20 vindkraftsverk vill Eolus Vind AB ställa upp i områden i Siggebohyttan och Munkhyttan. Det här förslaget föll dock inte i god jord hos invånarna som under torsdagskvällen var inbjudna till ett samrådsmöte, och kritiken mot företaget var ett faktum.
Företaget Eolus Vind AB har förslag på att förse områden i både Siggebohyttan och Munkhyttan med vindkraftverk. Ikväll samlades berörda och intresserade för ett samrådsmöte i Vretens kursgård. Ett möte som, det efter en god stund framkommer, måste genomföras enligt lagstadga. Mikael Henriksson, från Eolus kontor i Vårgårda, var på plats för att informera tillsammans med konsulten Mattias Hammarsjö. De flesta av de framställda stolarna är upptagna, och man kan förstå att det här är något som verkligen är viktigt för de som i framtiden kan bli att påverkas. Till en början lyssnar man noga när Mikael berättar om Eolus som företag. Idag finns det omkring 3000 vindkraftverk här i landet, och Eolus har medverkat vid etablering av drygt 470 stycken.
– Det finns riksdagsbeslut om utökad vindkraftverk, och man vill komma upp i 6000 stycken i Sverige. Det finns 5000 i Danmark, så plats förstår man att det finns, säger Mattias.
Men det är inte bara att smälla upp 20 stycken vindkraftverk som man känner för det. Bland annat måste företaget ta hänsyn till den ljudpåverkan det kan få på de som bor i närområdet, och ljudet får inte överstiga 40 decibel. Mattias påminner om att man i beräkningarna inte får ta hänsyn till någon som helst form av ljuddämpande. Skuggspår är också något som ska skötas, liksom de boendes synpunkter och naturens levande varelser.
– Vi har ju faktiskt gäss, tranor, smålom, orre och tjäder där, säger någon i publiken.
– Vi ska alltså stå ut med 40 decibel och en eventuell värdesänkning på våra fastigheter? Det är ju svårt att jubla, det känns käpprätt åt skogen! Om det fanns något skäl kunde man ju stå ut med det, men det finns ju inget skäl för oss att vilja vara med på det här, säger någon annan.
– Vi bor ju på landet av en anledning, vi vill ha tyst och lugn och ro runtomkring oss, annars skulle vi ju bo i stan, konstaterar Per-Anton Olsson.
Kritiken haglar, skepsisen är enorm, det finns ingen i skaran som uttrycker några som helst positiva känslor för en park med vindkraftverk.
– Ingen är positiv, vi är ju drabbade av det här!, konstaterar en man.
– Vad händer om ni går i konkurs?, undrar någon.
– Det ska finnas pengar för nedmontering som ligger hos tillsynsmonteringen, som konkursbolaget inte kommer åt, försäkrar Mattias.
Skulle vindkraftsprojektet få fortgå har man planer på en byggstart år 2019. Men dessförinnan är det både det ena och det andra som ska klaffa. Först och främst har privatpersoner möjlighet att lämna in sina synpunkter till och med den 22 oktober. Sedan ska en tillståndsansökan samt MKB inlämnas till Länsstyrelsen i Örebro län. Den 30/9 år 2018 ska vindmätning ske, och detta pågår i ungefär ett år.
– Det hänger även på överklaganden, sådant kan dra ut på tiden, säger Mattias.