Magda Arnesson enhetschef på akutmottagningen gav Daniel Helldén en guidad tur på Lindesbergsakuten. Foto: Jennie Einarsson
MP:s språkrör lyssnade till vårdpersonalens oro för regionens sparförslag
Under måndagen fick akutmottagningen på Lindesbergs lasarett besök av Miljöpartiets språkrör Daniel Helldén. Under det timmeslånga besöket fick Daniel en guidad rundtur och ta del av personalens tankar kring den nedläggningshotade akutkirurgin.
– Jag tycker det är äventyrar patientsäkerheten något oerhört, säger Emelie Green, sjuksköterska på akutmottagningen i Lindesberg.
Den 8 september i fjol meddelade Örebro Region län att man beslutat att spara in 414 miljoner kronor på sjukvården i länet. Sparförslaget innebär återigen ett hot mot bland annat Lindesbergsakuten och flera andra specialistmottagningar på lasarettet som riskerar stora omstruktureringar.
Daniel Helldén, språkrör för Miljöpartiet, besökte därför Lindesbergsakuten under måndagen tillsammans med partikollegor från lokala föreningen för att ta träffa personalen och höra deras åsikter om vad besparingsförslaget skulle kunna innebära.
Ida Eriksson, sjuksköterska vid Lindesbergsakuten hälsar på Daniel Helldén. Foto: Jennie Einarsson
– Jag tycker det är äventyrar patientsäkerheten något oerhört. Det innebär att kirurgjourens ansvar läggs på mig och mina sköterskekollegor. Kommer det någon med svåra buksmärtor så måste vi göra en bedömning och det är inte vårt bord egentligen. Patienter kommer att komma hit oavsett om vi stänger eller inte, säger Emelie Green, sjuksköterska på akutmottagningen.
Emelie får snabbt medhåll från sina kollegor, det blir svårigheter i att göra en bedömning av huruvida åkomman är medicinsk eller kirurgisk. Flera gånger kommer ”en vård på lika villkor” på tal, något som Ida Eriksson och Emelie Green lyfter som ett stort frågetecken.
Emelie Green, sjuksköterska på akutmottagningen lyfte flera viktiga frågor. Foto: Jennie Einarsson
– Det är absolut inte lika vård för de som bor i norra länsdelen om man lägger ner kirurgakuten, säger sjuksköterska Ida Eriksson och får medhåll av kollegan.
– För de som bor allra längst norrut för de tar det en timme och en kvart att ta sig till närmaste kirurgakut. En timme och en kvart är en evighet om man ska sitta och ha superont i magen, sedan kanske man inte blir bedömd på USÖ på en gång heller. Är det mycket patienter så kanske man får sitta i deras väntrum i två timmar till, det vet man inte. Då har du bättre tillgång till vård om du bor i Örebro än om du bor i Ställdalen, menar Emelie.
– I hela länet kommer vi att betala 75 öre mer i skatt men norra länsdelen kommer att få betydligt sämre tillgänglighet till basal sjukvård som det ser ut enligt förslaget. Det är inte så att vi kräver att vi ska ha hjärtkirurgi i Lindesberg, säger Annika Hickisch, lokalt engagerad.
Annika Hikisch, lokalt engagerad, Inger Griberg, ledamot i kommunfullmäktige i Lindesberg, Camilla Hansén, riksdagsledamot, Daniel Helldén, Miljöpartiets språkrör och Monika Aune talesperson för regionpolitiska frågor, Region Örebro län, träffade personal från akutmottagningen i Lindesberg. Foto: Jennie Einarsson
Det märks att oron bland personalen är stor då framtiden är oviss, det enda man egentligen vet är att ett förslag ska läggas fram till hösten.
Sveriges kommuner och regioner (SKR) räknar med ett totalt underskott på 24 miljarder kronor nästa år. Daniel Helldén menar att regeringens räddningsbudget inte kommer att räcka till.
Miljöpartiets språkrör Daniel Helldén, besökte Lindesbergsakuten under måndagen. Foto: Jennie Einarsson
– De har aviserat att de kommer att lägga in sex miljarder extra till regionerna och vi kan bara konstatera att det räcker inte på långa vägar. Dessutom har man redan börjat varsla, dessa pengar skulle kommit tidigare. Bland annat har region Östergötland nyligen varslat 900 anställda, det är enormt mycket, säger Daniel.
Tack för ert stöd!
LindeNytt vill passa på och tacka alla er som genom swishgåvor har stöttat och hjälpt oss att bedriva vår verksamhet.
Era gåvor gör skillnad. Vill du också stötta LindeNytt?
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
Hades de Vandel vinner Bergslagsloppet 2025 efter en rejäl styrkeduell mot Castor The Star. Vinnartiden blev snabba 10,4, bara en tiondel från banrekordet som sattes 2020. Foto: Anneli Lundegård
Det bäddades upp för en duell i årets största travlopp på Fornaboda Travbana och favoriterna svek inte publiken. Med dryga halvvarvet kvar till mål så fick elithästarna Castor The Star och Hades de Vandel göra upp om segerkransen. Båda hästarna visade prov på en rejäl styrka men trots en tung resa utvändigt ledaren, så blev det Hades de Vandel som var starkast med sin kusk Robin Bakker.
– Idag kämpade båda hästarna tappert fram till mållinjen, säger segerkusken
Jag har, som medborgare i Lindesberg, lämnat in ett formellt medborgarförslag till kommunfullmäktige. Förslaget är enkelt: att en extern och oberoende part ska genomföra en fullständig granskning av hur kommunen hanterar jäv och intressekonflikter, samt att ta fram nya, skärpta regler som förbjuder vänskapskorruption.
Trädet står i fokus – som form, idé och kreativ drivkraft – när Tormek bjuder in till sommarutställningen In Between Trees – Through Grind and Motion. Denna gång har man valt en ny riktning med fokus på det konstnärliga uttrycket och ambitionen att ge besökarna en helhetsupplevelse.
– Det är ett steg framåt i vår utveckling. Vi är väldigt glada över att få möjligheten att visa upp dessa fantastiska verk från utställare på den här nivån, säger Malin Karlsson, Social Media Specialist på slipmaskinstillverkaren Tormek.
Vad gör en tradition – hur blir den till och hur överlever den? Ibland kan man tro att det bara behövs en något galen idé och lite människor som känner för att utveckla den för att något ska växa till en tradition. Det var ungefär det som hände i Ullersäter för dussinet år sedan.
– Jag får nog säga att jag är skyldig till det, säger Christofer Kärrdahl, som är sekreterare i Ullersäters bygdegårdsförening som står för arrangemangen kring det populära UllerMuller.
– Det var jag och två grannar som fick för oss att vi skulle ta traktorerna med oss och åka till Nostalgibyn och det var väl kul, fortsätter han.
Årets Drömjobbare redo att testa sina vingar
För fjortonde sommaren i ordningen genomför Sparbanken Bergslagen sitt projekt Drömjobbet, där ett antal drivna ungdomar i åldern 17-22 år får ...
Lördagen den 19 juli är det återigen dags att maxa hästkrafterna ur bygdens motorer, då den tredje upplagan av Bergslagens Snabbaste går av stapeln på Linde Raceway.
– Vi hoppas att det blir riktigt roligt och att lindesbergarna tycker det är skoj att det kommer igång igen. Vi har ju märkt att det är väldigt efterlängtat, säger Peter Hayden på SHRA.
Knappt ett år efter att Rickard Bädicker tog över Kajsa & Pinnens Bowling efter Lars-Åke Johansson, begärs företaget i konkurs vid Örebro Tingsrätt. De ständigt stigande matpriserna och inflationen uppges vara orsaken till beslutet.
Anwar Ghoubari och Elin Olofsson välkomnar till Sommarboden. Om några få dagar kommer man resa ett 27 kvadratmeter stort tält på platsen. Foto: Jennie Einarsson
Efter att gratisbutiken Gåvoboden i Lindesberg stått utan lokal i en månad, har man nu hittat en tillfällig lösning över sommaren för att kunna fortsätta verksamheten. Ett lokalt företag har erbjudit sig att sponsra med ett större inhägnat tält, och därmed flyttar nu Sommarboden in i Elin Olofssons villaträdgård på Östermalmsvägen 1 i Lindesberg.
– Det här är ett socialt hus, och jag tänker att nu ska det verkligen användas, säger Elin entusiastiskt.
En villa i Guldsmedshyttan blev i december 2024 totalförstörd i en brand. Idag, onsdag, fick räddningstjänsten rycka ut till samma adress igen – då en ny brand upptäckts i det idag obebodda huset.