Flaggan svajar i topp och det är inte bara i Stockholm som Nobeldagen firas, utan även på Björkhagaskolan i Lindesberg. Både elever och lärare är tjusigt uppklädda i både aftonklänningar, glitter och man kan även skymta en och annan slips. En trerätters middag står på menyn, priser ska delas ut och för sexorna avslutas dagen med en bal, inte på slottet, men i idrottshallen.
På Björkhagaskolan firar man Nobeldagen med besked. Man möts av de två pedagogerna Emma och Camilla som har klätt upp sig i balklänningar. Det är en stor dag idag.
– Vi startade det förra året och det är vi pedagoger, jag, Camilla och Hanna som rott det i land. Vi hade det även förra året och det har blivit en tradition eftersom vi tänker fortsätta med det, vi är Alfred alla tre. Sång och musik står i år Kerstin Nettelblad, hon är administrativ assistent här på skolan. Och så får vi hjälp av Barn- och fritidsprogrammet, vi försöker hålla det lokalt, berättar Emma Andersson.
Alla elever, från förskoleklassen och upp till sexan, är med och firar; det bjuds en trerätters middag och priser delas ut till klasserna.
– Vi har tre sittningar idag och fyrorna står för dukningen, femmorna har gjort förrätten och sexorna efterrätt. Nytt från i år är att sexorna även har en bal efter middagen, de har övat foxtrot, vals och bugg. De håller på att piffa till sig färdiga nu, säger Emma.
Barn- och fritidsprogrammets tvåor och treor är med och hjälper till under dagen. De står för serveringen och guidar även fyrorna med dukningsbestyren. Emma poängterar att BF är värda en stor eloge, utan dem skulle de inte klara av det.
– De har det rätta förhållningssättet, säger Emma och Stina Sundling, lärare vid programmet håller med:
– De är så duktiga att möta barnen, det är det viktigaste och det här är jätteroligt. Vi är inte så duktiga på att servera, men vi får beröm ändå.
Jalal som studerar vid programmet tycker att det är roligt, framförallt att träffa barnen.
– Vi var här förra året också och det är skönt att göra det igen. Det är bra stämning och bra samarbete. Vi känner årskurs två sedan innan så det blir bara starkare med dem!
Anna Unosson, rektor för förskoleklass till trean, delar ut diplom till klass 1-3. En företrädare i klassen får kliva fram, höra motiveringen och sedan under applåder ta emot diplomet.
– Vi har pratat om Nobeldagen i klasserna, det delas idag ut priser i Stockholm och vi ska inte vara sämre här på Björkhagaskolan. Alla elever gör ett fantastiskt jobb här och lär sig massor inom olika ämnen. Fredspriset är vi också bra på, vi är schyssta kompisar och tar hand om varandra, säger Anna inledningsvis.
Vid ett av borden sitter klasskompisarna Jonathan och Telin, de går i ettan och har just ätit klart.
– Förrätten var godast, det var en bulle som smakade pizza, berättar Jonathan och Telin fortsätter:
– Det roligaste idag var maten och vid borden kan man prata tillsammans. Jag tyckte också förrätten var bäst!
Emma berättar att man de senaste åren jobbat med att få en genuin Vi-känsla på skolan och har därmed haft olika aktiviteter för att gynna sin vision, Nobeldagen är en sådan.
– Och självklart är det kul, man får känna av gemenskapen, säger Emma.
Hos Galleri OCH i Frövi börjar julen ta plats, och till helgen anordnar man en stämningsfull julmarknad. Även om julen för många är glädjens högtid, är det också en tuff tid för de som mår dåligt. Under tiden fram till jul låter man därför lottintäkterna från deras julkalender gå oavkortat till organisationen Suicide Zero, något som också har en personlig betydelse för Rosemarie Rudenvall.
– Under den här pigga, glada och spralliga fasaden kan det finnas något annat också, säger hon.
För några dagar sedan spenderade jag många timmar ute i naturen – och vilket väder det var. Det var den där första riktiga kylan och en varm sol på det. Det är helt i min smak.
INSÄNDARE/DEBATT: Den 13 november ställdes politikerna till svars om skolutredningen gällande Storåskolan. Jag blev otroligt imponerad över Storåupprorets representanter som på ideell basis hade tagit fram fakta över konsekvenserna om högstadiet lades ner. De ledande politikerna var tvungna att hålla med.
Efter ett år med besparingskrav och ett överhängande hot om nedläggning av program blickar man nu framåt med stor positivitet. Lindeskolan har genom olika insatser, med gemensamma krafter, lyckats spara in omkring 11 miljoner på årsbasis.
– Vi har en bit kvar när det gäller pågående effektiviseringar för att få en ekonomi i balans, men det finns ett stort engagemang och stolthet på skolan, säger gymnasiechef Staffan Hörnberg.
Sångaren, låtskrivaren och producenten i bandet Tribe Friday, Noah Deutschmann, blev i fredags kväll rejält uppvaktad under Manskören Harmonis årliga sponsorevent.
Guldsmedshytte SK har haft det tufft mot seriens topplag med bara en hämtad poäng efter de tre toppmötena. Kumla har bevisligen varit svårast att rå på med 7-0 i bortamötet som gjordes i säsongens femte omgång. Extra revanschfyllt blev då när Kumla gästade Råsshallen under fredagskvällen, där det bjöds på en jämn kamp som gick till förlängning.
Med över 200 åhörare på plats blev onsdagens medborgardialog i Storå en välbesökt sådan. Två av ungdomarna som hade kommit för att lyssna var Luna och Zacharias. Trots de positiva tongångarna bland politikerna var högstadieeleverna inte imponerade.
– Jag tycker de snackar skit, mycket snack och lite verkstad, säger femtonåriga Zacharias Söderström.
Om planen går i lås vankas det återigen vrålande motorer på Linde Raceway. Datumet är satt till den 19 juli, då tävlingen Bergslagens Snabbaste är tänkt att genomföras. Frågan är bara hur snabbt det får gå, det inväntar man utlåtande från Svenska Bilsportförbundet om.
– I värsta fall kanske det får bli race mellan EPA-traktorer, skrattar Mikael ”Blomman” Blomberg.