Det var inte ett dåligt skämt som orsakade gårdagens stora polispådrag i Fornaboda, istället handlade det om en mycket olycklig missuppfattning.
Allt började då en travtränare på väg till stallet uppmärksammade att en Securitasbil stod parkerad vid vägkanten. Han berättade för de andra i stallet om vad han såg på vägen dit, men inte alls att det var så dramatiskt att någon hade blivit skjuten eller att en k-pistbeväpnad man sprang omkring och härjade i trakten.
Sällskapet småpratade sedan vidare om det senaste värdetransportrånet och det var nu någon i deras närhet missuppfattade allting och trodde att det hände här och nu. Den personen slog larm till polisen som genast skickade ut ett stort antal polispatruller samt en helikopter och inledde jakten efter ”k-pistmannen”. En ambulans skickades också till platsen eftersom den som slog larm även uppgav att en person hade blivit skjuten.
Travtränaren, som helt utan avsikt startade all denna dramatik, blev mycket chockad när han insåg att det var deras tidigare konversation som var orsaken till allt ståhej.
Vad följderna blir av allt detta är fortfarande oklart. Klart är dock att kostnaden för den omfattande insatsen blev mycket hög och att det därför eventuellt kan bli tal om böter för någon.
Debatt: En eloge – eller böter?
Dagens samhälle är en säker och trygg plats att leva i. Så kunde man säga för 40 år sedan, men sedan dess har mycket hänt. Kriminaliteten är 100 gånger mer brutal och förekommande idag. Värdetransportrån är vardagsmat, precis såsom mord och dylika allvarligare brott.
För att samhället inte ska kollapsa totalt är det A och O att den ordningsamma majoriteten gör sin plikt och tipsar ordningsmakten om de brott som förekommer. Och detta ska gärna ske så tidigt som möjligt för att polisen ska ha en chans att göra ett ingripande som leder någon vart – det vill säga till att en misstänkt kan gripas och ställas inför rätta för brottet.
Med anledning av dramatiken i Fornaboda pratas det om att bötfälla en person för falsklarm. Nu var visserligen just detta ett falsklarm. Men det visste inte han som ringde till polisen och berättade vad han hade hört och benhårt trodde var fakta. Nu kan denne eventuellt få böter för att han gjorde sin plikt som ordningsam medborgare. Om det verkligen blir så kan konsekvenserna bli att färre ”törs” ringa till polisen.
Nästa gång kanske det är ett så kallat ”skarpt läge” – men att ingen larmar polisen i tid då av rädsla att det inte alls är ett riktigt brott, utan en missuppfattning.
Systemfel och urholkad polismyndighet är snarare rubriken som bör antecknas i anmälan efter detta. När kontakten mellan befolkning och polis blir allt mer på distans så blir följderna allt mer struliga också. Gårdagens dramatik är ett praktexempel på effekterna av det och insatsen hade troligtvis inte blivit så omfattande om det istället hade varit en lokal polis med god lokalkännedom som hade fått ta samtalet från tipsaren. Denne hade med all sannolikhet kontrollerat uppgifterna både en och två gånger innan helikopterstyrkan getts order att lyfta.
Falsklarm är naturligtvis mycket allvarliga, men ett falsklarm ska bara straffas då det finns uppsåt, inte vid en missuppfattning. Börjar vi straffa schyssta medborgare för deras plikttrogenhet så kan vi lika gärna säga tack och go´natt!