Midnattssolsrallyt gör dubbla stopp i Lindesberg

På torsdag rullar Midnattssolsrallyt in i Lindesberg. Både bilar, publik och servicefordon kommer då att inta stadens gator. För att få all fakta inför den stora rallyfesten tog LindeNytt ett snack med oraklet Johnny Johansson.

Midnattssolsrallyt är ett klassiskt inslag i den svenska sommaren. Rallyts rötter går tillbaka till 1950, då den startades som en modern tävling med internationella deltagare. Efter 1964 lades dock rallyt ner och inte förrän 2006 återupptogs det. Nu som då är det Kungliga Automobil Klubben, KAK, som står som arrangör och imorgon är det dags att inviga årets upplaga av norra Europas kanske största tävling för historiska bilar.

Start och mål äger rum vid Rocklunda-området i Västerås. Därifrån sätter sedan bilarna fart på torsdagsmorgonen för den andra etappen som går i västlig riktning, ett vädersträck man sedan följer hela vägen till Lindesberg. Där rullar ekipagen in på Banvägen för ett lunchstopp mellan de olika sträckorna.

– Den första tävlande kommer klockan elva för ett 45 minuter långt uppehåll. Bilarna både försvinner och kommer en efter en. I den stilen rullar det sedan på med 165 bilar, servicefordon och bussar, berättar Johnny Johansson.

Rallyprofilen blickar ut från sitt Lindegården och ser den långtidsparkering där servicefordonen ska hålla till. Just området längs med Bangatan beskriver han som en marknad, där man räknar med över tusen besökare. Publiken kommer att få se ekipagen rulla förbi och kan även följa tävlingarna via radiosändningar.

– Efter stoppet tar man sig vidare upp mot campingen i Riddarhyttan, som är nästa sträcka. Den kallas för Lien.

Gott om kända ansikten i rally

Sträckan som startar i Riddarhyttan löper sedan västerut fram till Rönningsvägen. Därefter styr ekipagen tillbaka mot Lindesberg för ytterligare ett stopp, denna gång för service vid Lindehov. Johnny Johansson berättar att den ursprungliga tanken var att lägga servicestoppet på industrirakan. Han själv tyckte dock att det passade bättre vid Lindehov, där Lindlöven nu kommer att ha försäljning.

– Här har ju de en gyllene chans att göra lite pengar. Det kommer att bli lika tjockt med folk däruppe som nere på stan. Så även på den parkeringen blir det 165 bilar, servicebussar och svansen som följer efter, förklarar Johnny som ser fördelar med att ha dubbla stopp i staden.

– Det är ju en arbetsdag tyvärr, men de som inte hinner ner på stan kan ändå ta sig till Lindehov på eftermiddagen. På så sätt får alla se lite av evenemanget.

Som gammal rallykung har Johnny själv en gedigen erfarenhet från att åka Midnattssolrallyt. Detta år är han dock bortrest på arbete och går därmed miste om chansen. Men i hans ställe finns det gott om andra kända ansikten som ställer upp, däribland hockeyprofilen Curt Lundmark.

– Han har blivit väldigt frälst av det här, berättar Johnny.

Bilarna måste vara 30 år gamla

När det kommer till lokal nivå representeras Bergslagen framförallt av Janne Westlund. Johnny pekar ut Janne som en skicklig förare som brukar ligga med på topp 10-listan. Men den stora förhandsfavoriten finner man med startnummer 107, i form av Stig Andervang.

Själva konceptet Midnattssolsrallyt riktar sig till äldre modeller. Reglerna säger att bilarna måste vara minst 30 år gamla och tävlingen är uppdelad i flera mindre klasser, men med två huvudklasser. Dessa utgörs av Historic (tävlingsbilar i maximal fart) och Regularity (standardbilar med en maxhastighet).

– Det fungerar på så sätt att det finns det en tävling där de åker så fort som möjligt mellan två punkter. Sen finns det även en tävling där man ska ligga så nära 50 kilometer i timmen i genomsnitt som möjligt. Med andra ord är tävlingen uppdelad i två klasser, förklarar Johnny Johansson.

Uppskattningsvis kommer närmare 100 000 åskådare att följa tävlingarna som pågår från onsdag till lördag kväll. Publiken kan hela tiden hålla sig uppdaterad, dels via webben men även via den Facebook-bil som ska åka parallellt med ekipagen. Johnny Johansson beskriver rallyt som en väldigt speciell och uppskattad tävlingsform.

– På Midnattssolrallyt knallar folket ut ur sina stugor och sätter sig i en tältstol vid den vanliga vägen. Där sitter det sedan gubbar och gummor och dricker gott, vinkar åt bilarna och tar kort. Och varför gör de så? Jo, för att de får se gamla bilar och kan säga ”titta, en sådan där hade jag när jag var ung”.

Publicerad 23 juni 2015 klockan 16:37


Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Lindlöven avgjorde i förlängning

Det var två jämna lag som möttes när Lindlöven gästade Köping under söndagseftermiddagen, efter en mållös period började målen spelas in från båda lagen och med 2-2 i slutet av den tredje perioden så blev det ett förlängningsspel som avgjorde utdelningen av de tre poängen.

25 oktober 2020 klockan 21:37 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons

Foto: Hasse Persson

Fjärde förlusten för Linde Volley

Med sin fjärde match inom Elitserien framför sig var det en ny bekantskap som skulle mötas i Lindesberg Arena, Umeå-laget IKSU Volleyboll gör sin första säsong i den högsta klassen efter att kvalat in från Division 1 och blev det tredje motståndet på Linde Volleys hemmaplan.

25 oktober 2020 klockan 20:04 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

LIF bjöd på show i Arenan

Med ett slarvigt spel, skott i stolparna och en återkommande Fatlum Ahmeti på LIF-bänken så hade inte Vinslöv någon rolig kvä...

Derbyseger för WSK

Efter att spräckt nollan med en färsk hemmaseger mot Kungsör så var det ett bortaderby mot Örebro som väntade för WSK-truppen, efter ...

Hemmaseger i Lindehov

Med ett segerlöst facit för säsongen gästade Surahammar Lindehov under onsdagskvällen, trots ett tidigt underläge för Lindlöven s...

Arkivbild Foto: Hasse Persson

Förlust efter utdragen straffläggning

Efter ett två-målsunderläge mot tabelltvåan Skövde IK med tio minuter kvar så kom Lindlöven tillbaka starkt och såg till att matchen fick avgöras på straffar, väl i straffläggning krävdes det hela åtta straffskott från vardera lagen för att matchen till slut skulle få en vinnare.

18 oktober 2020 klockan 22:14 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Foto: Timmy Lundegård

WSK tar säsongens första hemmaseger

Med 3-3 inför den avslutande perioden mellan WSK och Kungsör var det en tillsynes jämn drabbning som väntade, trots flera mållägen under matchen så hade WSK svårt att spela in bollen hela vägen men visade vid matchavgörandet att hemmalaget var bäst för kvällen.

16 oktober 2020 klockan 23:07 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Förlust efter en ljus inledning
Med Herman Bosson skadad stod LIF Lindesberg en huvudspelare kort när laget tog lagbussen till Göteborg för att spela mot Kärra HF, efter en ...
16 oktober 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Ny förlust på hemmaisen
Med en ny spännande värvning i laget från SHL så var det ett förbättrat Lindlöven som hittades på hemmaisen under torsdagskvällen, ...
15 oktober 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Ny succé för parahandbollen
Efter en lyckad tjejkväll i arenan så lyckades LIF Lindesberg att nå en ny milstolpe under föregående helg, föreningens parahandbollslag hade å...
14 oktober 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

En jämn drabbning i arenan

Det var inga stora marginaler som avgjorde söndagens Allsvenska hemmamatch mot Kungälv. Det var två jämna lag som gjorde upp redan från matchens första sekund där Gustaf Ekström med bara sekunden kvar lyckas spela in matchens avgörande mål, eller?

12 oktober 2020 klockan 00:56 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Tre nya poäng för Lindlöven

Efter en tung förlust på hemmaplan mot Kumla i fredags så väntade vad som på förhand skulle bli tyngre uppgifter, en bortamatch mot det välkänt tuffa Borlänge stod på matchschemat och trots en seg inledning från Lindlöven så kom Lindelaget ut ur matchen med bästa möjliga resultat.

12 oktober 2020 klockan 00:51 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Förlust mot svårslaget Sala

Ännu utan förlust men samtidigt utan vinst var WSKs inledande facit när uppladdade Sala Silverstaden stod som nästa motstå...

bildspel Nära poäng för Linde Volley

Det var två jämna lag som drabbade samman i Lindesberg Arena under lördagseftermiddagen, Värnamo gästade arenan och trots en ...

bildspel Bildspel från Lindehovs hockeyfredag

BILDSPEL Kumla stod för säsongens andra motstånd i Lindehov, trots fina inspel och lägen för hemmalaget slutade ...

Annons

Nyförvärvet Joey Strada spelade in sitt första mål för Lindlöven Arkivfoto: Hasse Persson

Bortaseger för Lindlöven

Målen blev många under säsongens första bortamatch mot Malung under onsdagen men trots ett inledande underläge så kunde Lindlöven avgöra en stor del av matchen redan i den andra perioden genom Alexander Kovalonok.

7 oktober 2020 klockan 22:24 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

bildspel Straffläggning avgjorde säsongspremiären

Det var heta känslor på Lindehov när Lindlöven inledde sin nya säsong inom AllEttan under söndagen. Målmä...

Tjejkväll ska få fler flickor att idrotta

Som ett steg för att få fler unga tjejer att idrotta väljer nu LIF Lindesberg att göra en satsning som är riktad...

Välförtjänt seger för LIF Lindesberg

Rimbo fick det svårt att utmana om segern under fredagskvällen när ett revanschsuget LIF Lindesberg klev in på ...

Seger efter förlängning

Det var en målrik första period för WSK som spelade sin första Division 2-match för säsongen, det inledande bortalaget IBK Kö...

bildspel Lyft för IFK Lindesberg under pandemin

Coronapandemin ställde in ett stort antal matcher och halverade tävlingssäsongen för IFK Lindesbergs herrlag. Men ...

Oavgjort efter en jämn kamp

LIF Lindesberg bjöd upp till jämn kamp mot det elitseriesatsande Amo HK. Trots en del slarv i anfallet under matchens gång visade...

Teemu Sarna är tillbaka i Linde Volley efter tre års frånvaro Foto: Hasse Persson

Linde Volley inleder Elitserien i arenan

Ifjol blev det en 6:e plats i Elitseriens tabell men med tio nya namn och ett helt nytt lag i laguppställningen så står Linde Volley redo för en ny säsong inom Elitserien, flera bekanta namn finns med i truppen och på lördag får laget sin första chans att testa sina nya spelare.

24 september 2020 klockan 13:02 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Säsongens första hemmamatch väntar
Med två tunga förluster bakom sig så gör LIF Lindesberg sin första hemmamatch för säsongen, på grund av situationen med covid-19 kommer dock ...
23 september 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Storförlust i Västerås
VästeråsIrsta är tillbaka i Allsvenskan efter att spelat upp sig från Division 1 och blev LIF Lindesbergs andra motståndare för säsongen. ...
20 september 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tuff inledning för LIF
Det blev en trist inledning inom Allsvenskans nya säsong för LIF Lindesberg. Det orangea laget inledde starkt med två inledande mål mot seriens ...
12 september 2020 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-09-10

2020-09-07

2020-09-06

2020-09-04

2020-08-26

2020-08-24

2020-08-21

2020-08-16

2020-08-12

2020-08-10

2020-08-03

2020-07-23

2020-07-14

2020-07-08

2020-10-26 08:05