Det var grått, det var kallt och det var risk för regn. Men trots förutsättningarna blev Fornabodas midsommartrav precis samma folkfest som vanligt. De många besökarna fick dessutom se sol istället för regn och följa många rafflande lopp.
Fornabodas klassiska midsommartrav är en tradition med grova rötter. Årets upplaga var redan på förhand uppmålad som en av årets höjdpunkter och nog levde lördagen upp till förväntningarna. Redan vid tolvtiden började publiken att strömma till och de fick direkt följa ett travdrama.
Som en försmak på de större hästarnas uppvisning höll man ett ponnylopp med starttid klockan tolv. Samtidigt som ekipagen trippade fram över banan slog publiken sig ned längs grässluttningarna. Bland de många besökarna fanns ett större sällskap från Arboga, som gjort just midsommar vid Fornaboda till en tradition.
– Det här är det 17:e året i rad som vi är här. Det är en riktig tradition som vi har, berättade en ur gänget.
”Jättenöjda med dagen”
Att vädret dagen till ära inte var någon solskenshistoria störde inte vännerna. Under sina midsomrar längs med travbanan har de vant sig vid det mesta.
– Ja, jag har varit med om värre. För tio år sen var det så dåligt väder så att vi satt inne i husbilen hela dagen. Det regnade så mycket så att man såg inte banan haha!
Den stormen slapp de återuppleva idag. Denna lördag bjöd istället på förvånansvärt fint väder, med svag blåst och stundtals solsken. De dystra prognoserna hade heller inte skrämt bort gästerna och publiksiffran landade på närmare 3000.
– Det var ju dåligt väder i förmiddags. Så med tanke på det är jag väldigt nöjd med 3000, det är en bra siffra, säger Claes Broberg.
Sportchefen fick dessvärre bevittna en incident i lopp nio, där en häst slet sig loss. Men i övrigt förflöt tävlingarna utan problem. De många loppen bjöd på stor underhållning och de tusentals besökarna trivdes med att fira midsommar på hästmanér.
– Vi har haft bra tävlingar, bra spel och bra med publik. Vi är jättenöjda med dagen, summerar Broberg.
Lördagen den 19 juli är det återigen dags att maxa hästkrafterna ur bygdens motorer, då den tredje upplagan av Bergslagens Snabbaste går av stapeln på Linde Raceway.
– Vi hoppas att det blir riktigt roligt och att lindesbergarna tycker det är skoj att det kommer igång igen. Vi har ju märkt att det är väldigt efterlängtat, säger Peter Hayden på SHRA.
Under tisdagen bjöd Lindesbergs kommun in till pressträff, för att presentera Vision 2040. En framtidsvision som ska guida kommunen i beslutsfattande kring viktiga frågor. Huvudbudskapet lyder: ”Med ett jäklar anamma skapar vi det storslagna i det lilla”.
– Det här är en stor dag för Lindesbergs kommun, när vi presenterar Vision 2040, säger Daniel Fagerlund, näringslivsutvecklare.
Under lördagen firade IFK Lindesberg sitt 120-årsjubileum med en riktig fotbollsfest vid Fritidsbyn i Lindesberg. Dagen till ära fick man celebert besök av fotbollsstjärnor som Kevin Walker, Samuel Wowoah och dessutom veteranlaget från Djurgårdens IF.
– Det har varit en toppendag, mycket folk och trevlig stämning, säger Petter Carlsson, ordförande i IFK Lindesberg.
Inte en träningsoverall fanns i sikte när Lindeskolans Idrottscollege prisade sina framstående elever under årets Idrottsgala som gick av stapeln på onsdagskvällen. En gala där årets främsta prestationer bland eleverna på Idrottscollege utsågs, under mycket festliga och glammiga former. Det finaste priset, Årets Idrottare, tilldelades i år Frövi judos stora talang Ingrid Nilsson, som fick priset för tredje gången.
Under den gångna helgen åkte Frövi Judos A-judotrupp bestående av fem aktiva deltagare, till Beverwijk i Nederländerna, för att delta i tre olika tävlingar som är de största i sitt slag. Samtliga deltagare åkte hem med medalj efter starka prestationer i både individuell tävling och kata.
Per Erikssons stiftelse har beslutat att tilldela Bergslagens IF i Lindesberg 417 200 kronor. Pengarna kommer att användas till läx- och språkhjälp, material, lovaktiviteter, trygghetsvärdar samt integrationsprojekt för föräldrar, uppger Jenny Ågren, VD för Adolf Lindgrens och Per Erikssons stiftelser i Örebro, i ett pressmeddelande.
Efter en katastrofal första halvlek från LIF Lindesberg så såg det tidigt klart ut för Uppsala i kampen om kvalplatsen mot Allsvenskan. Mitt under matchens andra halva så gör LIF Lindesberg en makalös vändning och ser även positiva ut mot både Tyrold och duellen mot Uppsala. Trots en stor tiomålsseger så lyckas Uppsala knipa kvalplatsen i Boden, där ett sista mål i Norrland med 30 sekunder kvar blir avgörande.
– Vi tappade kvalplatsen på det jobbigaste tänkbara sättet, säger Joakim Bååk.
Det är sedan tidigare klart att Lindlöven kommer att vara med i slutspelet till HockeyAllsvenskan. Med slutspelsträdets nya utseende så innebär det att Lindlöven kommer att ta den långa resan till Boden, för att inleda slutspelet första två matcher på bortaisen. Trots två tidigare förluster mot Boden under säsongen, så finns det förhoppningar att kunna skrälla.
– Det passar oss bra att vara lite underdogs, säger Lennart Hermansson.