Miljöinspektörer måste ibland agera både miljöbeskyddare och polis. Det är något man på miljökontoret ser som ett dilemma. Anledningen är att man vid ett tiotal tillfällen varje år måste ”sätta dit” en företagare som slarvat med miljölagarna. Något inspektörerna gör med stor vånda.
-Det är inget vi vill göra, men ibland tvingas till. Annars kan vi själva stå åtalade för att inte ha gjort det vi ska i ärendet, säger miljöchef Mats Larsson.
Ibland kan det vara så enkelt som att ett tillstånd gått ut och inte förnyats efter upprepade påtalanden från miljökontoret. Sedan finns det tillfällen då även Lindesbergs miljöchef funderar vad som egentligen ligger till grund för ett åtal.
-Det finns alldeles säkert en gråzon. Ibland slår det nog fel mot vissa enstaka. Men det finns alltid möjlighet att överklaga, det ska man komma ihåg.
I dagens ledare i Svenska Dagbladet får miljöpolisen och de lagar de måste följa en hel del kritik. Bland annat berättar man om hur en företagare blivit anmäld till miljöåklagare för att ha brutit grus ur en täckt han använt i flera år helt lagligt. Tillståndet var inte längre giltigt på grund av att länsstyrelsen krävde kompletterande uppgifter i tillståndet. En annan berättelse är att en lantbrukare dumpat tegel på sin väg och ”åkt dit” då han inte fyllt i en blankett för att få göra så. Resultatet blev att han tvingades betala böter på 25 000 kronor, skriver SvD.
-Jag tycker det låter lite konstigt att tegel klassas som miljöfarligt avfall. I det fallet SvD tar upp kan man fundera vad som hänt egentligen. Det jag kan tänka mig är att tegel, i detta fall från en rivning, innehåller ämnen som kan vara farliga för miljön och därför kräver särskilt tillstånd.
För några veckor sedan kunde vi berätta om ett fall där en företagare, som fraktat grus från en grustäckt i Rya, blev haffad av miljöinspektören. Tillståndet hade gått ut och inte förnyats. Vad som inte framgick då var att miljökontoret agerat helt enligt de föreskrifter man har att gå efter – och mer därtill.
-Vi vill i första hand hjälpa företagare, vi finns till för dom och många håller också kontakt med oss. Jag vet ingen av inspektörerna som vill ”leka polis” och jaga ”miljöbovar”, de mår tvärtom mycket dåligt av att behöva göra så här. Det är med stor vånda de sätter dit en företagare. Att det går så långt som i det här fallet beror på att företaget inte förnyat sitt tillstånd trots att de kontaktats flera gånger, innan vi nu tog dem på plats, säger Mats Larsson.
I just det här fallet visade det sig att företaget brutit grus olagligt sedan december 2001.
-De har haft god tid på sig att förnya tillståndet men inte gjort det, trots att man uppmärksammat dem flera gånger om att göra det. Till saken hör att företaget fraktat bort stora mängder grus under den här tiden, berättar Mats Larsson.
Långa väntetider orsakar problem
Grus i maskineriet beror ofta på långa utredningar och behandlingar av täckttillstånd från länsstyrelsen. Det hävdar Roland Andersson, som har lång erfarenhet av arbetet i och runt detta yrkesområde. Han var med när grustaget i Rya invigdes och har sedan dess varit inblandad i många täcker runt om i området. Att det blivit så oturligt för den företagare som i början av april fick en polisanmälan på halsen för att ha fraktat bort grus utan tillstånd, beror enligt Roland på många saker som krockat totalt.
-Jag har själv talat med honom och vet att han köpt täckten från någon annan. Det han inte visste då var att tillståndet snart gick ut. När det sedan skulle förnyas drog det ut på tiden från länsstyrelsens sida, det tar alltid minst ett halvår innan länsstyrelsen ger besked i dessa ansökningar. Och det visste han inte om. I hans fall kunde man troligtvis inte heller vänta eftersom man ofta ligger ute med stora summor pengar. Gruset var tvunget att levereras. Det är ändå olyckligt när det blir så här, säger Roland.
Att länsstyrelsen tar god tid på sig i sådana här tillstånd beror på den så kallade besvärstiden. Alltså den period det ska finnas möjlighet att överklaga och så vidare.