På söndagen vankades det höstmarknad på Nyberget, Storå, och marknaden blev välbesökt. Bland stånden fanns ett härligt utbud av bland annat hemlagad sylt och vackra kransar som bundits av flinka fingrar. Det gavs också möjlighet att prova på smide samt se motorsågskonstnären Tommy Andersson skapa Nybergets alldeles egna trägubbe.
Vädret var denna söndag inte mycket att hurra för. Grått, lerigt och med regndropparna
hotfullt hängandes i luften. Detta var dock ingenting som hindrade besökarna till Nybergets traditionsenliga höstmarknad. Tjugofyra stycken knallar var på plats med ett utbud av hög kvalité och skapat med omsorg och noggrannhet.
– I år har vi femårsjubileum och här finns olika försäljare. Det finns ingenting sådant där modernt eller plastigt, utan allt är hemgjort och hemlagat. Man kan även få prova på att smida sig en egen krok som man får ta med sig hem. Och så kan man rida på en ardenner där borta och så har vi Tommy här som är motorsågsskulptör och har gjort en Nybergsgubbe, berättar Eva Syk, Nybergs Byalags sekreterare.
Det är en slingrig grusväg att färdas på för att ta sig upp till Nyberget och marknaden.
Man passerar vacker natur och efter en stunds åkande hinner man bli lite lätt osäker om man verkligen är på rätt väg. Men då plötsligt dyker ett par gårdar med marknadsstånd runtomkring upp från ingenstans och idag var det många som hittade till marknaden.
– Det brukar komma ungefär 250-300 stycken, men idag har det varit över 400 besökare och det trots vädret. Så det är kul, det känns verkligen jätteroligt, säger Eva glatt.
Det finns där bara två hus vars ägare är fastboende, varav Eva är en av dem. Hon förestår ett vandrarhem som ligger perfekt placerat då Bergslagsleden passerar där. Eva är dessutom med i Nybergs Byalag, en förening som startades för tretton år sedan.
– Och vi funderade på vad vi skulle göra för något och kom på att vi skulle ha en marknad! Men ingen julmarknad så det fick bli nu, lite före jul men ändå lite efter de andra. Och det fungerar så det är jättekul. Vi har väldigt bra sommargäster här uppe, alla trivs väldigt bra och samarbete är ju a och o för att det ska kunna fungera.
En ung begåvning som binder kransar med fina, små detaljer, är på plats. Sofie
Eklöv
har fått in snitsen och får ihop en krans på ungefär en timme.
– Jag håller bara på lite på fritiden, men jag har aldrig sålt såhär tidigare. Men jag hade med mig femton totalt och har bara tre kvar, så det är roligt, säger Sofie som blivit medlurad av Ingrid.

Den 3,5-åriga unghästardennern är på plats med ägarna Mats och Anna Andersson, som kommer från sin gård Vinkällan där de bedriver verksamhet. Ardennerkillen har skött sig alldeles utmärkt, trots sin ringa ålder.
– Det är många som kommit fram och klappat och några barn som ridit. Det är nyttig träning det här, både folk och så var det någon presenning som låg och slog förut, berättar en nöjd Mats.
I smideshörnan hittar vi unge Sebastian som bestämt sig för att han ska minsann bli smed. Med Pelle Holm som guidar har Sebastian hunnit med en hel del idag.
– Jag har hållit på i te timmar och det här är min femte krok.

Klockan 03.00 på fredagsmorgonen ljöd larmet. Det var dags att ge sig ut i vildmarken och beskåda 2025 års första orrspel.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Löa friskola har blivit något av specialister när det gäller att bygga spektakulära fågelholkar. För tredje året i rad har skolan nämligen tagit plats som en av 15 finalister i SM i fågelholk. Av totalt 750 inskickade bidrag finns deras finurliga alster ”Fredsduvan” med bland de utvalda. Årets tema för fågelholken har koppling till världsläget.
– Vi har pratat en del i skolan om krig, FN, fred och frihet, och då var det någon i gruppen som kom på idén att vi skulle göra en fredsduva, berättar Annette Alexandre, klasslärare för förskoleklassen och projektledare för fågelholksbygget på Löa friskola.
Måndagen den 1 april 2024 fick de beskedet som alla föräldrar fruktar – deras son hade omkommit i en fruktansvärt tragisk olycka. På dagen ett år senare vill föräldrarna rikta ett stort tack till alla som funnits där i sorgens mörkaste dagar, i saknaden av Andreas.
Biljettförsäljningen till 2025 års Caprice med Manskören Harmoni har rusat ända sedan plåtarna släpptes vid månadsskiftet november/december. För att ingen skall behöva vända i dörren på grund av lapp på luckan, öppnar man nu ännu en sidoläktare för att försäkra sig om att alla som vill ska få chansen att se showen – som i år kommer med en extra krydda.
De är de allra första vårfåglarna. De börjar att ropa under natten redan under den tidiga vårvintern. Jag talar om ugglorna. Nu är det nämligen deras högtid, en tid man kan höra dem ropa i våra skogar.
INSÄNDARE/DEBATT: Ytterligare försämring för människor, ekonomi och miljö i Bergslagen är aktuellt I Lindesberg har Staten centralt ett servicecenter. Där erbjuds vägledning och service för Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket, Pensionsmyndigheten och Skatteverket.
Förra året skapade förändringarna i avfallsförordningen stor förvirring, särskilt när det handlade om majbrasor och eldning av trädgårdsavfall. Nu har regeringen reviderat lagstiftningen, vilket innebär att fastighetsinnehavare återigen får elda trädgårdsavfall under vissa förutsättningar. Dessutom har kravet på dispens för majbrasor tagits bort, vilket innebär att dessa nu kan hållas utan särskilt tillstånd.