Spring för Världens Barn är ett unikt pedagogiskt material som Utbildningsradion sprider över hela Sverige nu inför skolstarten. Här finns en film som visar hur elever och personal på Fröviskolan springer varv efter varv på idrottsplatsen för att samla in pengar. Det som blivit en succé i Frövi, kan bli det i andra skolor också.
– Barn sitter stilla för mycket. Här får de röra på sig, se hur barn har det i andra länder och det blir gemenskap, säger Ann-Sofie Thors vid Fröviskolan.
Nu har hon tillsammans med Sara Heine från det nationella kansliet för Världens Barn träffat aktiva i Världens Barn-insamlingen i Lindesberg och Nora för att presentera ”Spring för Världens Barn”. Ann-Sofie Thors hoppas kunna locka med de andra högstadieskolorna i Lindesberg – Storåskolan och Stadsskogsskolan.

Det började för ca fem år sedan på Fröviskolan. En lärare hade med sig idén till skolan och Ann-Sofie Thors, lärare och elever nappade på den och under de här åren har skolan samlat in hundratusentals kronor till Världens Barn – rekordåret lyckades man få ihop nästan 160 000 kr!
Fröviskolan bidrar till att Lindesberg är bland de absoluta bästa kommunerna i länet i den här insamlingen. Eleverna springer (eller går) varv efter varv på idrottsplatsen och för varje varv får de in en slant som den eller dom som ställer upp som supporter lovat ge. Det kan vara familjen eller ett företag som sponsrar.
Det är det här upplägget som skolmaterialet ”Spring för Världens Barn” utvecklat så att det passar läroplanens krav och hur skolan jobbar. Först lektion i hur barn i världen har det, sedan ”läxuppgift” att ordna sponsorer, så blir det idrottsdag och allt slutar med återkoppling i klassrummet – hur mycket pengar blev det och vilken nytta gör de. ”Varje varv förändrar livet för dem som har det allra tuffast” får eleverna veta i det digitala utbildningsmaterial som de kan hitta på och ladda ner från Världens Barns hemsida. Det är också på hemsidan som skolorna anmäler sig.
– Vi satsar väldigt mycket på det digitala undervisningsmaterialet med filmer på barn i världen. Det skapar identifikation och empati. Läromedlen är uppdelade för 9-12-åringar respektive 13-18-åringar, säger Sara Heine, som säger att de också kommer att lansera en digital insamling som ska skapa reflektion och berättelser kring barns rättigheter och drömmar.
Varje skola kan också lägga upp ”Spring för Världens Barn” på sitt sätt. Det kan vara med i lektionerna i samhällskunskap, geografi eller matematik. En poäng är också att barnen kan lära sig att genomföra ett projekt.
– Materialet ska sätta igång en diskussion bland eleverna. Man kan prata om ”vad behöver jag för att må bra” och så kan man diskutera ”vilket ansvar har vi, vad kan vi göra ?”.
Själva insamlingen är frivillig, så den kan man avstå och bara vara med på idrottslektionen.
Och det behöver inte ske under de intensiva insamlingsveckorna 24 september – 5 oktober. Insamlingen pågår ju hela året även om en höjdpunkt är helgen direkt efter TV-galan fredagen den 5 oktober.
– Nu är materialet tryckt och hemsidan färdig. Det viktiga är att eleverna får prata om och reflektera över frågorna i flera ämnesområden innan de genomför insamlingen – det har ett stort mervärde, säger Sara Heine.