Ny statistik från SCB visar att antalet nyfödda fortsätter att minska i Sverige och så även i Lindesbergs kommun. Under 2023 föddes 197 levande barn i kommunen, vilket är det lägsta antalet på 17 år.
– Senast det föddes färre barn i Lindesberg var 2006. Då föddes det 185 barn i kommunen, säger Lovisa Sköld, befolkningsstatistiker på SCB i ett pressmeddelande.
Av Sveriges 290 kommuner minskade barnafödandet i 197 av dessa under 2023 jämfört med 2022, delar man in siffrorna i antal födslar per län, visar det sig att det minskat i samtliga, enligt statistik från SCB.
– Antalet nyfödda fortsätter att minska. Senast det föddes färre barn i Sverige var 2003, och då var den totala folkmängden nästan 1,6 miljoner invånare mindre än i dag, säger Lovisa Sköld, befolkningsstatistiker på SCB i ett pressmeddelande.
Statistiken visar att barnafödandet under 2023 hamnade under 1,5 barn per kvinna vilket Lena Lundkvist, demograf på SCB, menar är det lägsta antalet födda barn någonsin i Sverige.
– Vi har statistik om summerad fruktsamhet som sträcker sig flera hundra år tillbaka, och talet har aldrig tidigare hamnat under 1,5 barn per kvinna, aldrig varit lägre än under 2023, säger Lena Lundkvist.
Siffrorna för 2023 visar att det numera bor 23 292 personer i Lindesberg, vilket är en minskning med 143 personer jämfört med 2022. Enligt Lovisa Sköld, beror detta till störst del på att många flyttat från kommunen.
– Det är framför allt utflyttningen som gör att folkmängden i Lindesberg minskar jämfört med året innan. 1 157 personer flyttade från kommunen medan 1 081 flyttade dit, säger Lovisa i pressmeddelandet.
Fakta och metod
Befolkningsstatistiken baseras på folkbokförd befolkning.
Folkökningen definieras som skillnaden mellan folkmängden vid årets början och årets slut.
Händelser (födslar, dödsfall, in- och utvandringar) som skett före 2023, men som rapporterades under året, påverkar folkmängden men redovisas inte som händelser under 2023. De redovisas i en justeringspost.
I tabellen som visar folkmängdens utveckling stämmer inte folkökningen exakt överens med summan av antalet födda, döda, och flyttningar för alla kommuner. Detta beror på eftersläpning i rapporteringen. De gånger en förändring rapporteras långt efteråt dyker den upp i folkmängden, men redovisas under en justeringspost i stället.
Både inrikes och utrikes flyttningar ingår i flyttningssiffror. Detta innebär att vissa kommuner, till följd av invandringsöverskott, kan ha nettoinflyttning trots inrikes avflyttning.
Statistiken om kommuner och län för 1968–1998 redovisas enligt den regionala indelningen som gällde 1998.
För åren 1968–1997 redovisas levande födda inrapporterade till och med vecka 13 året efter födelsen. Från 1998 är det till och med vecka 4 året efter födelsen.
Den här artikeln har genererats automatiskt med hjälp av kod. En text har tagits fram för var och en av Sveriges kommuner och län.