– Vi vill att man startar forskningsgrupper också i Lindesberg och Karlskoga, säger ansvariga för Nyckelfonden, som är en stiftelse för medicinsk forskning vid Universitetssjukhuset i Örebro.
Annika Rosdahl – fram till för en vecka sedan jobbade hon på Lindesbergs lasarett – var igår kväll torsdag tillsammans med Florry Hallbergson på Lions i Lindesberg för att redogöra för hur de pengar, som fonden samlar in, används. Lions Club har ju tidigare i år, som ni kunde läsa i LindeNytt, skänkt 100 000 kr.
– Den statliga budgeten för forskning minskar, när forskningsinsatserna borde öka i vissa diagnosgrupper, säger de och pekade vid mötet med Lions i Lindesberg på att bidrag från organisationer och enskilda är viktiga.

100 000 kr fick Nyckelfonden för medicinsk forskning vid USÖ från Lions Club Lindesberg och nu hoppas Florry Hallbergson och Annika Rosdahl att forskningsgrupper också kommer igång i Lindesberg. Foto: Hans Andersson.
Nyckelfonden har i år delat ut 6,4 milj. kr. 21 projekt vid USÖ fick vardera mellan 200 000 kr och knappt en halv miljon.
Fonden stödjer bl a projekt som undersöker för vilka hjärtpatienter med förmaksflimmer som s k titthålskirurgi är lämpligt. Ett annat projekt är att undersöka hur man bättre spårar bakterier i blodprov från nyfödda, som misstänks ha blodförgiftning, så att de snabbt får rätt behandling.
Det kan bli ny forskning i Lindesberg redan nästa år
Det kan bli forskningssamarbete mellan kliniker på Lindesbergs lasarett och forskargrupper på Universitetssjukhuset i Örebro, USÖ, redan nästa år.
– Det handlar om patientnära forskning som berör de stora folksjukdomarna, som t ex hjärt- och kärlsjukdomar.
Det säger Olle Ljungqvist, som sitter i sakkunniggruppen för forskningsstiftelsen Nyckelfonden. Han menar att den nya organisationen för forskning och utveckling i landstinget ger väldiga möjligheter till kliniskt forskningssamarbete inom länet.
– Det finns redan forskning på anestesiavdelningen i Lindesberg och jag tror att vi redan nu kan planera för ytterligare forskning, som kan söka om bidrag från Nyckelfonden, så att vi kan komma igång nästa år, säger Olle Ljungqvist.
Nyckelfonden har sedan starten för 25 år sedan delat ut ca 60 miljoner och hade vid årsskiftet ca 100 miljoner kr fonderade. Fonden stödjer mer avancerade medicinska forskningen. På USÖ finns också en fond för de som vill komma igång med forskning inom medicinska områden.
Text och foto: Hans Andersson
Just nu befinner sig räddningstjänsten i Storå med anledning av en mindre brand i terrängen. Enligt uppgifter från SOS Alarm skall det röra sig den majbrasa som brann där på Valborgsmässoaftonen som blossat upp igen.
– Det brinner med öppna lågor och det finns i nuläget ingen prognos för hur länge man kommer att behöva arbeta med branden, uppger larmoperatör.
INSÄNDARE/DEBATT: Avseende planerad vindkraft i området Morskoga/Bergshyttan/Grönbo. Efter ett möte den 8/5, sammankallat av Landinfra kan följande kommentarer inte undvikas. Har emellertid synnerligen svårt att finna några positiva effekter, varken ur klimat eller miljömässig synvinkel.
INSÄNDARE/DEBATT: Det ligger ett långvarigt underskott bakom socialnämndens ekonomi. Vi har en ekonomi som är svår att budgetera för. Ett enda lagstadgat ärende kan betyda många miljoner i kostnader per år och detta kan ske från en dag till en annan. Under sju års tid har jag på nära håll följt förra styrets nedskärningar för att komma tillrätta med underskottet, viket i långa loppet leder till dyrare omkostnader då vi i Socialnämnden arbetar med människor och välfärd, något som man inte bara plockar bort.
Efter fjolårets succépremiär återvänder nu MTB-loppet Ramträffen till de trolska skogarna i Ramsberg. På rullstensåsar, längs sjöar, över raviner och genom spektakulära installationer mitt ute i naturen går loppet som lockar cyklister från hela Sverige.
– Vi fick fler anmälda än vi hade räknat med förra året och väldigt fint beröm för våra leder, så vi kör igen i år, säger Henrik Björkman från Ramsbergs idrottsförening.
I samband med Vårmönstringen i lördags anordnades Lindesbergs första Burnout-tävling vid SHRA:s klubblokal på Linde Raceway. Eventet lockade omkring 500 åskådare som samlades för att njuta av en kombination av motorsång, däckrök och hög stämning. Mikael ”Blomman” Blomberg från SHRA konstaterar att evenemanget överträffade förväntningarna.
– Vi hade aldrig trott att så många skulle komma, det blev riktigt drag – jättekul, säger ”Blomman”.
Under lördagen firade IFK Lindesberg sitt 120-årsjubileum med en riktig fotbollsfest vid Fritidsbyn i Lindesberg. Dagen till ära fick man celebert besök av fotbollsstjärnor som Kevin Walker, Samuel Wowoah och dessutom veteranlaget från Djurgårdens IF.
– Det har varit en toppendag, mycket folk och trevlig stämning, säger Petter Carlsson, ordförande i IFK Lindesberg.
Trots envisa regnskurar och mörka moln var stämningen på topp under årets Vårmönstring. På Lindeskolans stora grönområde stod blankpolerade bilar och motorcyklar från olika tidsepoker uppradade så långt ögat kunde nå. LindeNytt var på plats och fångade flera härliga ögonblick från utställningen som vi delar med oss av i bildspelet ovan.
Den allvarliga trafikolyckan, strax utanför Lindesberg, fick dödlig utgång. Detta bekräftades av polisen tidigt på torsdagen.