Region Örebro läns utökade bidrag för glasögon och linser till barn och unga slopas under kommande år, det beslutade hälso- och sjukvårdsnämnden under måndagen. Det innebär att familjer med barn som har allvarligare synfel, från 6 dioptrier och uppåt, endast får standardbidraget på 800 kronor, och får bekosta resten själv.
Enligt lag är Sveriges regioner skyldiga att lämna bidrag för kostnad för glasögon eller kontaktlinser till barn och unga med 800 kronor per person. Region Örebro län fattade dock ett beslut 2019, där man fastställde att, utöver bidraget, även säkerställa att glasögon ska vara kostnadsfria för barn som behöver glas för 6 dioptrier och däröver, det vill säga allvarligare synfel.
När regionen nu behöver spara pengar drar man dock in det extra stödet till barn med allvarligare synfel, då det kostar för mycket. Det innebär att för familjer med barn som behöver glas för 6 dioptrier och däröver får bekosta den delen själva, när den tidigare varit gratis.
– Att minska glasögonbidraget för barn med allvarligt synfel drabbar främst barn i familjer som har en ekonomiskt utsatt situation. Det kan vi aldrig acceptera, säger Rolf Östman, ledamot i hälso- och sjukvårdsnämnden för Vänsterpartiet Region Örebro som motsatte sig beslutet.
Under 2022 var kostnaderna för den del av bidraget som är utöver regionens skyldighet 2,6 miljoner kronor, vilket innebär en besparing i samma omfattning. För de drabbade familjerna blir däremot kostnaderna större efter beslutet, då ett par glasögon anpassade för 6 dioptrier kan kosta flera tusenlappar. I takt med att barnet växer behövs dessutom glasögonen bytas ut oftare.
– I beslutsunderlaget saknas en ordentlig analys av förändringen ur barnperspektiv. Jag vill hävda att regionen därmed inte följer barnkonventionen. Vänsterpartiet var det enda partiet som röstade emot försämringen, säger Östman (V) i ett pressmeddelande.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
En man i 35-årsåldern greps på fredagsmorgonen av polis misstänkt för misshandel av sin partner. Misshandeln skall ha skett i parets gemensamma bostad där även barn har befunnit sig under händelsen. Mannen misstänks därför även för barnfridsbrott.
– Vi blir kontaktade klockan 06.05 med anledning av en pågående misshandel i en bostad i Lindesberg. På plats upptäcker vi att det även finns barn i bostaden och att det ser ut att ha varit ett rejält bråk där, säger Sophia Jiglind, presstalesperson vid polisen i region Bergslagen.
Måndagen den 1 april 2024 fick de beskedet som alla föräldrar fruktar – deras son hade omkommit i en fruktansvärt tragisk olycka. På dagen ett år senare vill föräldrarna rikta ett stort tack till alla som funnits där i sorgens mörkaste dagar, i saknaden av Andreas.
Nu väntar tre dagar i följd med dagstemperaturer omkring 16 grader. Det må vara första april just idag, men uppgiften kommer från SMHI och publicerades redan under gårdagen och är därmed inget skämt. I samband med denna ”värmebölja” flaggas för att det råder stor risk för gräsbränder i stora delar av landet.
De är de allra första vårfåglarna. De börjar att ropa under natten redan under den tidiga vårvintern. Jag talar om ugglorna. Nu är det nämligen deras högtid, en tid man kan höra dem ropa i våra skogar.
Det lokala företaget Lindesbergs VVS/EL AB uppger att de återigen har blivit utsatta för bedragare som via telefon utger sig för att representera dem och erbjuda spolning av avloppssystem. Företaget vill nu varna allmänheten att vara på sin vakt om de blir uppringda av någon som erbjuder VVS-tjänster i deras namn.
– Det är jättetråkigt, vi vill verkligen inte att någon ska gå på det här, säger Lina Aronsson, butiksansvarig på Lindesbergs VVS/EL.
Den nya gatubelysningen i området Torphyttan har väckt frågor från allmänheten. Ett par av armaturerna ger nämligen ifrån sig ett rött sken istället för det normala vita. Det finns dock en förklaring till fenomenet. LindeNytt har varit i kontakt med Mats Ivarsson, som är ansvarig för belysningen i Lindesbergs kommun. Han bekräftar att det inte är något fel på armaturerna, utan att det finns en anledning till att man har valt ett rött ljus på den aktuella platsen.
Det blev en tuff start i livet för en liten kalv från Harparboda Gård i Spannarboda. Vid födseln var kalven kraftigt medtagen, hade vattenskalle och saknade sugreflexer. Gårdens ägare, Jocke och Edla Andersson, fattade snabbt misstanke om att det skulle kunna röra sig om blåtungevirus, som drabbat stora delar av Europa och nu sprider sig i Sverige. Efter nästan en vecka ser framtiden dock ljusare ut för kalven, som har lärt sig att äta och går runt i sin fålla med mamma Perla.
– Vi ser att han har gjort stora framsteg och ska få komma ut till de andra i den stora boxen vilken dag som helst nu, säger Jocke Andersson.