordon kommer då att inta stadens gator. För att få all fakta inför den stora rallyfesten tog LindeNytt ett snack med oraklet Johnny Johansson.

Midnattssolsrallyt är ett klassiskt inslag i den svenska sommaren. Rallyts rötter går tillbaka till 1950, då den startades som en modern tävling med internationella deltagare. Efter 1964 lades dock rallyt ner och inte förrän 2006 återupptogs det. Nu som då är det Kungliga Automobil Klubben, KAK, som står som arrangör och imorgon är det dags att inviga årets upplaga av norra Europas kanske största tävling för historiska bilar.

Start och mål äger rum vid Rocklunda-området i Västerås. Därifrån sätter sedan bilarna fart på torsdagsmorgonen för den andra etappen som går i västlig riktning, ett vädersträck man sedan följer hela vägen till Lindesberg. Där rullar ekipagen in på Banvägen för ett lunchstopp mellan de olika sträckorna.

– Den första tävlande kommer klockan elva för ett 45 minuter långt uppehåll. Bilarna både försvinner och kommer en efter en. I den stilen rullar det sedan på med 165 bilar, servicefordon och bussar, berättar Johnny Johansson.

Rallyprofilen blickar ut från sitt Lindegården och ser den långtidsparkering där servicefordonen ska hålla till. Just området längs med Bangatan beskriver han som en marknad, där man räknar med över tusen besökare. Publiken kommer att få se ekipagen rulla förbi och kan även följa tävlingarna via radiosändningar.

– Efter stoppet tar man sig vidare upp mot campingen i Riddarhyttan, som är nästa sträcka. Den kallas för Lien.

Gott om kända ansikten i rally

Sträckan som startar i Riddarhyttan löper sedan västerut fram till Rönningsvägen. Därefter styr ekipagen tillbaka mot Lindesberg för ytterligare ett stopp, denna gång för service vid Lindehov. Johnny Johansson berättar att den ursprungliga tanken var att lägga servicestoppet på industrirakan. Han själv tyckte dock att det passade bättre vid Lindehov, där Lindlöven nu kommer att ha försäljning.

– Här har ju de en gyllene chans att göra lite pengar. Det kommer att bli lika tjockt med folk däruppe som nere på stan. Så även på den parkeringen blir det 165 bilar, servicebussar och svansen som följer efter, förklarar Johnny som ser fördelar med att ha dubbla stopp i staden.

– Det är ju en arbetsdag tyvärr, men de som inte hinner ner på stan kan ändå ta sig till Lindehov på eftermiddagen. På så sätt får alla se lite av evenemanget.

Som gammal rallykung har Johnny själv en gedigen erfarenhet från att åka Midnattssolrallyt. Detta år är han dock bortrest på arbete och går därmed miste om chansen. Men i hans ställe finns det gott om andra kända ansikten som ställer upp, däribland hockeyprofilen Curt Lundmark.

– Han har blivit väldigt frälst av det här, berättar Johnny.

Bilarna måste vara 30 år gamla

När det kommer till lokal nivå representeras Bergslagen framförallt av Janne Westlund. Johnny pekar ut Janne som en skicklig förare som brukar ligga med på topp 10-listan. Men den stora förhandsfavoriten finner man med startnummer 107, i form av Stig Andervang.

Själva konceptet Midnattssolsrallyt riktar sig till äldre modeller. Reglerna säger att bilarna måste vara minst 30 år gamla och tävlingen är uppdelad i flera mindre klasser, men med två huvudklasser. Dessa utgörs av Historic (tävlingsbilar i maximal fart) och Regularity (standardbilar med en maxhastighet).

– Det fungerar på så sätt att det finns det en tävling där de åker så fort som möjligt mellan två punkter. Sen finns det även en tävling där man ska ligga så nära 50 kilometer i timmen i genomsnitt som möjligt. Med andra ord är tävlingen uppdelad i två klasser, förklarar Johnny Johansson.

Uppskattningsvis kommer närmare 100 000 åskådare att följa tävlingarna som pågår från onsdag till lördag kväll. Publiken kan hela tiden hålla sig uppdaterad, dels via webben men även via den Facebook-bil som ska åka parallellt med ekipagen. Johnny Johansson beskriver rallyt som en väldigt speciell och uppskattad tävlingsform.

– På Midnattssolrallyt knallar folket ut ur sina stugor och sätter sig i en tältstol vid den vanliga vägen. Där sitter det sedan gubbar och gummor och dricker gott, vinkar åt bilarna och tar kort. Och varför gör de så? Jo, för att de får se gamla bilar och kan säga ”titta, en sådan där hade jag när jag var ung”.

Publicerad 23 juni 2015 klockan 16:37


Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Le Crack Sox inledde dagen med Markus B Svedberg. Foto: Timmy Lundegård

bildspel Fornaboda inledde travveckan

Både antalet hemmahästar och deltagande ekipage var mindre än vanligt, men kvaliteten på måndagens tävlingar höll sig i topp. Nio lopp kördes där den lilla publikskaran bjöds på allt från både överlägsna uppvisningar, till målgångsdramatik.

14 juni 2021 klockan 18:47 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Rikard N Skoglund och Esplanad tackar för publikens applåder. Foto: Timmy Lundegård

bildspel Travpubliken är tillbaka!

Det bjöds på en riktig sommarvärme och trippla banrekord, när hundra personer fick fira Sveriges Nationaldag på Fornabodas publikplats. Ett insläpp av publik var högt uppskattat bland den deltagande publiken, men även av de aktiva kuskarna.
– Det blir faktiskt roligare i loppen, säger Carl-Erik Lindblom.

6 juni 2021 klockan 20:11 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Nu släpps biljetter till travet!

Vill du fira nationaldagen på travet? Nu har du chansen! Under tisdagen meddelade Fornaboda Travbana att de säljer sina fö...

Rekordtid i Lindesbergs Stora Pris

Debutantsegrare, hemmaseger och strålande sol! Fornabodas ponnytravdag bjöd på tio intressanta ponnylopp, som alla slutade ...

bildspel Skrällar och glädje på regnigt Fornaboda

Regnet intog Fornaboda under söndagstävlingarna, men det gjorde även söndagens stora spelform Grand Slam 75. Fina...

En efterlängtad syn på läktaren! I sommar kommer publiktaket att höjas till utomhusarrangemang Arkivfoto: Hasse Persson

Tre sporter ger sina tankar om publikfrågan

Från den första juni kommer nya restriktioner att gälla inom coronahanteringen. På förhand låter det som goda nyheter för sportkulturen, då publik kan komma att tillåtas under sommaren. För att få en bättre inblick inför den nya månaden, tog Lindenytt kontakt med tre stora lokala publiksporter, som ger sina synvinklar av de kommande restriktionerna.

19 maj 2021 klockan 14:30 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Trots ett mycket kort trafikstopp, rullar trafiken på riksväg 50 Foto: Timmy Lundegård

Hästinfångare sökes: ”Sådana rådiga ingripanden ska hedras”

Efter en oturlig körtur i Dalskogen, strax utanför Lindesberg, lyckades en häst komma lös vid 15-tiden under tisdagen. Hästen tog sig ut på riksväg 50 vilket skapade ett trafikstopp, men tack vare ett rådigt ingripande från en okänd ung kvinna lyckades man snabbt fånga in hästen.
– Min högsta önskan just nu, är att få kontakt och hedra henne, säger Kåre Axelsson.

18 maj 2021 klockan 18:10 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Nya segerjubel på Fornaboda
Totalt tre hemmaekipage deltog när Fornaboda körde sin andra tävlingsdag för säsongen. En hemmaseger blev det, där Jimmi Ehlers-tränade Danois ...
16 maj 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Simon tog första kusksegern på Solvalla
Fornabodas hemmajubel från lördagens säsongpremiär hade precis lagt sig när natten tog vid. Dagen därpå kom istället nya jubel efter att ...
10 maj 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

bildspel Ehlers visade stallform i premiären
Under lördagen gick startskottet, för Fornabodas nya travsäsong. Det blev stort hemmajubel hos Kopparbergstränaren Jimmi Ehlers, som tidigt sä...
8 maj 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

På lördag inleds Fornabodas nya travsäsong. Arkivfoto: Timmy Lundegård

Fornaboda firar 70 år!

På lördag inleder Fornaboda sin nya säsong, där ”Sveriges grönaste travbana” firar ett stort jubileum. Ett helt nytt lopp med sexsiffrig vinstsumma, en tävlingsserie för ston med en betäckningsrätt i potten och upphöjd status av Bergslagsloppet, är tre nyheter att vänta när Fornaboda Travbana fyller 70 år.

7 maj 2021 klockan 12:09 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Lindesberg Volley. Arkivbild.

Linde Volley döms till stor skuld

Elitserieföreningen Linde Volley, står med ekonomiska problem. Den tidigare tränaren Sébastien Bougeâtre har, genom sitt fackförbund, lagt en stämningsansökan på Linde Volley i samband med uppsägelsen 2018. Tingsrätten har nu lagt sin dom, där Linde Volley ska betala tillbaka cirka 160 000:- till den tidigare tränaren.

3 maj 2021 klockan 19:45 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Nu rivs Lindesbergs curlinghall

Det är ett stort rivningsarbete igång på Ishockeygatan, där den 51-åriga curlinghallen kommer att få ett riktigt ...

bildspel Isabella vann flest ponnylopp under fjolåret

Bara några kilometer från Fornabodas ovala tävlingsbana bor Isabella Jansson Wiklund, Sveriges segerrikaste ...

Fler bollar i luften när ytterligare två padelhallar planeras på norra industriområdet

Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att...

Annons

En 2500 kvadratmeter stor padelhall är det senaste tillskottet på Charlottenlunds Handelsplats. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Smygtitta hos Charlottenlunds Padelcenter

Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället för stora tryckpressar fylls nu den drygt 2500 kvadratmeter stora hallen av 6 stycken sprillans nya padelbanor.
– Det som är så bra med padel är ju att det är något som går att utöva även i coronatider, förklarar Per Eriksson som står bakom Lindesbergs nya padelhall.

31 mars 2021 klockan 13:24 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Dubbla nomineringar för Linde Volley

Att säsongens Elitseriespel är över, betyder inte att Linde Volleys säsong är färdig. I veckan kom nomineringarna ...

Värdiga vinnare på digitalt Travfirande

En stjärna avtackades och priser delades ut under lördagskvällen. Även om Örebro och Fornabodas årliga travgala ...

bildspel LIF avslutar säsongen på elfte plats

Den minst sagt speciella handbollssäsongen är i mål. Skånela gästade arenan för vad som skulle bli ett stort må...

Nästjumbon säkrade sitt kontrakt

Efter att Torslanda blivit av med sin seger från i lördags, hade LIF chansen att ta ett högt kliv i den Allsvenska tabellen...

Max Lalander avslutar sin hockeykarriär

Med 9-2 mot Surahammar på hemmaisen, så tog säsongen slut för Lindlöven under söndagen. Direkt efter matchen kom d...

bildspel Storslagen avslutning för Lindlöven

9-2 efter sextio spelade minuter, blev resultatet när Vårserien skulle avslutas. Surahammar bjöd på tjuriga miner och ...

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Förlust med två matcher kvar

Med bara en seger ifrån att säkra nästa säsong, åker LIF Lindesberg tomhänta från Torslanda under lördagskvällen. Bortamatchen blev en fartfylld drabbning, där båda lagen hade stora problem i sina spel att arbeta med. Förlusten kom tidigt i matchen för LIF, som aldrig riktigt hittade rätt med sitt anfallsspel.

13 mars 2021 klockan 18:09 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Lindlövens kvalchanser lever!
Det blev seger för Eskilstuna Linden när dessa gästade Surahammar under fredagen. Detta innebär att tre lag ännu har en chans att spela sig till ...
12 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Lånetiden är klar – Ongeri tillbaka i Aranäs
Tre matcher återstår för LIF Lindesberg, samtliga framflyttade till följd av pandemin. Dessvärre kommer matcherna att ske utan lagets inlånade m...
7 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Värnamo slog ut Linde ur SM-slutspelet
Det blev ingen längre resa i SM-slutspelet för Linde Volley. Efter förlusten på hemmaplan mot Värnamo i åttondelsfinalen, lyckades laget från J...
6 mars 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-03-05

2021-03-05

2021-03-03

2021-03-03

2021-03-02

2021-03-01

2021-03-01

2021-02-28

2021-02-27

2021-02-26

2021-02-24

2021-02-21

2021-02-21

2021-02-20

2021-06-19 14:29