Flaggan svajar i topp och det är inte bara i Stockholm som Nobeldagen firas, utan även på Björkhagaskolan i Lindesberg. Både elever och lärare är tjusigt uppklädda i både aftonklänningar, glitter och man kan även skymta en och annan slips. En trerätters middag står på menyn, priser ska delas ut och för sexorna avslutas dagen med en bal, inte på slottet, men i idrottshallen.
På Björkhagaskolan firar man Nobeldagen med besked. Man möts av de två pedagogerna Emma och Camilla som har klätt upp sig i balklänningar. Det är en stor dag idag.
– Vi startade det förra året och det är vi pedagoger, jag, Camilla och Hanna som rott det i land. Vi hade det även förra året och det har blivit en tradition eftersom vi tänker fortsätta med det, vi är Alfred alla tre. Sång och musik står i år Kerstin Nettelblad, hon är administrativ assistent här på skolan. Och så får vi hjälp av Barn- och fritidsprogrammet, vi försöker hålla det lokalt, berättar Emma Andersson.
Alla elever, från förskoleklassen och upp till sexan, är med och firar; det bjuds en trerätters middag och priser delas ut till klasserna.
– Vi har tre sittningar idag och fyrorna står för dukningen, femmorna har gjort förrätten och sexorna efterrätt. Nytt från i år är att sexorna även har en bal efter middagen, de har övat foxtrot, vals och bugg. De håller på att piffa till sig färdiga nu, säger Emma.
Barn- och fritidsprogrammets tvåor och treor är med och hjälper till under dagen. De står för serveringen och guidar även fyrorna med dukningsbestyren. Emma poängterar att BF är värda en stor eloge, utan dem skulle de inte klara av det.
– De har det rätta förhållningssättet, säger Emma och Stina Sundling, lärare vid programmet håller med:
– De är så duktiga att möta barnen, det är det viktigaste och det här är jätteroligt. Vi är inte så duktiga på att servera, men vi får beröm ändå.
Jalal som studerar vid programmet tycker att det är roligt, framförallt att träffa barnen.
– Vi var här förra året också och det är skönt att göra det igen. Det är bra stämning och bra samarbete. Vi känner årskurs två sedan innan så det blir bara starkare med dem!
Anna Unosson, rektor för förskoleklass till trean, delar ut diplom till klass 1-3. En företrädare i klassen får kliva fram, höra motiveringen och sedan under applåder ta emot diplomet.
– Vi har pratat om Nobeldagen i klasserna, det delas idag ut priser i Stockholm och vi ska inte vara sämre här på Björkhagaskolan. Alla elever gör ett fantastiskt jobb här och lär sig massor inom olika ämnen. Fredspriset är vi också bra på, vi är schyssta kompisar och tar hand om varandra, säger Anna inledningsvis.
Vid ett av borden sitter klasskompisarna Jonathan och Telin, de går i ettan och har just ätit klart.
– Förrätten var godast, det var en bulle som smakade pizza, berättar Jonathan och Telin fortsätter:
– Det roligaste idag var maten och vid borden kan man prata tillsammans. Jag tyckte också förrätten var bäst!
Emma berättar att man de senaste åren jobbat med att få en genuin Vi-känsla på skolan och har därmed haft olika aktiviteter för att gynna sin vision, Nobeldagen är en sådan.
– Och självklart är det kul, man får känna av gemenskapen, säger Emma.
I helgen går startskottet för årets julmarknader, när Frövifors pappersbruksmuseum bjuder in till en av de största sådana i regionen. I år har man ett 80-tal försäljare på plats, med ett stort och varierat utbud. Dessutom kommer självaste tomten på besök.
– Vi försöker få en bra variation på utbudet, både hantverk, mat och roliga julklappar som hör julen till, berättar museichef Mikael Tiderman.
INSÄNDARE/DEBATT: Den 13 november ställdes politikerna till svars om skolutredningen gällande Storåskolan. Jag blev otroligt imponerad över Storåupprorets representanter som på ideell basis hade tagit fram fakta över konsekvenserna om högstadiet lades ner. De ledande politikerna var tvungna att hålla med.
I slutet av förra veckan träffades representanter från fyra kommuner, Region Örebro län, två lokalpolisområden samt polisens nationella operativa avdelning för att underteckna en samverkansöverenskommelse, som ska leda parterna i rätt riktning när det handlar om att säkerställa varje barns rätt till bästa möjliga start i livet. Därmed blev även lokalpolisområde Lindesberg det första i Sverige, där samtliga samarbetskommuner är med från början i ”Backa barnet”.
Sångaren, låtskrivaren och producenten i bandet Tribe Friday, Noah Deutschmann, blev i fredags kväll rejält uppvaktad under Manskören Harmonis årliga sponsorevent.
Efter LindeNytts publicering under torsdagen, där två före detta elever från Lindbackaskolan uttalade sig kritiskt, gavs skolledningen möjligheten att bemöta kritiken.
– Som verksamhetschef i grundskolan blir jag jätteglad att det går bra för Luna och Zacharias i Storåskolan, säger Åsa Jönsson.
Med över 200 åhörare på plats blev onsdagens medborgardialog i Storå en välbesökt sådan. Två av ungdomarna som hade kommit för att lyssna var Luna och Zacharias. Trots de positiva tongångarna bland politikerna var högstadieeleverna inte imponerade.
– Jag tycker de snackar skit, mycket snack och lite verkstad, säger femtonåriga Zacharias Söderström.
Trots att Linde Volley kunde inleda säsongen med 3-0 mot Gislaved, så har segerantalet inte ökat. Till onsdagen var det dessutom dags för det första av två länsderbyn under säsongen, vilket gav Örebro ett utökat självförtroende. Det obesegrade Örebro har tidigare varit dominanta i derbyspelen och under onsdagen kom deras 24:e raka derbytriumf mot Linde Volley.
INSÄNDARE/DEBATT: När skattepengar förvaltas och beslut fattas bakom stängda dörrar, riskeras allmänhetens förtroende. Varje beslut som fattas utan stöd i lagen eller varje handling som göms undan från insyn väcker frågan: Vem tar ansvar? Och vem skyddar vem?