INSÄNDARE/DEBATT: Det är med rädsla och skräck vi läser om hur styret i Lindesbergs kommun på allvar tänker utreda möjligheterna att stänga ner Storåskolan. På nyheterna uttryckte sig Lillemor Bodman (M) tydligt, vi har inte råd att ha kvar skolan. Detta på grund av lågt barnafödande. Men hur kunde det bli så här? När kommunen står inför historiska underskott och pekar på inflation, höga räntor och en orolig omvärld som orsaken till underskottet blir vi att undra.
Finns det alltså inget att förbättra inom kommunen? Allt är olyckliga omständigheter som Lindesbergs kommun inte rår för?
Alla har ju drabbats av inflation, räntor och en orolig omvärld, från företag till privatpersoner, där merparten har lyckats hålla sin ekonomi/privatekonomi i balans. Så, vad är det som har kostat och som skapar ett underskott på över 100 miljoner?
Oavsett om man driver ett företag eller en förening är långsiktiga spelregler en av grundbultarna för att skapa stabilitet i verksamheten. Det offentliga står för några av dessa spelregler. Det kan handla om kollektivtrafik som tar personal till arbetsplatsen, det kan vara vård som ligger nära till hands när olyckan är framme och det är närheten till utbildad arbetskraft, d.v.s. skolan.
Det vi nu ser är att alla dessa delar långsamt och systematiskt monteras ner i norra delen av Lindesbergs kommun. Dessutom tycks allt följa en plan som kommunen under lång tid haft, men inte kommunicerat. Det gör oss inte bara arga utan rätt besvikna.
Att frågan om skolans kvarvarande ska snabbutredas är oroande. Tas ett samhälls – och näringsperspektiv med i analysen? Det vill säga, de delar som kanske inte är synliga i skolans värld men som med stor säkerhet skapar en ond spiral i ett större perspektiv. Att räkna kvadratmeter, antal elever och tillhörande lärare är en sak, det är såklart viktig för skolan och skolans möjligheter att leverera god undervisning men det beaktar inte helheten. Samhället.
Vi räknar med att bli involverade i den utredning som kommunen nu gör för att få spela in våra perspektiv i frågan. Det är nödvändigt för allt hänger samman. När så här stora förändringar sker i samhället kan inte frågan isoleras till enkom en skolfråga.
Några korta exempel på konsekvenser.
Guldsmedshyttans ishockeyförening är en välmående och attraktiv ishockeyförening som helt och hållet är beroende av högstadieeleverna i Storåskolan. Efter skolan går de ishockeyspelande eleverna från Storåskolan till ishallen för gemensam läxläsning, mellanmål och sedan träning. Det finns en trygghet och tillit i det. Alla vet var barnen är och vad de gör. Det är en rutin som byggts upp under lång tid. Detta raseras fullständigt om eleverna ska behöva ta bussar som inte är i tid eller förlita sig på föräldrar som kan skjutsa. Tas det perspektivet med i analysen? GSK har 300 spelande barn och unga med tillhörande familjer som bor och arbetar på orten.
En följd av den här typen av åtgärder blir att huspriserna faller, vilket gör att folk flyttar eller blir låsta på en plast med lån och en fastighet som aldrig kommer återfå sitt värde. I händelse av att Skolan läggs ner är det bara en tidsfråga innan tågstoppet försvinner och tågen svischar förbi en sönderrostad skylt där det en gång stod Storå. Det är ju ett scenario att beakta.
Hur kommer det vara att bedriva företag i de norra delarna av Lindesbergs kommun?
Det vill vi gärna tala med er om.
Vi räknar med att bli inkluderade och tillfrågade om våra perspektiv och syn i frågan för att kommunen ska kunna ta ett så väl avvägt beslut som möjligt. För det är viktigt att förstå helheten och vad man sätter i gång i samhället med den här typen av förslag.
Politik ska enligt oss skapa långsiktiga spelregler för samhället, det leder oss in på frågan: Hur ser ni att de långsiktiga spelreglerna i Storå/Guldsmedeshyttan ska se ut på 10 års sikt? Vad är målbilden och hur kommer ni jobba för att den ska realiseras?
Vi räknar med återkoppling
Patrik Nilsson
Ordförande GSK
Torbjörn Lantz
VD/Factory Manager Baetter
Linn Sander
Fastighetsbyrån Lindesberg
Kent Söderström
Ica Supermarket Guldsmedshyttan
Börje Eriksson
Hugo Eriksson Bil AB
Håkan Söderlund
VD Dalviks Kvarn
Tobbe Lagmyr
Tempo Storå
Niklas Lindström
Storå Bil och Maskin