I fredags kväll spelade Helsingborgsbandet Outtrigger i Lindesberg. Spelningen var särskilt riktad till ungdomar. På YouTube har bandet gjort succé med sin cover av låten som vann Melodifestivalen i år – låten ”You”. Outtrigger må ha haft drygt 386 000 visningar på ”tuben” hittills, men i Lindesberg blev det tvärstopp. Endast 11 personer kom till konserten.
I förra veckan kunde LindeNytt rapportera att arrangörer i stadens nöjesliv, upplever att betydligt färre människor går ut på de olika konsertevenemang som arrangeras varje vecka på ett eller flera ställen. Oron ledde till att musikhuset Hillstreet kallade till krismöte i torsdags kväll. Ett 30-tal personer kom till detta första möte för att analysera, diskutera och försöka att lösa den oroväckande situationen som just nu dödar livescenen i Lindesberg.
Den gångna helgen visade tydligt vad som oroar arrangörerna och alla lokala band som behöver sin publik. När Outtrigger spelade på Hillstreet nådde publiksiffran knappt upp till tvåsiffrigt. Endast 11 personer kom för att se och höra bandet.
– Bandet kostar ett antal tusenlappar att boka och sedan tillkommer cirka 1500 kr i övriga kostnader som boende och mat till dem. En publik på 11 personer innebär att entrén gav 660 kr i intäkter. Det håller inte, berättar Christer Pilblad på Hillstreet.
Bandmedlemmarna blev väldigt förvånade över hur få som dök upp, men tyckte samtidigt att de som ändå hade kommit dit var en kanonpublik att lira för.
Dagen efter Hillstreetkonserten spelade Outtrigger tillsammans med Lindesbergsbandet Avocation när höstpremiären av rockklubben Klubb Ba´Rock arrangerades på krogen Bistro Bellman. Klubben drog förr så mycket folk att det knakade i fasadpanelen. Nu fylldes knappt en tredjedel av lokalens kapacitet, det vill säga att endast ett 50-tal kom för rockkvällen.
Förra veckans krismöte samlade ett 30-tal arrangörer, band och ”konsumenter” som diskuterade och analyserade den situation som oroar dem skall leda till att konserter inte längre kan genomföras i Lindesberg eftersom det bara innebär förlust för arrangören.
– Det här har satt fart på diskussionerna och det känns redan som vi börjar få en klarare bild av läget och vad vi eventuellt kan göra för att rädda livescenen. Nu kommer vi snart att kalla till ett uppföljningsmöte och hoppas att arbetet fortsätter med framgång och resultat, säger Pilblad.
En av idéerna som fick medhåll direkt i torsdags kväll, var att hålla konsertbokningarna igång genom att få in pengar via sponsorer, det vill säga från gemene man.
– Ja, detta förslag kallade vi ”Rockpåsen”. I matbutikerna finns idag en sponsorpåse för ett föreningslag inom sporten. Vi har varit i kontakt med en handfull butiker för att höra om de kan tänka sig ett liknande samarbete med musiklivet, men tyvärr fick vi ingen framgång där, säger Christer Pilblad.
Rockpåsen har dock inte hamnat i malpåse riktigt ännu. Man kommer fortsätta att jobba med idén att finna samarbetspartners inom handeln för att nå ut med denna sponsorpåse som kan bidra till att livemusiken ljuder även i fortsättningen.